AJKULE I RAŽE U SREDOZEMLJU SU U OPASNOSTI

Iako su ajkule često predstavljene kao opasni predatori, naročito tokom letnje sezone, oni su zapravo ti koji su u velikoj opasnosti. Sredozemlje je dom najvećem broju ugroženih vrsta ajkula i raža na svetu, a zbog činjenice da je upravo Sredozemno more i more koje se najbrže zagreva, opasnost od izumiranja za ove morske životinje dodatno se povećava.

Foto: Pixabay

„Važnost ajkula i raža u Sredozemnom moru višestruka je. Neke vrste raža deluju kao inženjeri staništa jer tokom plivanja svojim perajama podižu pesak s dna, čime stvaraju mikro staništa za ostale manje morske organizme i pomažu im da pronađu hranu. Druge vrste prenose hranjive materije iz jednog morskog sloja u drugi, čime povećavaju bogatstvo života u moru, dok neke vrste direktno utiču na ublažavanje posledica klimatske krize pohranjujući ugljenik u svojim organizmima“, poručuje Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

U pregrejanom Sredozemnom moru uloga ajkula i raža ključna je i nezamenjiva. Upravo je zato jako zabrinjavajuć podatak da je čak 58 odsto svih vrsta morskih pasa i raža u Sredozemlju ugroženo. Ako govorimo samo o Jadranu, situacija je još kritičnija – 36 vrsta morskih pasa i raža od ukupno 54 u Jadranskom moru ugroženo je. Populacije morskih pasa i raža kontinuirano opadaju, a tri vrste se u Jadranu smatraju izumrlim.

Neke granično ugrožene vrste, poput goluba ćukana, i dalje su bez ikakvih mera zaštite ili upravljanja. Stalno odlaganje konkretnih akcija uzrokuje konstantan rizik za ugrožene vrste morskih pasa i raža, čime se ugrožava dugoročna održivost ribarstva i zdravlje celog morskog ekosistema.

Foto: Pixabay

Dok nedavne obavezujuće odluke svakako bude nadu u očuvanje morskih ekosistema, mediteranske zemlje moraju preuzeti vodeću ulogu u upravljanju ribarstvom. Pri tome je potrebno dodeliti odgovarajuće resurse za upravljanje ribarstvom, osigurati kontinuirano prikupljanje podataka i praćenje stanja ugroženih vrsta, i uključiti sve aktere –  naročito ribare – u formiranje novih mera upravljanja. Jedino tako možemo zajedničkim snagama očuvati važna staništa za ajkule i raže i osigurati njihov opstanak.

Izvor: WWF/ Energetski portal

Related articles

I KOMŠIJE REKLE DOVIĐENJA PLASTICI: Hrvatska ozvaničila zabranu proizvoda od plastike

Misli zeleno- Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pridružujući se grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su Direktivu o jednokratnoj upotrebi plastike prenele u nacionalno zakonodavstvo. Zakonom, koji stupa na snagu narednih dana, neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće odmah zabranjeni, uključujući […]

SRPSKI DAVOS ODRŽAN 29. put: Održivi razvoj centralna tema foruma na Kopaoniku

Najveći ekonomski skup u regionu okupio je veliki broj državnih zvaničnika, predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, članova diplomatskog kora, poslovnih ljudi, kao i domaćih i stranih investitora. Tokom četiri dana trajanja biznis foruma, od 6. do 9. marta, održano je 33 panela na kojima su  govorili  čak 200 panelista. Centralna tema je foruma bila je Srbija […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *