APLIKACIJA KOJA SPAJA SRBIJU, SEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU: Otvoreni Balkan počinje sa radom

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije čiji su ciljevi povećanje trgovine i saradnje.

Foto: Youtube Printscreen

Elektronske usluge te inicijative su dostupne od utorka 5. marta 2024. godine, a potpisani sporazumi između tri zemalja imaju za cilj da podstaknu trgovinu, slobodno kretanje radne snage, ali i omoguće korišćenje elektronskih usluga.

Ovakvim proširenjem tržišta rada otvaraju se brojne mogućnosti i za pojedince i za kompanije, koje vrše svoje poslovanje u zemljama Otvorenog Balkana.

Uslugom Identifikacioni broj Otvorenog Balkana omogućeno je državljanima Republike Srbije da kreiraju svoj lični identifikacioni broj, kojim mogu da koriste brojne usluge u okviru inicijative na zvaničnim portalima elektronske uprave Republike Albanije i Republike Severne Makedonije.

To omogućava slobodan pristup tržištu rada ukoliko lice želi da bude radno angažovano u Republici Albaniji i Republici Severnoj Makedoniji, i datu uslugu mogu da koriste samo državljani Republike Srbije koji imaju svoj elektronski identitet na Portalu eID i kreiran broj Otvorenog Balkana.

Druga usluga za slobodan pristup tržištu rada u Republici Srbiji je namenjena državljanima Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, i omogućava im boravak i rad na teritoriji Republike Srbije od 2 godine.

Usluga je besplatna, a za detaljnije objašnjenje načina za prijavu pogledajte video.

 

Alo/ Dnevnik

Related articles

OGLASI PUNI PONUDA ALI VOZAČA I DALjE NEDOVOLjNO Fali nam 20.000 ljudi za volanom autobusa i kamiona ČAK NI PLATA OD 3.500 EVRA NIJE DOVOLjAN MAMAC

Već duže vreme u Srbiji kadrova pojedinih struka nema, a među njima su, svakako, i profesionalni vozači i to je problem s kojim se suočavaju i mnoge druge zemlje u Evropi. Procenjuje se da u našoj zemlji nedostaje između 15.000 i 20.000 vozača kamiona i autobusa, a da je tako potvrđuje i to što su sajtovi za […]

OPTUŽUJU DUBAI DA JE SAM IZAZVAO KATAKLIZMIČNU OLUJU ZASEJAVANjEM OBLAKA Evo šta kažu stručnjaci, da li je tako nešto moguće

Hiljade turista zaglavljeno na aerodromu, piste su se pretvorile u reke, a automobili plutaju gradom. Ovako je poslednjih dana izgledao Dubai, pustinjski grad koji je pogodila najveća kiša u istoriji. Postapokaliptični prizori na ulicama najnaseljenijeg grada Ujedinjenih Arapskih Emirata obišli su svet, a mnogi se pitaju kako je došlo do prirodne katastrofe i da li je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *