BARSELONA NAŠLA REŠENJE ZA EKSTREMNE VRUĆINE: Otvoreno 200 klimatskih skloništa

Photo Vecteezy

Dok šetate gradom tokom vrelih letnjih dana sigurno razmišljate o tome kako bi bilo odlično da postoji mesto na kom možete da predahnete i rashladite se kako bi nastavili sa završavanjem dnevnih obaveza. I takva mesta zaista postoje, u Barseloni je otvoreno oko 200 klimatskih skloništa.

Opštinski objekti i javni prostori širom ovog grada tokom leta, tačnije do 15. septembra, “pretvoreni” su u skloništa od ekstremnih vrućina.

Reč je o objektima poput biblioteka, muzeja i sportskih centara koji su rashlađeni i njih mogu da koriste svi koji žele se sklone od vrućine. Ova mesta su planski raspoređena i nalaze se na manje od 10 minuta udaljenosti hoda.

Prema istraživanjima, najposećenija klimatska skloništa su biblioteke, jer građani tu mogu da uživaju u udobnim stolicama, kupatilima, časopisima i knjigama.

Dugoročni cilj Barselone je da do 2030. godine građanima ne bude potrebno više od pet minuta hoda do najbližeg gradskog klimatskog skloništa. Očekuje se i da će ubuduće neki od ovih prostora biti otvoreni tokom zimske sezone, a neki čak i 24 sata dnevno.

Barselona teži da postane grad po meri stanovnika. Transformaciju su započeli Superblokovima, projektom kojim delove grada pretvaraju u nove zelene površine, šetališta, trgove namenjene za rekreaciju i druženje. Prema dosadašnjim iskustvima, Superblokovi utiču na kvalitet vazduha, smanjenje buke, kao i na klimu, čak i nekoliko stepeni je temperatura niža u ovim kvartovima, nego u drugim delovima grada.

Uz Superblokove i klimatska skloništa, Barselona, drugi po naseljenosti grad u Španiji i jedan od najposećenijih gradova u Evropi, postaje idaelno mesto za život i odmor.

energetskiportal.rs

Related articles

Photo sokobanja.org

LETUJETE U SRBIJI? Ovi banjski kompleksi će vas oduševiti

Kada govorimo o budžetu za letovanje u Srbiji, računica kaže da je odmor za porodicu sa dvoje dece u Srbiji moguće organizovati za i do 2 puta manje novca nego letovanje u inostranstvo –  okvirno od 400 do 600 evra za 10 dana odmora. Preporuke za odmor u Srbiji Ukoliko se dvoumite da li izabrati neku […]

(Foto) PROFESORI, RODITELjI I ĐACI U ODBRANI ŠKOLE Niko ne želi gašenje HPTŠ „Uroš Predić”

ZRENjANIN: U organizaciji Sindikata prosvetnih radnika Banata, danas je u Zrenjaninu održan protest zbog najavljenog gašenja Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“. Protest je počeo u podne, ispred Kulturnog centra gde su prostorije Školske uprave, i nastavljen je protestnom šetnjom do Gradske kuće. – Podršku su nam pružile brojne kolege, razne organizacije, instituti, fakulteti, više […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *