BARSELONA NAŠLA REŠENJE ZA EKSTREMNE VRUĆINE: Otvoreno 200 klimatskih skloništa

Photo Vecteezy

Dok šetate gradom tokom vrelih letnjih dana sigurno razmišljate o tome kako bi bilo odlično da postoji mesto na kom možete da predahnete i rashladite se kako bi nastavili sa završavanjem dnevnih obaveza. I takva mesta zaista postoje, u Barseloni je otvoreno oko 200 klimatskih skloništa.

Opštinski objekti i javni prostori širom ovog grada tokom leta, tačnije do 15. septembra, “pretvoreni” su u skloništa od ekstremnih vrućina.

Reč je o objektima poput biblioteka, muzeja i sportskih centara koji su rashlađeni i njih mogu da koriste svi koji žele se sklone od vrućine. Ova mesta su planski raspoređena i nalaze se na manje od 10 minuta udaljenosti hoda.

Prema istraživanjima, najposećenija klimatska skloništa su biblioteke, jer građani tu mogu da uživaju u udobnim stolicama, kupatilima, časopisima i knjigama.

Dugoročni cilj Barselone je da do 2030. godine građanima ne bude potrebno više od pet minuta hoda do najbližeg gradskog klimatskog skloništa. Očekuje se i da će ubuduće neki od ovih prostora biti otvoreni tokom zimske sezone, a neki čak i 24 sata dnevno.

Barselona teži da postane grad po meri stanovnika. Transformaciju su započeli Superblokovima, projektom kojim delove grada pretvaraju u nove zelene površine, šetališta, trgove namenjene za rekreaciju i druženje. Prema dosadašnjim iskustvima, Superblokovi utiču na kvalitet vazduha, smanjenje buke, kao i na klimu, čak i nekoliko stepeni je temperatura niža u ovim kvartovima, nego u drugim delovima grada.

Uz Superblokove i klimatska skloništa, Barselona, drugi po naseljenosti grad u Španiji i jedan od najposećenijih gradova u Evropi, postaje idaelno mesto za život i odmor.

energetskiportal.rs

Related articles

Photo Vecteezy

Kako postati kupac-proizvođač?

U skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije i Uredbom o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca – proizvođača i snabdevača, Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ Beograd, kao jedan od snabdevača na tržištu električne energije u Republici Srbiji, učestvuje u procesu zaključenja ugovora sa potpunim snabdevanjem sa neto merenjem odnosno neto obračunom sa kupcima-proizvođačima. […]

JESTE LI ČULI ZA DIGITALNU POLJOPRIVREDU? Evo kako to izgleda u praksi

Revolucija najstarijeg poslovanja- Razvoj tehnike i tehnologije nije zaobišao ni poljoprivredu. Naprotiv, evolucija u ovoj sferi ima ogromnu ulogu u razvoju i unapređenju poljoprivrede.Digitalizacija poljoprivrede jedan je od prioriteta Ministarstva poljoprivrede a sve veći broj poljoprivrednika u digitalnoj tehnologiji vidi budućnost. Vodeće prednosti koje digitalna tehnologija pruža poljoprivredi su održivost, znanje i efikasnost. Održivost ne […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *