BARSELONA NAŠLA REŠENJE ZA EKSTREMNE VRUĆINE: Otvoreno 200 klimatskih skloništa

Photo Vecteezy

Dok šetate gradom tokom vrelih letnjih dana sigurno razmišljate o tome kako bi bilo odlično da postoji mesto na kom možete da predahnete i rashladite se kako bi nastavili sa završavanjem dnevnih obaveza. I takva mesta zaista postoje, u Barseloni je otvoreno oko 200 klimatskih skloništa.

Opštinski objekti i javni prostori širom ovog grada tokom leta, tačnije do 15. septembra, “pretvoreni” su u skloništa od ekstremnih vrućina.

Reč je o objektima poput biblioteka, muzeja i sportskih centara koji su rashlađeni i njih mogu da koriste svi koji žele se sklone od vrućine. Ova mesta su planski raspoređena i nalaze se na manje od 10 minuta udaljenosti hoda.

Prema istraživanjima, najposećenija klimatska skloništa su biblioteke, jer građani tu mogu da uživaju u udobnim stolicama, kupatilima, časopisima i knjigama.

Dugoročni cilj Barselone je da do 2030. godine građanima ne bude potrebno više od pet minuta hoda do najbližeg gradskog klimatskog skloništa. Očekuje se i da će ubuduće neki od ovih prostora biti otvoreni tokom zimske sezone, a neki čak i 24 sata dnevno.

Barselona teži da postane grad po meri stanovnika. Transformaciju su započeli Superblokovima, projektom kojim delove grada pretvaraju u nove zelene površine, šetališta, trgove namenjene za rekreaciju i druženje. Prema dosadašnjim iskustvima, Superblokovi utiču na kvalitet vazduha, smanjenje buke, kao i na klimu, čak i nekoliko stepeni je temperatura niža u ovim kvartovima, nego u drugim delovima grada.

Uz Superblokove i klimatska skloništa, Barselona, drugi po naseljenosti grad u Španiji i jedan od najposećenijih gradova u Evropi, postaje idaelno mesto za život i odmor.

energetskiportal.rs

Related articles

Photo Vecteezy

I danski brend igračaka zatvara poslovanje u Rusiji: LEGO otpušta tim u Moskvi!

Lego, danski gigant za proizvodnju igračaka, saopštio je da će prestati sa radom u Rusiji na neodređeno vreme zbog “kontinuiranih velikih poremećaja”. Firma je prestala da isporučuje proizvode u Rusiju u martu nakon invazije na Ukrajinu, ali su njene prodavnice ostale otvorene jer se većina rivalskih prodavaca povukla. Portparolka Lego-a je rekla: -Kada je Lego […]

I KOMŠIJE REKLE DOVIĐENJA PLASTICI: Hrvatska ozvaničila zabranu proizvoda od plastike

Misli zeleno- Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pridružujući se grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su Direktivu o jednokratnoj upotrebi plastike prenele u nacionalno zakonodavstvo. Zakonom, koji stupa na snagu narednih dana, neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće odmah zabranjeni, uključujući […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.