BELGIJSKI MEGAPROJEKAT OBNOVLJIVE ENERGIJE

vecteezy

Kako bi ubrzali energetsku tranziciju, naučnici sa Univerziteta u Liježu promovišu postavljanje desetina hiljada vetroturbina na Grenlandu za snabdevanje električnom energijom velikog dela Evrope, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Profesor Damijen Ernst i njegov tim rade u Liježu na uslovima izvodljivosti za postavljanje ogromne vetroelektrane na jugu Grenlanda, na udaljenom i gotovo nenaseljenom području.

Njihova istraživanja su pokazala da bi vrlo specifični vetrovi obezbedili prinos energije neuporediv sa onim koji su do sada dobijali na kontinentalnim lokacijama.

U tom delu Grenlanda duva vetar izazvan hlađenjem vazdušnih masa dolaskom u kontakt sa ledom. Rezultat je brz i konstantan vetar, nazvan katabatski vetar, po kojem je projekat Katabata i dobio ime.

Isporuka električne energije evropskom kontinentu ostaje veliki izazov.

Pored opcije od 4.000 kilometara dugačkog kabla ispod okeana, tim Damijena Ernsta favorizuje na licu mesta transformaciju proizvedene električne energije u molekule bogate energijom.

Realizacija takvog projekta zahtevala bi ulaganje od oko 10 milijardi evra. Ali njegova dugoročna finansijska i klimatska isplativost već privlači interesovanje velikih energetskih grupa, dodao je Fokus na Belgiju.

Izvor: Beta Zelena Srbija

Related articles

Da li ste među njima? Najinteligentniji znaci Zodijaka

Evo o kome je reč Blizanci Ovaj horoskopski znak uvek upija nove informacije – bilo da se radi o besomučnom pretraživanju internet portala ili skupljanju svih dogodovština koje je neko ispričao u kancelariji. Znakom Blizanaca vlada planeta Merkur koja je simbol svih vesti, komunikacije, istraživanja, ali i tračeva. Zato se nemojte čuditi ako vaš prijatelj […]

DANAS OBELEŽAVAMO DVA SVECA Agatopod i Teodul su odbili da se odreknu hrišćanstva; Uzviknuli su ove reči pre nego što su ubijeni

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju svete mučenike Agatopoda i Teodula. Jedan je bio đakon, a drugi podđakon u crkvi u Solunu. Prvi je bio ukrašen staračkom sedinom, a drugi mladićkom celomudrenošću. U vreme cara Dioklecijana vladala je hajka na hrišćane. Ova dvojica svetitelja su pozvana da dođu na sud, zbog svoje vere. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *