BERBA PAPRIKE U RUSKOM KRSTURU: PRINOSI NIŽI ZBOG TROPSKE KLIME

Kvalitet paprike ugrožen vremenskim prilikama.

U Ruskom Krsturu, poznatom centru proizvodnje paprike u Srbiji, počela je berba paprika namenjenih za ajvar. Na ovom području, gde se paprika uzgaja decenijama na površini od 500 do 600 hektara, povrtari se suočavaju sa velikim izazovima zbog vremenskih uslova.

Zbog tropske klime i suše, ovogodišnji prinosi su manji za 30 do 40 odsto u poređenju s prethodnim godinama. Prošla sezona nije uzeta u obzir zbog superćelijske oluje koja je prepolovila rod, ostavljajući proizvođače u teškoj situaciji. Paprika je ove godine ranije sazrela i očekuje se da će berba biti brzo završena.

Izvoz i prodaja paprike druge klase

Prethodnih nedelja berba je bila fokusirana na papriku druge klase, od kojih je deo izvezen u Hrvatsku, Mađarsku i Slovačku za dalju preradu. “Samo sa jednog otkupnog mesta u Ruskom Krsturu, već na početku sezone, prodato je 160 tona paprike na inostrano tržište po ceni od 40 do 50 dinara po kilogramu,” izjavila je Dušica Oros, direktorka Zemljoradničke zadruge “Krsturska paprika”, za „Dnevnik”. Oros je dodala da je paprika prošla sve neophodne analize i da je spremna za prodaju na stranim tržištima.

Uticaj suše na prinos i kvalitet paprike

Povrtar Jovan Medojević istakao je da je godina bila izuzetno teška za proizvodnju paprike zbog velikih suša i visokih temperatura. “Prinosi su niži za 30 do 40 odsto, uprkos navodnjavanju koje je trajalo do pre 15 dana, kada je voda u bunarima opala,” rekao je Medojević. Srećom, paprika je sazrela na vreme za berbu i uspela je da preživi bez dodatnog navodnjavanja do kraja sezone.

Obnova hladnjače donosi nove mogućnosti

Ove godine je u Ruskom Krsturu otvoreno peto otkupno mesto zahvaljujući ponovnom otvaranju hladnjače, koja je bila zatvorena prethodnih deset godina. “Hladnjača je nekada zapošljavala 400 radnika, a sada se nadamo da će njen povratak podstaći proizvođače da povećaju površine pod paprikom,” izjavila je Oros. U prvoj godini obnove rada, hladnjača će otkupljivati papriku, ali se planira da u budućnosti pruži i usluge zamrzavanja.

Troškovi proizvodnje i cena paprike

Medojević je naglasio važnost zaštitnih mreža na poljima kako bi se paprike zaštitile od ožegotina i fleka koje mogu oboriti njihovu klasu i cenu. “Proizvodnja paprike po hektaru je skupa, potrebno je uložiti između 700.000 i 800.000 dinara,” dodao je on. Cena paprike prve klase trenutno iznosi 90 do 100 dinara po kilogramu, dok se druga klasa prodaje po ceni od 42 do 50 dinara. “Ove cene pokrivaju troškove proizvodnje i omogućavaju malu zaradu,” rekao je Medojević, izražavajući nadu da će cene ostati stabilne.

Specifičnost otkupa u Ruskom Krsturu je i to što proizvođači sami nose papriku sa njiva kućama, gde je sezonski radnici sortiraju, pre nego što je odnesu na otkupna mesta. U ostalim delovima Srbije, kamioni čekaju na njivama i odmah prevoze sve što je ubrano, ne vodeći računa o kvalitetu paprike.

 

 

 

 

Dnevnik

Related articles

BANKE TRAŽE NAČIN DA SE NAPLATE: Hipoteke na umetnička dela, zemljišta i delove hotela na aukcijama

Banke i izvršitelji sve češće koriste hipoteku kako bi naplatili dugove, a na aukcijama se sada mogu naći najrazličitiji predmeti – od umetničkih dela, pa sve do trećeg sprata hotela u Crnoj Gori. Portal „Doboš“ postao je centralno mesto za prodaju ovakvih predmeta, gde su na aukciji imovina zaplenjena zbog neplaćenih kredita i lizinga. Predmeti […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *