BICIKLOM KROZ VOJVODINU: Turija (2) Drapšinov tenk iz centra sklonjen 1999. „da selo ne bi postalo meta”

Nastavljamo vožnju kroz centar Turije i stižemo do spomenika narodnom heroju Petru Drapšinu (1914-1945) koji se nalazi na uglu ulica Svetog Save i Dositeja Obradovića, ispred osnovne škole koja nosi njegovo ime. Rad je vajara Slobodana Bodnarova i podignut je 1978.

Nekada je u Kulturnom centru radilo pozorište sa velikom binom. Danas u celoj zgradi u funkciji samo jedna prostorija u kojoj je biblioteka. Tu zatičem ljubaznu bibliotekarku koja mi pokazuje portret Petra Drapšina u hodniku i objašnjava gde je kuća u kojoj se nalazila partizanska baza za vreme NOB-a.

Foto: dnevnik.rs/privatna arhiva

Iz Turije na Parisku mirovnu konferenciju

Turinac Ilarion Zeremski (1865-1931) bio je episkop gornjokarlovački 1920-1931. i delegat na Pariskoj mirovnoj konferenciji 1919. Ilarion (svetovno Vladimir) Zeremski rođen je u Turiji 27. februara 1865. Završio je Srpsku pravoslavnu veliku gimnaziju u Novom Sadu, pravne nauke slušao u Budimpešti, a Moskovsku duhovnu akademiju završio je 1890. sa stepenom magistra bogoslovlja.

Na mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. episkop Ilarion je bio, kao ekspert za Vojvodinu, član naše mirovne delegacije. Iste godine je izabran i za profesora Univerziteta u Beogradu, ali zbog odlaska na eparhiju nije mogao prihvatiti ovaj položaj. Kao vrsni saradnik Istorijskog društva u Novom Sadu, episkop Ilarion je pripremao za štampu knjigu životopisa arhijereja Karlovačke mitropolije, koja je trebalo da izađe u izdanju ovoga društva, ali je sav ovaj materijal, na žalost, nestao za vreme Drugog svetskog rata.


Na kraju Ulice Vuka Karadžića, na broju 52 nalazi se pomenuta Spomen kuća, tačnije ono što je od nje ostalo. Treba li napomenuti da je pod zaštitom je države kao nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture na osnovu Rešenja broj 202 od 25. novembra 1964. Ono što smo zatekli, međutim, govori o još jednom primeru nebrige za kulturnu i istorijsku baštinu. Kuća je potpuno zapuštena i samo što se ne sruši pa je verovatno čeka sudbina slične kuće u Nadalju o kojoj sam pisao ranije – koja se potpuno srušila. U dvorištu je podignuto postrojenje za prečišćavanje vode koje prema tvrdnjama meštana – nikada nije proradilo…

Foto: dnevnik.rs/R. Čoban

Za vreme okupacije u ovoj kući održavala su se Pokrajinska savetovanja Komunističke partije, a sekretar pokrajinskog komiteta Svetozar Marković –Toza štampao je ovde prvi broj lista „Istina”. U kući se nalazila i baza koja je služila za ilegalan rad i bila skrovište ispred fašističkih okupatorskih vlasti.

Za sedam dana, u trećem nastavku reportaže o Turiji – o poseti Tatić salašu, „Kobasicijadi” po kojoj je selo najpoznatiji ali iz jednog drugog ugla, napuštenoj zgradi Železničke stanice kao i o reci Turija i gradiću Turisku u zapadnoj Ukrajini.

Dnevnik.rs/R. bian

Related articles

PODRŠKA MINISTARSTVA ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU OPŠTINI BEOČIN Za besplatan vrtić za svu decu 9 miliona dinara

Predsednica opštine Beočin Biljana Janković potpisala je u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju ugovor kojim su Opštini Beočin obezbeđena sredstva u iznosu od 9.140.421 dinar iz republičkog budžeta za sufinansiranje mera besplatnog pohađanja vrtića za decu od jaslenog do predškolskog uzrasta. Janković je istakla da se na teritoriji opštine Beočin već dve godine […]

Photo Vecteezy

JESTE LI POSETILI SRPSKE ANDE? U Lazarevom kanjonu kompas vam ništa ne znači

Lazarev kanjon vara sve kompase. u tom području se nalazi geomagnetna anomalija koja je prisutna na svega nekoliko mesta u svetu. Iz dubine zemlje izbija magnetizam koji remeti iglu na kompasu i on postaje neupotrebljiv. Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u Lazarev kanjon, zadržavši se tu određeno vreme. Odatle potiče […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *