BLAGO POPA MARTINA MAMI TRAGAČE: Srpski Robin Hud navodno sakrio deo zlata koje se traži još od Turaka

Mapa za koju se smatra da je delo popa Martina decenijama povod je tragačima različitih sojeva i staleža da lutaju Piotskim krajem. Postoji nekoliko verzija legende o popu koji je, nakon što su mu Turci pobili porodicu, napravio hajdučku družinu da bi im se osvetio.

Otimao je blago, deo davao sirotinji, a deo krio u jamu koju, po predanju, čuva smuk i ubija svakog ko u nju uđe.

Mapa-pop-Martin
Photo: forum-srbija.com/Mitovi i legende

Neki kažu da je reč o veoma dobro osmišljenom mehanizmu koji okida princip poluge, a ima i onih koji veruju da je reč o nekoj vrsti elektriciteta.

Činjenica je da niko iz te pećine nije živ izašao da bi o tome pričao, a objašnjenja za to su različita – od toga da blago čuva veliki smuk do toga da je zlato premazano voskom koji stvara veliki statički napon koji kod kontakta ubija – kaže Igićeva.

Kao i gotovo svako u okolini Pirota, već dugo sluša priče o onima koji su kovčege pune blaga pronašli. One govore da je neke pronalazače, zbog prokletstva, zadesila zla sudbina, da se drugima izgubio i trag i glas, dok se za neke tvrdi da su izgradili desetine kuća i da uživaju u bogatsvu, a ništa ne moraju da

rade.

U pirotskoj okolini gotovo svaka osoba poznaje bar jednog tragača, međutim, “lovce na blago” je teško ubediti da o tome govore za javnost.

Istraživanjem blaga bavio se i veliki srpski diplomata Čedomilj Mijatović. Ministar finansija i osnivač Narodne banke Srbije, koji je srpsku valutu nazvao dinar, pripoveda u romanu “Rajko od Rasine” o jednom srpskom junaku koji je naišao na svetogorca Teodosija, čuvara blaga Nemanjića i Brankovića.

Mesto gde je sakriveno blago zove se Sokolica. Od tada su se ispredale mnoge priče u srpskom narodu vezane za Ostru i pećinu i njoj. A te priče pratile su i čudne pojave.

Pre pola veka kod sela Borač, izgubio se čobanin. Potraga za njim trajala je dugo. Diglo se i staro i mlado. Bezuspešno. Čobanin je sam, živ i zdrav, izašao posle četiri dana iz jedne od pećina na Sokolici, udaljenoj nekoliko desetina kilometara. Nikad nije prozborio šta je video i koga je sreo u lavirintu tunela i pećina.

Photo: Vecteezy

Na ulazu u jednu od pećina ispod Sokolice u steni su utisnuti sekira, krst i ljudska stopa. Krajem devedesetih godina, priča se u nju je ušao jedan meštanin. Posle toga sišao je s pameti i da nikada više nije bio onaj isti čovek. Povukao se u sebe i nikom nije otkrio šta je video unutra.

Mnogi su kroz vekove pokušavali da dođu do blaga, a u srpskoj štampi je zabeleženo da su među njima i Željko Ražnatović Arkan i bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević. Blago nikada nije pronađeno a sakriveno je, veruje se po legendi u više desetina tajnih “ostava” u Srbiji.

  • Source: juzne vesti.com

Related articles

ĐACI IZ NIŠA UZELI GALAKSIJA KUP Naočari kao pametan uređaj

VRŠAC: Na nedavno održanom takmičenju Galaksija kup u Vršcu se okupilo 60 učenika iz 14 srednjih škola iz cele Srbije. Takmičari su imali zadatak da pomoću mikrokontrolera ili mikroračunara naprave koristan uređaj. Prvo mesto je osvojio rad „Vision One” iz Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović” u Nišu. Oni su napravili gedžet koji pretvara bilo koje naočare […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *