BLAGO POPA MARTINA MAMI TRAGAČE: Srpski Robin Hud navodno sakrio deo zlata koje se traži još od Turaka

Mapa za koju se smatra da je delo popa Martina decenijama povod je tragačima različitih sojeva i staleža da lutaju Piotskim krajem. Postoji nekoliko verzija legende o popu koji je, nakon što su mu Turci pobili porodicu, napravio hajdučku družinu da bi im se osvetio.

Otimao je blago, deo davao sirotinji, a deo krio u jamu koju, po predanju, čuva smuk i ubija svakog ko u nju uđe.

Mapa-pop-Martin
Photo: forum-srbija.com/Mitovi i legende

Neki kažu da je reč o veoma dobro osmišljenom mehanizmu koji okida princip poluge, a ima i onih koji veruju da je reč o nekoj vrsti elektriciteta.

Činjenica je da niko iz te pećine nije živ izašao da bi o tome pričao, a objašnjenja za to su različita – od toga da blago čuva veliki smuk do toga da je zlato premazano voskom koji stvara veliki statički napon koji kod kontakta ubija – kaže Igićeva.

Kao i gotovo svako u okolini Pirota, već dugo sluša priče o onima koji su kovčege pune blaga pronašli. One govore da je neke pronalazače, zbog prokletstva, zadesila zla sudbina, da se drugima izgubio i trag i glas, dok se za neke tvrdi da su izgradili desetine kuća i da uživaju u bogatsvu, a ništa ne moraju da

rade.

U pirotskoj okolini gotovo svaka osoba poznaje bar jednog tragača, međutim, „lovce na blago“ je teško ubediti da o tome govore za javnost.

Istraživanjem blaga bavio se i veliki srpski diplomata Čedomilj Mijatović. Ministar finansija i osnivač Narodne banke Srbije, koji je srpsku valutu nazvao dinar, pripoveda u romanu “Rajko od Rasine” o jednom srpskom junaku koji je naišao na svetogorca Teodosija, čuvara blaga Nemanjića i Brankovića.

Mesto gde je sakriveno blago zove se Sokolica. Od tada su se ispredale mnoge priče u srpskom narodu vezane za Ostru i pećinu i njoj. A te priče pratile su i čudne pojave.

Pre pola veka kod sela Borač, izgubio se čobanin. Potraga za njim trajala je dugo. Diglo se i staro i mlado. Bezuspešno. Čobanin je sam, živ i zdrav, izašao posle četiri dana iz jedne od pećina na Sokolici, udaljenoj nekoliko desetina kilometara. Nikad nije prozborio šta je video i koga je sreo u lavirintu tunela i pećina.

Photo: Vecteezy

Na ulazu u jednu od pećina ispod Sokolice u steni su utisnuti sekira, krst i ljudska stopa. Krajem devedesetih godina, priča se u nju je ušao jedan meštanin. Posle toga sišao je s pameti i da nikada više nije bio onaj isti čovek. Povukao se u sebe i nikom nije otkrio šta je video unutra.

Mnogi su kroz vekove pokušavali da dođu do blaga, a u srpskoj štampi je zabeleženo da su među njima i Željko Ražnatović Arkan i bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević. Blago nikada nije pronađeno a sakriveno je, veruje se po legendi u više desetina tajnih “ostava” u Srbiji.

  • Source: juzne vesti.com

Related articles

SVAKOG MINUTA NESTANE ŠUMA POVRŠINE 11 FUDABLSKIH TERENA

Foto unsplash Stopa krčenja  bila je ekvivalentna gubitku 11 fudbalskih terena u minuti, navodi se u izveštaju, pošto su delovi tropske šume iskrčeni za poljoprivredu, rudarstvo i druge komercijalne aktivnosti. Osim što ima razoran uticaj na divlje , ovo uništenje ima značajne posledice po klimatske promene, jer su tropske šume važna skladišta ugljen-dioksida. Količina zagađenja ugljenikom proizvedenog u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *