ČESTICE PLASTIKE DOKAZANO STIŽU DO MOZGA

Prema istraživanjima mikro i nanoplastične čestice dopiru do mozga svakodnevno. Nanoplastika se definiše kao čestica manja od 0,001 milimetar, a mikroplastika je nešto veća, može dostići i maksimalnih pet milimetara. One su svuda oko nas, u zemljištu, preko njega dospevaju u biljke, nalaze si u vodi, na kraju krajeva i u našoj ishrani.

Mnogi ljudi koji svakodnevno koriste plastične flaše, nose ih sa sobom na dnevne aktivnosti, prema istraživanjima Medicinskog fakulteta u Beču, unose 90 hiljada plastičnih čestica godišnje. Oni koji koriste flašice od čelika, ili piju vodu sa slavine, unose više od duplo manje, u zavisnosti od mesta gde žive, i kvaliteta vode.

U ovom novom istraživanju, uz pomoć kompjuterskih projekcija na životinjima, dokazano je da se trag ovih čestica beleži samo dva sata nakon unosa, ali da je prisutan i da probija kroz ključnu površinsku strukturu. Funkcija ove ćelijske barijere je da štiti mozak od toksina, i takvih zidova ima i u nekim drugim organima, međutim pomenute čestice uspevaju da ga savladaju prema ovim podacima.

Čestice plastike koje pre svega kroz lanac ishrane, na primer ambalaže, dospevaju u našu krv, i naš organizam, tu ostaju dugo, i mogu da uzrokuju promene u orgamizmu, ili da ubrzavaju određene bolesti, ali tim istraživanjima  se nauka još uvek bavi.

Izvor: Energetski portal

Related articles

ZA PETINU VEĆA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA AGRARA

Ukupna spoljnotrgovinska razmena agrara Srbije sa svetom u prošloj godini iznosila je 7,9 milijardi evra što predstavlja povećanje od 20,1 odsto u odnosu na 2021. godinu. Srbija je izvezla robu u vrednosti od 4,8 milijardi evra što čini povećanje od 13,4 posto u odnosu na rezultate iz 2021. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 17,3 procenata. […]

HOLANDIJA POVUKLA ZAMRZNUTE VIŠNjE IZ SRBIJE Voće puno opasnog pesticida

U pitanju je pesticid dimetoat. Kako je RASFF objavio, Holandija povlači zamrznute višnje koje su poreklom iz Srbije. Kontrolu je izvršio proizvođač. Kako se navodi, razlog povlačenja jeste prekoračenje dozvoljene količine pesticida. Na osnovu informacija koje je RASFF objavio, u pitanju je pesticid dimetoatu (dimethoate) koji je otkriven u većoj količini od dozvoljene. Inače, pomenuti pesticid, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *