ČIM USTANEM POJEDEM PO JEDAN LIST ČUVARKUĆE: Evo šta mi se desilo posle PAR DANA

Čuvarkuća je jedna od oko 40 biljaka iz roda sempervivium koje su uobičajene širom sveta. Ova višegodišnja zimzelena biljka raste između 15 i 20 centimetara u visinu i ima široke, zelene listove prečnika oko 3 inča. Tokom letnjih meseci, biljka nosi crvenkasto ljubičaste cvetove u grozdovima.

Čuvarkuća koja je naučno poznata kao Sempervivum tectorum je lekovita biljka koja potiče iz Evrope. To je veoma izdržljiva biljka koja može da uspeva u malo verovatnim područjima i pod ekstremnim uslovima.

Čuvarkuća može da raste na većini vrsta zemljišta i može se videti čak i u kamenitim, neplodnim i suvim predelima. Takođe je u stanju da raste na ekstremnim temperaturama, bilo hladno ili vruće. Ovih dana, zbog svoje sposobnosti da uspeva u nizu uslova, čuvarkuća je prilično uobičajeno mesto širom sveta.

Čuvarkuća je jedna od oko 40 biljaka iz roda sempervivium koje su uobičajene širom sveta. Ova višegodišnja zimzelena biljka raste između 15 i 20 centimetara u visinu i ima široke, zelene listove prečnika oko 3 inča. Tokom letnjih meseci, biljka nosi crvenkasto ljubičaste cvetove u grozdovima.

Od davnina, čuvarkuća se koristila i lokalno i interno za lečenje raznih medicinskih stanja, uključujući groznicu, čireve, rane i kožne tegobe. Sigurno ima veoma dugu dokumentovanu istoriju upotrebe i Rimljani su je smatrali ljubavnom biljkom koju su uzgajali ispred svojih prozora.

Čuvarkuća nije uvek smatrana samo lekovitom biljkom i imala je različite namene osim čisto ukrasne. Ako vas zanima njegovo čudno ime, ima smisla kada saznate da se u prošlim vremenima verovalo da može zaštititi dom od zlih duhova, uroka, udara groma i vatre.

Čak iu današnje vreme, još uvek možete videti dokaze ovih tradicionalnih verovanja… u mnogim delovima sveta čuvarkuća je još uvek uobičajeno mesto na balkonima, dvorištima i krovovima.

Related articles

IZBACITE OVE STVARI IZ KUĆE U PROLEĆE Feng šui pravila nalažu da se OVO obavezno raščisti

Uređenje prostorakuhinje i dnevne sobe feng šui stručnjaci smatraju veoma značajnim, jer u njima cela porodica provodi dosta vremena. Potrudićete se da odaberete najbolju boju za kuhinju ili da napravite adekvatan raspored, ali postoje i neke sitnice na koje treba da obratite pažnju. Kako se približilo vreme prolećnog raspremanja, trebalo bi da znate koje stvari treba […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *