ČIM USTANEM POJEDEM PO JEDAN LIST ČUVARKUĆE: Evo šta mi se desilo posle PAR DANA

Čuvarkuća je jedna od oko 40 biljaka iz roda sempervivium koje su uobičajene širom sveta. Ova višegodišnja zimzelena biljka raste između 15 i 20 centimetara u visinu i ima široke, zelene listove prečnika oko 3 inča. Tokom letnjih meseci, biljka nosi crvenkasto ljubičaste cvetove u grozdovima.

Čuvarkuća koja je naučno poznata kao Sempervivum tectorum je lekovita biljka koja potiče iz Evrope. To je veoma izdržljiva biljka koja može da uspeva u malo verovatnim područjima i pod ekstremnim uslovima.

Čuvarkuća može da raste na većini vrsta zemljišta i može se videti čak i u kamenitim, neplodnim i suvim predelima. Takođe je u stanju da raste na ekstremnim temperaturama, bilo hladno ili vruće. Ovih dana, zbog svoje sposobnosti da uspeva u nizu uslova, čuvarkuća je prilično uobičajeno mesto širom sveta.

Čuvarkuća je jedna od oko 40 biljaka iz roda sempervivium koje su uobičajene širom sveta. Ova višegodišnja zimzelena biljka raste između 15 i 20 centimetara u visinu i ima široke, zelene listove prečnika oko 3 inča. Tokom letnjih meseci, biljka nosi crvenkasto ljubičaste cvetove u grozdovima.

Od davnina, čuvarkuća se koristila i lokalno i interno za lečenje raznih medicinskih stanja, uključujući groznicu, čireve, rane i kožne tegobe. Sigurno ima veoma dugu dokumentovanu istoriju upotrebe i Rimljani su je smatrali ljubavnom biljkom koju su uzgajali ispred svojih prozora.

Čuvarkuća nije uvek smatrana samo lekovitom biljkom i imala je različite namene osim čisto ukrasne. Ako vas zanima njegovo čudno ime, ima smisla kada saznate da se u prošlim vremenima verovalo da može zaštititi dom od zlih duhova, uroka, udara groma i vatre.

Čak iu današnje vreme, još uvek možete videti dokaze ovih tradicionalnih verovanja… u mnogim delovima sveta čuvarkuća je još uvek uobičajeno mesto na balkonima, dvorištima i krovovima.

Related articles

U OVOM MESTU MEŠTANI U SNEGU DO GUŠE, NE PRESTAJE DA PADA VIŠE OD 50 SATI: Ne mogu da izađu iz kuće, a OVA STVAR JE DOBRA

Sneg je u većini mesta u Srbiji prestao da pada. Na Goliji, u Crnoj Travi i Trgovištu ima i do tri metra snežnih nanosa. Većina zavejanih puteva je očišćena. U Trgovištu je proglašena vanredna situacija. Doneta je i naredba da se obustavi nastava u planinskim predelima do sutra. Ekipe novopazarskih putara rade i na čišćenju […]

Photo Vecteezy

DA LI I KOLIKO EKSPRES LONAC ŠTEDI STRUJU? Evo po čemu se razlikuje od obične šerpe i u kom slučaju može da „eksplodira“

U jeku energetske krize i poskupljenja sa svih strana stižu nam saveti za štednju. Kada je reč o uštedama u kuhinji jedan od predloga je korišćenje ekspres lonca kojim se, kako kažu, vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta. Može li ekspres lonac zaista da pomogne da ne „prošištimo“ kada nam stigne račun za […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *