ČIM USTANEM POJEDEM PO JEDAN LIST ČUVARKUĆE: Evo šta mi se desilo posle PAR DANA

Čuvarkuća je jedna od oko 40 biljaka iz roda sempervivium koje su uobičajene širom sveta. Ova višegodišnja zimzelena biljka raste između 15 i 20 centimetara u visinu i ima široke, zelene listove prečnika oko 3 inča. Tokom letnjih meseci, biljka nosi crvenkasto ljubičaste cvetove u grozdovima.

Čuvarkuća koja je naučno poznata kao Sempervivum tectorum je lekovita biljka koja potiče iz Evrope. To je veoma izdržljiva biljka koja može da uspeva u malo verovatnim područjima i pod ekstremnim uslovima.

Čuvarkuća može da raste na većini vrsta zemljišta i može se videti čak i u kamenitim, neplodnim i suvim predelima. Takođe je u stanju da raste na ekstremnim temperaturama, bilo hladno ili vruće. Ovih dana, zbog svoje sposobnosti da uspeva u nizu uslova, čuvarkuća je prilično uobičajeno mesto širom sveta.

Čuvarkuća je jedna od oko 40 biljaka iz roda sempervivium koje su uobičajene širom sveta. Ova višegodišnja zimzelena biljka raste između 15 i 20 centimetara u visinu i ima široke, zelene listove prečnika oko 3 inča. Tokom letnjih meseci, biljka nosi crvenkasto ljubičaste cvetove u grozdovima.

Od davnina, čuvarkuća se koristila i lokalno i interno za lečenje raznih medicinskih stanja, uključujući groznicu, čireve, rane i kožne tegobe. Sigurno ima veoma dugu dokumentovanu istoriju upotrebe i Rimljani su je smatrali ljubavnom biljkom koju su uzgajali ispred svojih prozora.

Čuvarkuća nije uvek smatrana samo lekovitom biljkom i imala je različite namene osim čisto ukrasne. Ako vas zanima njegovo čudno ime, ima smisla kada saznate da se u prošlim vremenima verovalo da može zaštititi dom od zlih duhova, uroka, udara groma i vatre.

Čak iu današnje vreme, još uvek možete videti dokaze ovih tradicionalnih verovanja… u mnogim delovima sveta čuvarkuća je još uvek uobičajeno mesto na balkonima, dvorištima i krovovima.

Related articles

Photo vecteezy

POČEO KONKURS U VOJVODINI: Pokrajinski sekretarijat dodeljuje 50 miliona dinara za projekte zaštite životne sredine

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2022. godini za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine, stoji u tekstu konkursa. Cilj javnog poziva je podrška jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i dodela sredstava za realizaciju projekata prevencije […]

RIZICI OD ZLOUPOTREBE DIGITALNE POLJOPRIVREDE : Ako ne piše u zakonu, smatra se dozvoljenim

U poljoprivredi se odvija trka u digitalnom naoružavanju, u kojoj će pobednik diktirati uslove i kontrolisati našu hranu, prirodu i poljoprivrednike koji nas hrane. Ukoliko Evropska komisija ne bude regulisala podatke dobijene pomoću novih tehnologija, slično zaštiti ličnih podataka, nekolicina globalnih korporacija učvrstiće svoju dominaciju u poljoprivredi i prehrani na štetu malih poljoprivrednika i svih […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *