Crveni krst Srbije pripremio 5 tona pomoći najugroženijim domaćinstvima u Kuršumliji, Prokuplju, Priboju, Raškoj i Sjenici

Usled obimnih padavina koje su zahvatile zapadni, jugozapadni i južni deo Srbije, došlo je do izlivanja reka i bujičnih poplava u 15 sredina. Crveni krst Srbije uputila pomoć poplavljenim domaćinstvima.

Organizacije Crvenog krsta Srbije u gradovima i opštinama u sredinama sa poplavljenim domaćinstvima su od 19. januara na terenu i sprovode procenu potreba i pomažu najugroženijima u koordinaciji sa lokalnim samoupravama i štabovima za vanredne situacije. Organizacije Crvenog krsta Srbije su već distribuirale interventne artikle pomoći u skladu sa najhitnijim potrebama stanovništva, navodi se u saopštenju.

Foto: Crveni krst Srbije

Najveći broj ugroženih porodica je na Kosovu i Metohiji, gde su organizacije Crvenog krsta pomogle najugroženijima kroz podršku tokom evakuacije, crpljenje vode iz poplavljenih prostorija, dezinfekciju zidova, postavljanje sušilica i distribuciju garderobe i neophodnih artikala pomoći, posebno za ishranu beba i dece.

Veliki problem i dalje predstavljaju visoki nivoi vodotokova na rekama, oštećena putna mreža i pojave klizišta.

Crveni krst Srbije će danas, 23. janura 2023. godine, uputiti 5 tona pomoći za 111 najugroženijih domaćinstava u opštinama Kuršumlija, Prokuplje, Priboj, Raška i Sjenica u vidu paketa hrane i higijene, setova za čišćenje posle poplava, dezinfekcionih sredstava, čizama, najlona za prekrivanje i sušilica.

U narednim danima Crveni krst Srbije i operativne organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama nastaviće da prate situaciju u poplavljenim sredinama i pružaju pomoć najugroženijima.

Izvor: Pink.rs

Related articles

KALCIT – MINERAL ZNAČAJAN ZA EKOLOGIJU I ENERGETSKU TRANZICIJU

Republika Srbije veoma je bogata mineralnim sirovinama koje su važne za privredni razvoj, kao što je kalcit, o kojem se od nedavno sve više govori. Ministarstvo rudarstva i energetike na svom sajtu približilo je značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala, naročito njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral koristi, između ostalog, i u filterima […]

DO KRAJA APRILA Subotica će u potpunosti biti „pokrivena“ kamerama

SUBOTICA: U poslednjih godinu dana intenzivno se priča o video nadzoru i kamerama kojima će ove godnine biti pokriven grad. Mesecima se na društvenim mrežama licitira o tome da li kamere snimaju ili ne, treba napomenuti da još nisu u potpunosti proradile, na preko sedamdeset lokacija, na kojima su i postavljene. Na nekoliko lokacija, kao […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *