Crveni krst Srbije pripremio 5 tona pomoći najugroženijim domaćinstvima u Kuršumliji, Prokuplju, Priboju, Raškoj i Sjenici

Usled obimnih padavina koje su zahvatile zapadni, jugozapadni i južni deo Srbije, došlo je do izlivanja reka i bujičnih poplava u 15 sredina. Crveni krst Srbije uputila pomoć poplavljenim domaćinstvima.

Organizacije Crvenog krsta Srbije u gradovima i opštinama u sredinama sa poplavljenim domaćinstvima su od 19. januara na terenu i sprovode procenu potreba i pomažu najugroženijima u koordinaciji sa lokalnim samoupravama i štabovima za vanredne situacije. Organizacije Crvenog krsta Srbije su već distribuirale interventne artikle pomoći u skladu sa najhitnijim potrebama stanovništva, navodi se u saopštenju.

Foto: Crveni krst Srbije

Najveći broj ugroženih porodica je na Kosovu i Metohiji, gde su organizacije Crvenog krsta pomogle najugroženijima kroz podršku tokom evakuacije, crpljenje vode iz poplavljenih prostorija, dezinfekciju zidova, postavljanje sušilica i distribuciju garderobe i neophodnih artikala pomoći, posebno za ishranu beba i dece.

Veliki problem i dalje predstavljaju visoki nivoi vodotokova na rekama, oštećena putna mreža i pojave klizišta.

Crveni krst Srbije će danas, 23. janura 2023. godine, uputiti 5 tona pomoći za 111 najugroženijih domaćinstava u opštinama Kuršumlija, Prokuplje, Priboj, Raška i Sjenica u vidu paketa hrane i higijene, setova za čišćenje posle poplava, dezinfekcionih sredstava, čizama, najlona za prekrivanje i sušilica.

U narednim danima Crveni krst Srbije i operativne organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama nastaviće da prate situaciju u poplavljenim sredinama i pružaju pomoć najugroženijima.

Izvor: Pink.rs

Related articles

Foto: Rina

BAKA STOJANA JE NOVOVAROŠKI FLOJD: 40 godina se ne odvaja od ljute mašine i ne bi ga dala ni za kakve pare!

NOVA VAROŠ – Uskim, makadmaskim putevima kroz novovaroška sela već četiri decenije krstari „ljuta mašina“, a za njenim volanom je sada već penzionerka Stojana Mirosavljević. Od kako je položila vozački ispit 1982. godine sela je u „fiću“ i od tada ih je promenila čak pet, jer nijedan drugi automobil za nju ne postoji. Ljubav prema […]

PRVO DIGITALNO SELO U SRBIJI: Useljenje u novu zgradu Biosens u Novom Sadu do kraja godine

“BioSens”, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, osnovan je pre sedam godina u Novom Sadu i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Ovaj Institut teži da srpskom, kao i svetskom poljoprivrednom sektoru pruži digitalna rešenja kako bi se uz manje investicija ostvarili veći prinosi. “Biosens” je pokrenuo projekat Digitalno selo, prvo takvo u našoj […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *