Crveni krst Srbije pripremio 5 tona pomoći najugroženijim domaćinstvima u Kuršumliji, Prokuplju, Priboju, Raškoj i Sjenici

Usled obimnih padavina koje su zahvatile zapadni, jugozapadni i južni deo Srbije, došlo je do izlivanja reka i bujičnih poplava u 15 sredina. Crveni krst Srbije uputila pomoć poplavljenim domaćinstvima.

Organizacije Crvenog krsta Srbije u gradovima i opštinama u sredinama sa poplavljenim domaćinstvima su od 19. januara na terenu i sprovode procenu potreba i pomažu najugroženijima u koordinaciji sa lokalnim samoupravama i štabovima za vanredne situacije. Organizacije Crvenog krsta Srbije su već distribuirale interventne artikle pomoći u skladu sa najhitnijim potrebama stanovništva, navodi se u saopštenju.

Foto: Crveni krst Srbije

Najveći broj ugroženih porodica je na Kosovu i Metohiji, gde su organizacije Crvenog krsta pomogle najugroženijima kroz podršku tokom evakuacije, crpljenje vode iz poplavljenih prostorija, dezinfekciju zidova, postavljanje sušilica i distribuciju garderobe i neophodnih artikala pomoći, posebno za ishranu beba i dece.

Veliki problem i dalje predstavljaju visoki nivoi vodotokova na rekama, oštećena putna mreža i pojave klizišta.

Crveni krst Srbije će danas, 23. janura 2023. godine, uputiti 5 tona pomoći za 111 najugroženijih domaćinstava u opštinama Kuršumlija, Prokuplje, Priboj, Raška i Sjenica u vidu paketa hrane i higijene, setova za čišćenje posle poplava, dezinfekcionih sredstava, čizama, najlona za prekrivanje i sušilica.

U narednim danima Crveni krst Srbije i operativne organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama nastaviće da prate situaciju u poplavljenim sredinama i pružaju pomoć najugroženijima.

Izvor: Pink.rs

Related articles

ČIM SU SE POJAVILI PRVI SLUČAJEVI MALIH BOGINJA, POVEĆANA VAKCINACIJA MMR! Dr Mitrović: Roditelji se uplašili!

Od kada su se male boginje ponovo pojavile u Srbiji, strah roditelja je pojačao interesovanje za vakcinaciju MMR cepivom, koje štiti od opasnih boginja, koje su samo pre pet godina odnele 15 života u Srbiji. Morbile su do sada potvrđene, prema podacima „Batuta“, kod osam osoba. FOTO :PRIVATNA ARHIVA Dr Jelena Mitrović, načelnica službe pedijatrije […]

Photo vecteezy

Srbija posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom

Upravljanje čvrstim otpadom jedan je od najvećih ekoloških problema u Srbiji čijem je rešavanju Vlada Republike Srbije izuzetno posvećena. “Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara, ovaj problem u 50 gradova i opština će biti ubrzano rešen”, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *