DEPONIJA U VINČI POČELA SA SPALJIVANJEM OTPADA I PROIZVODNJOM ENERGIJE

Kompanija Beo Čista Energija, firma koja upravlja sanacijom stare i izgradnjom nove deponije u Beogradu koja se nalazi u naselju Vinča, počela je da spaljuje otpad i da proizvodi električnu i toplotnu energiju.

Ovako dobijena struja biće dovoljna za snabdevanje pet odsto beogradskih domaćinstava i toplotnu energiju za zagrevanje deset odsto stanova u Beogradu.

Prvo spaljivanje otpada predstavlja poslednju fazu probnog rada postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije i planirano je da traje do juna.

Aktiviranje postrojenja za energetsko iskorišćavanje komunalnog otpada, snage 103 MW (mega-vata), predstavlja  jedan od najvažnijih delova javno-privatnog partnerstva za sanaciju divlje deponije Vinča i novi sistem odlaganja otpada na toj lokaciji.

Video o početku rada postrojenja dostupan je na kanalu Beo Čiste Energije.

Godišnji kapacitet za spaljivanje otpada je 340.000 tona i od toga se može dobiti 30,24 MWh struje i 56,5 MWh toplotne energije.

Ukoliko budu pribavljenje sve neophodne dozvole nadležnih institucija, postrojenje bi pun kapacitet trebalo da dostigne u junu.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Zanimljivosti o Staroj planini koje verovatno niste znali

Lepote istočne Srbije su nadaleko poznate zahvaljujući netaknutoj prirodi Stare planine. Ovaj visokoplaninski masiv sa velikim turističkim potencijalom čini prirodnu srpsko-bugarsku granicu. Jedna od najlepših srpskih planina krije brojne zanimljivosti koje je svrstavaju u omiljene zimske destinacije, ali i one koje pružaju kvalitetan odmor i relaksaciju tokom letnjih meseci. Stara planina kao inspiracija za naziv […]

SPASENA KRAVICA SLAVICA! Bravo za studente veterine, umesto klanice čekaju je zlatiborske livade

Kravica Slavica jedna je od retkih pripadnica svoje vrste koja, uprkos tome što ne može da bude steona, neće svoj život okončati u klanici, već na prelepim zlatiborskim proplanicma – i to sve zahvaljujući grupi studenata Fakulteta veterinarske medicine, koji su udružili snage i ovu milu životinju spasili sigurne smrti. – Slavica je došla kod […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *