DIREKTOR BIOSENSA U ODABRANOM DRUŠTVU: Vladimir Crnojević među deset svetskih eksperata

Direktor novosadskog Instituta Biosens prof. dr Vladimir Crnojević našao se među deset eminentnih svetskih stručnjaka, prepoznatih po svojoj međunarodnoj izvrsnosti u nauci ili tehnologiji, koje je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereo imenovao za svojevrsne ambasadore promocije nauke, tehnologije i inovacija, sve u cilju postizanje ciljeva održivog razvoja u naredne dve godine.

Mandat grupe je da generalnom sekretaru pruži smernice, ideje i preporuke o pitanjima nauke, tehnologije i inovacija i njihovom uticaju na održivi razvoj.

Foto: biosens

Njihov rad će biti fokusiran na podršku Forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama za ciljeve održivog razvoja. Koristeći kolektivnu ekspertizu svojih članova, grupa ima za cilj da pruži preporuke i savete o konkretnim tehnološkim rešenjima i partnerstvima, kao i šire o pitanjima nauke, tehnologije i inovacija za ciljeve održivog razvoja, zatim da da savete o politici i suštinskim putevima napredovanja i uticaju brze promene tehnologije i digitalizacije na globalno društvo. Odluka o formiranju ove globalne ekspertske grupe na najvišem nivou naglašava važnost saradnje više zainteresovanih strana među naučnim i tehnološkim liderima u različitim disciplinama, sektorima i zemljama. U njemu se priznaje da se naučno i tehnološko znanje generiše sve šire – na univerzitetima, naučnim institutima, nacionalnim laboratorijama, korporacijama privatnog sektora, pa čak i nauci građana.

Formiranje ove grupe predstavlja značajan korak napred u globalnom partnerstvu za održivi razvoj, naglašavajući ulogu nauke, tehnologije i inovacija u postizanju ciljeva održivog razvoja. Istovremeno,  samo članstvo profesora Crnojevića u grupi deset odabranih stručnjaka na globalnom nivou, značajno doprinosi učvršćivanju pozicije Republike Srbije na naučnoj mapi sveta. Na taj način odato je priznanje i data dodatna podrška naporima koje Srbija ulaže u razvoj i unapređenje naučnih, tehnoloških i inovacionih kapaciteta.

S druge strane, već sama mogućnost učešća u kreiranju koraka koji vode ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN, daje potpuno novu dimenziju pristupu nauci i otvara vrata partnerstvima sa najrazličitijim zainteresovanim stranama. Jer, ova ključna grupa je centralna komponenta Mehanizma za olakšavanje tehnologije UN-a, osmišljena da iskoristi saradnju više zainteresovanih strana za održivi razvoj, budući da svaki njen član, donosi bogato iskustvo i uvid iz civilnog društva, privatnog sektora i naučne zajednice, naglašavajući inkluzivan i sveobuhvatan pristup koji Ujedinjene nacije imaju prema održivom razvoju.

Related articles

KAKAV ZATVOR Većina od 4.000 zatvorenika pobegla, UPALE BANDE

PORT-O-PRENS: Velika većina od ukupno 4.000 zatvorenika  državnog zatvora u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu pobegla je iz te ustanove nakon što su bande izvršile upad u nju, rekao je lokalni novinar za Bi-Bi-Si. Među zatovrenima su članovi bandi koji se dovode u vezu sa ubistvom predsednika Haitija Žovnela Moiza 2021. godine. Jedan od policijskih sindikata […]

Foto: Marko Šćiban/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

REDAK FENOMEN NA NEBU NAD NAŠOM ZEMLJOM: Beli mišar snimljen drugi put u Srbiji ikada

Mišar (lat. Buteo Buteo), najčešća je ptica grabljivica u Srbiji, ali mišar bele boje izuzetno je redak fenomen i do sada je bio samo jedanput zabeležen u Srbiji, u okolini Šida prošle godine. U okolini Leskovca meštani sela Igrište nekoliko godina ga primećuju, ali je tek pre nekoliko dana ovekovečen foto-aparatom. To je učinio ornitolog amater Stefan Zdravković, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *