ĐUBRIVO ZA SETVU SE MOŽE NABAVITI U RAZMENI S ROBNIM REZERVAMA Poljoprivrednici veštak za proleće mogu platiti i kukuruzom koji će brati tek na jesen

Poljoprivrednici koji se spremaju za predstojeću prolećnu setvu mineralno đubrivo mogu nabaviti u razmeni s Robnim rezervama.

Foto: dnevnik.rs

Republička direkcija za robne rezeve objavila je oglas za prikupljanje podnuda radi razmene do 35.000.000 kilograma mineralnog đubriva NPK (6:24:12) za merkantilnu pšenicu i merkantilni kukuruz roda 2023. i 2024. godine.

Pravo da učestvuju u razmeni imaju aktivna registrovana poljoprivredna gazdinstva (fizička lica), zatim zemljoradničke zadruge, ovlašćeni skladištari Direkcije i druga pravna lica upisana u Agenciji za privredne registre sa šifrom pretežne deletnosti 0111 – gajenje žita, osim pirinča, leguminoza i uljarica, ukoliko nemaju dugovanja i nisu u sporu po bilo kom osnovu sa Republičkom direkcijom za robne rezerve.

Za 2,3 kilograma merkantilne pšenice roda 2023. i za 2,4 kilograma pšenice iz ovogodišnjeg roda razmenom će se dobiti kilogram NPK đubriva. Za 2,8 kilograma kukuruza od prošle godine i za 2,9 kilograma iz ovogodišnje žetve se, takođe, razmenom dobija kilogram veštačkog đubriva NPK (6:24:12).

Krajnji rok isporuke merkantilne pšenice roda 2024. godine je do 15. avgusta, a merkantilnog kukuruza roda 2024. je 15. novembar. Plaćanje će biti kompenzacijom nakon isporuke ovih roba, a cena utvrđena iz odnosa razmene. Đubrivo će se preuzimati u skladištu „Eliksir Zorka – Mineralna đubriva” DOO Šabac.

Do 350 kilograma đubriva

Putem razmene, aktivna poljoprivredna gazdinstva mogu da dobiju do 350 kilograma mineralnog đubriva NPK (6:24:12) po hektaru, a najviše do stotinu hektara. Takođe, zemljoradničke zadruge i ostala pravna lica mogu dobiti do 500.000 kilograma NPK đubriva, a ovlašćeni skladištari Republičke direkcije za robne rezerve do 2.000.000 kilograma.

Foto: dnevnik.rs

Merkantilna pšenica mora da bude zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama. Mora da sadrži i elemente kvaliteta: hektolitarsku masu minimum 76 kg/hl, vlage maksimalno 13 procenata, ukupne primese dva procenta, od čega neorganskog porekla najviše 0,25 procenata i sadržaj sirovih proteina minimum 11,50 procenata, računato na suvu materiju.

Dnevnik.rs

Related articles

ZRENJANIN: RASPISAN KONKURS ZA SUBVENCIONISANU KUPOVINU BICIKALA

Grad Zrenjanin je za svoje sugrađane u prethodne dve godine subvencionisao kupovinu 150 bicikala i za tu namenu iz budžeta je izdvojio milion dinara. Akcija se nastavlja i ovog leta i u prvom delu konkursa izabrani su privredni subjekti kod kojih građani koji budu ostvarili pravo na sufinansiranje mogu nabaviti bicikle – to su preduzeća “Moto Dane” […]

DA VAM SE ZAVRTI U GLAVI U Amsterdamu stanarine najviše u Evropi, EVO kolike su

Stanarine u Amsterdamu su najviše u Evropi, a među pet najskupljih gradova su i holandski Roterdam i Hag, pokazalo je istraživanje agencije Hausing eniver (HousingAnywhere). Agencija za iznajmljivanje nekretnina za srednjeročni zakup Hausing eviver je pregledala zakupnine za više od 67.000 domova u 28 evropskih gradova u prvom kvartalu ove godine, a Amsterdam je zauzeo […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *