DOSTA VAM JE VRELE KLIME? Krenite ovog leta u srpske planine

Foto NP Djerdap

Odmor na planini. Iako planine turisti radije biraju za zimovanje, odmor na planinama u Srbiji i u letnjim mesecima ume da bude sjajan izbor, posebno ako uzmemo u obzir mir, prirodu i čist vazduh koji su nam nakon napornih radnih meseci izuzetno potrebni.

Kopaonik

Hoteli na Kopaoniku gotovo su puni i tokom letnjeg perioda, što dokazuje da je Kopaonik poslednjih godina postao i prava destinacija za letnji odmor.

Osim šetnje i uživanja u prirodi, na Kopaoniku tokom leta možete posetiti veliki zabavni park kojim upravljaju Skijališta Srbije, a u okviru koga imate mogućnost da vežbate streličarstvo, da se spuštate zip-lajnom, oprobati se u tjubingu ili bobu na šinama, a za decu je tu i dečiji avantura park.

Uz posetu Pančićevom vrhu, preporučujemo i obilazak lokaliteta Nebeske stolice, Kadijevac i Đorov most.

Zlatibor

Poput Kopaonika, Zlatibor nudi veliki izbor sadržaja i zanimacija i tokom leta. Uz šetnju po samom turističkom centru, preporučujemo posetu starom selu Sirogojno, vodopadu Gostilje, Ribničkom jezeru, i svakako – Mokroj gori.

Za najmlađe, tu je i Dino zabavni park u samom centru Zlatibora.

Divčibare

Divčibare je poslednjih godina sve popularnija destinacija za odmor u prirodi, nalazi se na oko 40 kilometara od Valjeva, na 980 metara nadmorske visine.

Foto: Divčibarski vajati

Ovo područje izuzetno je bogato jedinstvenim biljnim i životinjskim svetom, a osim izvanrednih prirodnih predela, ukoliko se odlučite za letovanje baš na ovoj lokaciji, uživaćete u pravim planinskim i etno pejzažima.

Vaučeri za odmor u Srbiji

Dodatna prednost ukoliko se odlučite za letovanje u Srbiji je i što možete uštedeti korišćenjem vaučera za odmor u Srbiji koje dodeljuje Vlada Srbije. Važno je znati da uz vaučere ne možete boraviti u svim hotelima, ali najveći deo hotela, apartmana i seoskih domaćinstava prima vaučere za odmor u Srbiji.

Foto: NP Đerdap

Ukoliko se odlučite na korišćenje vaučera, treba zapamtiti da se njima mogu platiti isključivo usluge smeštaja, ne i ishrane, pića, zdravstvenih i drugih usluga, boravišne takse i sličnog, kao i da se vaučeri mogu iskoristiti samo van mesta prebivališta korisnika. Takođe, ukoliko koristite vaučer, morate u smeštaju boraviti minimum 5 noći.

Ko ima pravo na vaučer?

Odlukom Vlade korisnici vaučera u ovoj godini mogu biti korisnici prava na penziju, nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druga lica na evidenciji NSZ, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno, ratni vojni i civilni invalidi rata sa primanjima do 60.000 mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, kao i nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bave isključivo poljoprivredom.

Za dobijanje vaučera propisana je vrlo jednostavna procedura.

 

 

Related articles

Afrička kuga svinja potvrđena na 1.343 gazdinstva

Do 07.08.2023. godine ukupno je na 1.343 gazdinstva na teritoriji 38 opština u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 1.715 slučajeva afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega je 1.176 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 20.738 […]

Foto: Marko Šćiban/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

REDAK FENOMEN NA NEBU NAD NAŠOM ZEMLJOM: Beli mišar snimljen drugi put u Srbiji ikada

Mišar (lat. Buteo Buteo), najčešća je ptica grabljivica u Srbiji, ali mišar bele boje izuzetno je redak fenomen i do sada je bio samo jedanput zabeležen u Srbiji, u okolini Šida prošle godine. U okolini Leskovca meštani sela Igrište nekoliko godina ga primećuju, ali je tek pre nekoliko dana ovekovečen foto-aparatom. To je učinio ornitolog amater Stefan Zdravković, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *