DRŽAVA POMAŽE RAZVOJ RURALNOG TURIZMA Evo koliko će biti „TEŠKA“ nova FINANSIJSKA INJEKCIJA

Nova uredba o uslovima, načinu dodele i korišćenju novca za podsticaj, razvoj i unapređenje ruralnog turizma, kojom se prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara, odnosi se i na vojvođanske salaše.

Kako je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić juče pojasnio, pravo na dodelu novca imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu e-Turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

– Maksimalna visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara, uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije. Novac je solidan i dovoljan da bi se jedan objekat seoskog domaćinstva dodatno opremio i privukao više turista i na taj način pomogao sebi, opštini iz koje dolazi i celokupnoj turističkoj privredi – kazao je Kandić.

Naglasio je da vlasnici salaša da bi konkurisali za novac ne smeju imati nikakvih poreskih dugovanja prema državi.

– Konkrus je otvoren do 15. aprila. Nakon toga će komisija iz više resora doneti odluke o tome ko je dobio novac. Očekujemo pre 1. maja da krene sukcesivno isplata novca seoskim domaćinstvima koji su ga dobili – kazao je Kandić na promociji nove Uredbe juče u Pokrajinskoj vladi.

Sve više turista

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević je kazao da je raspisivanje uredbe nastavak odlične saradnje Sekretarijata na čijem je on čelu i Republičkog ministarstva turizma i omladine.

Pomenuo je i rekonstrukciju Info-centra na Iriškom vencu, te najavio da će uskoro biti raspisana javna nabavka za izbor izvođača. Vrednost tog zajedničkog projekta je 170 miliona dinara.

– Jedan od najboljih pokazatelja rezultata saradnje ove dve institucije je povećan broj turista koji dolaze u Vojvodinu. Upoređujući 2019. koja je rekordna po broju poseta turista sa 2023. Godinom, primećujemo porast od 200.000 onih koji dolaze u Vojvodinu. Broj noćenja u 2019. godini je bio 1.384.000, a 2023 godine 1.900.000 – kazao je dr Ivanišević.

Pojasnio je da je promocija u ovom delu Srbije najneophodnija jer su analize pokazale da je manji broj turista koji dolaze na salaše u odnosu na domaćinstva u Podrinju, Šumadiji i Timočkoj regiji.

Naglasio je da vlasnici salaša da bi konkurisali za novac ne smeju imati nikakvih poreskih dugovanja prema državi.

– U Srbiji je u prošle godine bilo blizu 30.000 dolazaka u seoska domaćinstva, gde je ostvareno više od 150.000 noćenja i to je za 30 odsto više nego u 2022. godini. Zabeležen je dolazak više stranih turista za 60 odsto. Taj broj je manji u Vojvodini i zbog toga smo odlučili da promocijom ove odluke podstaknemo neke od vlasnika salaša da konkurišu – kazao je Kandić.

Kako je dalje pojašnjeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, analizom je utvrđeno da postoji veliko interesovanje za unapređenje ruralnog i seoskog turizma i da postoji veliki broj domaćinstava koja bi se upustila u ovo poslovanje.

 

Related articles

PRVI MEĐUNARODNI DAN NULTOG OTPADA (ZERO WASTE) POZIVA NA AKCIJU ZA REŠAVANJE GLOBALNE KRIZE ZAGAĐENJA

Kao odgovor na pogoršanje uticaja otpada na ljudsko zdravlje, privredu i životnu sredinu, danas se po prvi put obeležava Međunarodni dan nultog otpada, koji ohrabruje sve da spreče i minimizuju otpad i promovišu društveni pomak ka cirkularnoj ekonomiji. „Kriza otpada ugrožava sposobnost Zemlje da održi život. Otpad košta globalnu ekonomiju milijarde dolara svake godine“, rekao je generalni sekretar […]

Gradu Kraljevu skoro 14 miliona dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za dečje igralište u Ribnici

Gradu Kraljevu je, u skladu sa Odlukom o raspodeli sredstava Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, početkom marta, odobrena realizacija projekta Izgradnja dečjeg igrališta u IV crnogorskoj ulici u Ribnici, u ukupnoj vrednosti projekta – 13.965.480,00 dinara sa PDV-om. Grad Kraljevo je, ovim projektom, konkurisao po otvorenom Javnom pozivu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *