DžUBOKS SVOJEVREMENO BIO POSEBNA ATRAKCIJA Čarobna kutija svira

ZRENjANIN: Posebnu atrakciju u gradu na Begeju šezdesetih godina prošlog veka predstavljao je džuboks, podsetio je Narodni muzej Zrenjanin i na svom Fejsbuk profilu podelio tekst o tome.

Članak je objavljen u lokalnim novinama pre tačno 62 godine, 24. februara 1962. Uz naslov „Čarobna kutija svira”, u tekstu piše da je drugi muzički automat džuboks u Zrenjaninu postavljen u mlečnom restoranu „Šumadija“. Nešto ranije, postavljen je i u restoranu Kombinata „Servo Mihalj“.

Foto: dnevnik.rs/Ilustracija Pixabay.com

„Da je ideja o postavljanju automata dobra pokazali su prvi dani: restoran je pre toga najčešće bio poluprazan, dok je sada u njemu i preko dana teško naći slobodnu stolicu. Uveče, atmosfera je skoro kao na najposećenijim igrankama jer mlađi, kojih je najviše, polaze sa hladnog i vetrovitog korzoa već oko 18 časova i pune restoran, ubacuju dvadesetice i uživaju u muzici koju sami odabiraju”, pisala je lokalna štampa u to vreme.

Na gornjoj ploči džuboksa, izrađenoj od stakla i metala, nalazio se indeks sa nazivima pesama i izvođača, a podnožje je bilo od metala, drveta i stakla. U unutrašnjosti su bile smeštene gramofonske ploče kao i mehanizam koji bi pokretao džuboks ubacivanjem kovanica određene vrednosti.

Prvi ovakvi automati u našem gradu su se nalazili u restoranu Kombinata „Servo Mihalj“, kao i u mlečnom restoranu „Šumadija“ (nekadašnjoj „Tisi“), a nešto kasnije i u „Gongu“ i takozvanoj automat-sali Doma omladine. U istom prostoru su se nalazili i čuveni fliperi, vrsta popularne zabave kojoj je retko ko mogao da odoli, podsećaju u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Kako su nekada izgledali džuboks, gramofon, magnetofon ili fliper, zainteresovani mogu da vide i na izložbi „Leta pre neta”, koja je aktuelna u Salonu Narodnog muzeja do 14. marta.

Related articles

KAKVE PROMENE DONOSI SPORAZUM O SARADNJI SA POLJOPRIVREDNICAMA?

Sporazum o međusobnoj saradnji sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača je potpisan. Pregovori vođeni sa Vladom i nadležnom ministarkom, doneli su promene u domaćoj poljoprivredi. Kako se navodi u saopštenju,  budžet Ministarstva poljoprivrede, u ovoj godini iznosiće 120 milijardi dinara, jer je ovim pregovorima obezbeđemo novih 40 milijardi dinara. „Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *