„ELEKTROPRIVREDA RS“ GRADI MREŽU STANICA ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

„Elektroprivreda Republike Srpske’’ kreće u izgradnju mreže za punjenje električnih vozila u koju će uložiti 2,4 miliona maraka. Ako se plan ispuni, svaki četvrti punjač u Bosni i Hercegovini biće njihov.

Planom javnih nabavki ovog preduzeća, predviđena je izrada studije izvodljivosti za 50 stanica na koju će biti utrošeno 400.000 KM, a zatim i njihovo postavljanje koje će prema procenama koštati dva miliona maraka.

Finansije su obezbeđene iz vlastitih sredstava, a za sada ostaje nejasno hoće li se korišćenje punjača naplaćivati ili će biti besplatno kao što je sada slučaj na većini stanica. Na upit CAPITAL-a, do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Generalno, u Bosni i Hercegovini je postavljeno 180 punjača sa 216 konektora. Veći deo istih je dostupan svima, dok je određeni broj rezervisan, primera radi za goste hotela i prodavnica koji su ih kupili.

Iako je broj električnih automobila u BiH i dalje beznačajan, u Udruženju za elektromobilnost kažu da je potrebno raditi na infrastrukturi.

„Potrebno nam je još stanica, pogotovo sa brzim DC punjačima kojih imamo desetak u celoj zemlji. Većina postojećih su spori, a znamo koliko nam je vreme svima bitno kada negde idemo’’, rekli su oni.

Inače, na njihovoj internet stranici chargerbih.ba nalazi se mapa sa svim punjačima u BiH, a tu su i informacije o tome koja je njihova snaga kao i kome je sve dostupan te da li se plaća.

Električni automobili u Bosni i Hercegovini su na nivou statističke greške.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prošloj godini uvezeno ih je 70, a godinu ranije 48.

Na uvoz novih električnih automobila u BiH u narednoj godini se neće plaćati carina kako bi se stimulisao ovaj vid transporta.

Za automobile na hibridni pogon carina će biti spuštena sa 15 na pet odsto.

Uvoznici smatraju da će to biti dobar podsticaj za razvoj e – mobilnosti.

Izvor: CAPITAL

Related articles

ZA PETINU VEĆA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA AGRARA

Ukupna spoljnotrgovinska razmena agrara Srbije sa svetom u prošloj godini iznosila je 7,9 milijardi evra što predstavlja povećanje od 20,1 odsto u odnosu na 2021. godinu. Srbija je izvezla robu u vrednosti od 4,8 milijardi evra što čini povećanje od 13,4 posto u odnosu na rezultate iz 2021. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 17,3 procenata. […]

POLJE LAVANDE: Najlepše antistres mesto u Evropi nalazi se na jugu Srbije

Da li ste znali da na jugu Srbije postoji najlepše antistres mesto u Evropi? To mesto ovih dana najpopularnije je na društvenim mrežama. Naime, na samo 30 minuta vožnje od Niša, nalazi se prelepo polje lavande. Lokaciju nazivaju i srpskom Provansom, a posetioci imaju još par dana da se fotografišu na ovom magičnom mestu. Površine […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *