EPS ponovo pokreće svoju prvu mini hidroelektranu – MHE Prvonek u Vranjskoj Banji proradiće posle 2 godine pauze

Photo Vecteezy

Elektroprivreda Srbije ponovo će staviti u pogon MHE Prvonek. Ova prva EPS-ova mini hidroelektrana izgrađena je pre 11 godina na brani Prvonek, na reci Banjštici u Vranjskoj Banji, a poslednje dve godine nije u funkciji.

JP EPS raspisao je tender za usluge korišćenja raspoloživih količina vode, upravljanje i nadzor nad radom MHE Prvonek.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, agregati u MHE Prvonek bili su „na pauzi“ gotovo dve godine zbog nepostojanja jasno definisanog odnosa sa JP Vodovod Vranje, na čijem se zemljištu elektrana nalazi.

U planu je da se za proizvodnju struje koristi višak vode iz akumulacionog jezera koje služi za napajanje grada Vranja i okoline vodom.

Stoga je, kako je objašnjeno, potrebno da se obezbedi da višak vode stigne do pogona MHE, da se održavaju pristupni putevi do MHE i da se održava rasveta u krugu MHE itd, kako bi se odvijala nesmetana proizvodnja električne energije u MHE Prvonek.

Prvonek strujom može da snabdeva 500 domaćinstava.

Izvor: eKapija

Related articles

Foto NP Djerdap

DOSTA VAM JE VRELE KLIME? Krenite ovog leta u srpske planine

Odmor na planini. Iako planine turisti radije biraju za zimovanje, odmor na planinama u Srbiji i u letnjim mesecima ume da bude sjajan izbor, posebno ako uzmemo u obzir mir, prirodu i čist vazduh koji su nam nakon napornih radnih meseci izuzetno potrebni. Kopaonik Hoteli na Kopaoniku gotovo su puni i tokom letnjeg perioda, što dokazuje […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *