EPS ponovo pokreće svoju prvu mini hidroelektranu – MHE Prvonek u Vranjskoj Banji proradiće posle 2 godine pauze

Photo Vecteezy

Elektroprivreda Srbije ponovo će staviti u pogon MHE Prvonek. Ova prva EPS-ova mini hidroelektrana izgrađena je pre 11 godina na brani Prvonek, na reci Banjštici u Vranjskoj Banji, a poslednje dve godine nije u funkciji.

JP EPS raspisao je tender za usluge korišćenja raspoloživih količina vode, upravljanje i nadzor nad radom MHE Prvonek.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, agregati u MHE Prvonek bili su „na pauzi“ gotovo dve godine zbog nepostojanja jasno definisanog odnosa sa JP Vodovod Vranje, na čijem se zemljištu elektrana nalazi.

U planu je da se za proizvodnju struje koristi višak vode iz akumulacionog jezera koje služi za napajanje grada Vranja i okoline vodom.

Stoga je, kako je objašnjeno, potrebno da se obezbedi da višak vode stigne do pogona MHE, da se održavaju pristupni putevi do MHE i da se održava rasveta u krugu MHE itd, kako bi se odvijala nesmetana proizvodnja električne energije u MHE Prvonek.

Prvonek strujom može da snabdeva 500 domaćinstava.

Izvor: eKapija

Related articles

Photo Vecteezy

Udruženje “Ulice za bicikliste” sprovodi kampanju “Bajsom na posao“

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” od 1. avgusta do 31. septembra sprovodi kampanju #BajsomNaPosao kojom poziva Beograđane i Beograđanke da isprobaju alternativne i održive vidove transporta. U sklopu kampanje biće urađeno i istraživanje o načinu transporta naših sugrađana na posao i sa posla. Iako je tempo u našem gradu tokom jula i avgusta laganiji, za september […]

Photo Vecteezy

JESTE LI POSETILI SRPSKE ANDE? U Lazarevom kanjonu kompas vam ništa ne znači

Lazarev kanjon vara sve kompase. u tom području se nalazi geomagnetna anomalija koja je prisutna na svega nekoliko mesta u svetu. Iz dubine zemlje izbija magnetizam koji remeti iglu na kompasu i on postaje neupotrebljiv. Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u Lazarev kanjon, zadržavši se tu određeno vreme. Odatle potiče […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *