EU: OD 2035. GODINE PRODAVAĆE SE SAMO AUTOMOBILI SA NULTOM EMISIJOM

Napori EU za dekarbonizaciju nastavljeni su kroz usvajanje uredbe kojom se postavljaju stroži standardi za emisije CO2 za nova putnička vozila. Evropski savet ovom uredbom ima za cilj da smanji emisije iz drumskog saobraćaja koji ima najveći udeo u emisijama iz transporta.

Novim pravilima postavlja se cilj da od 2030. godine svi novi automobili imaju smanjene emisije CO2 za 55 odsto, a kombiji za 50 odsto u poređenju sa nivoima iz 2021. godine. To će važiti do 2035. godine, kada će ovakva nova vozila morati da imaju nulte emisije.

Regulatorni podsticajni mehanizam za vozila sa nultom i niskom emisijom biće na snazi od 2025. do kraja 2029. godine. To znači da ukoliko proizvođač ispuni određene standarde za prodaju vozila sa nultom ili niskom emisijom, može da bude nagrađen manje strogim CO2 ciljevima, navodi se na sajtu Evropskog saveta.

Ipak, Komisija će dati dodatne predloge kako bi se omogućilo da u upotrebi ostanu vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade samo na e-goriva nakon 2035. godine.

Ovim usvajanjem uredbe od strane Saveta, postignut je poslednji korak u postupku donošenja odluke, što znači da uredba sada treba da bude objavljena u Službenom listu EU i da stupi na snagu 20 dana od dana objavljivanja.

Energetski portal

 

Related articles

UVELO LIŠĆE – MIKROKOSMOS BIODIVERZITETA

Ispod gomila lišća, grančica i kore žive razna stvorenja, od malih gmizavaca kao što su daždevnjaci i žabe do beskičmenjaka kao što su puževi, kišne gliste i pauci. Kada beskičmenjaci „grickaju“ lisnu materiju, oni je usitljavaju na sitnije komade. Tako bakterije i gljive razgrađuju ove delove i pretvaraju ih u vredne hranljive materije kao što […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *