EU: OD 2035. GODINE PRODAVAĆE SE SAMO AUTOMOBILI SA NULTOM EMISIJOM

Napori EU za dekarbonizaciju nastavljeni su kroz usvajanje uredbe kojom se postavljaju stroži standardi za emisije CO2 za nova putnička vozila. Evropski savet ovom uredbom ima za cilj da smanji emisije iz drumskog saobraćaja koji ima najveći udeo u emisijama iz transporta.

Novim pravilima postavlja se cilj da od 2030. godine svi novi automobili imaju smanjene emisije CO2 za 55 odsto, a kombiji za 50 odsto u poređenju sa nivoima iz 2021. godine. To će važiti do 2035. godine, kada će ovakva nova vozila morati da imaju nulte emisije.

Regulatorni podsticajni mehanizam za vozila sa nultom i niskom emisijom biće na snazi od 2025. do kraja 2029. godine. To znači da ukoliko proizvođač ispuni određene standarde za prodaju vozila sa nultom ili niskom emisijom, može da bude nagrađen manje strogim CO2 ciljevima, navodi se na sajtu Evropskog saveta.

Ipak, Komisija će dati dodatne predloge kako bi se omogućilo da u upotrebi ostanu vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade samo na e-goriva nakon 2035. godine.

Ovim usvajanjem uredbe od strane Saveta, postignut je poslednji korak u postupku donošenja odluke, što znači da uredba sada treba da bude objavljena u Službenom listu EU i da stupi na snagu 20 dana od dana objavljivanja.

Energetski portal

 

Related articles

JUBILARNI DANI ENERGETIKE NA NOVOSADSKOM SAJMU. Srpski, britanski i regionalni eksperti zajedno o energetskim projektima i politici!

Jubilarni 10. međunarodni Dani energetike i investicija biće održani u naredna dva dana u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma. Manifestaciju koja ovog puta okuplja stručnjake iz Srbije, regiona i Velike Britanije će svečano otvoriti potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, a predstavnici Vlade će tokom razgovora u panelima izneti više detalja o […]

photo: Vecteezy

Španija domaćin Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše obeležava se svakog 17. juna od 1994. godine, kada je i usvojena Konvencija UN za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD). Konvencija predstavlja jedini pravno obavezujući međunarodni okvir u ovoj oblasti, a čini je 197 članica. Domaćin globalnog obeležavanja ovog dana za 2022. godinu biće Španija. Ujedinjene nacije i Vlada Španije 16. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *