Evropska raketa “Ariane 6” uspešno lansirana

Evropska svemirska agencija (ESA) je u punom zamahu s pripremama za dugo očekivani prvi let rakete Ariane 6, zakazan za 9. jul 2024. Ova raketa, koja će zameniti staru Ariane 5, obećava da će pružiti niže troškove lansiranja i veću fleksibilnost za različite misije, čime će osigurati evropsku nezavisnost u svemirskim lansiranjima.


Pripreme za ovaj istorijski događaj počele su još u junu, kada je Ariane 6 prvi put stajala uspravno na lansirnoj rampi u evropskom svemirskom centru u Kourou, Francuska Gvajana. Tokom tog procesa, raketa je prošla kroz seriju rigoroznih testova, uključujući hlađenje do kriogenih temperatura i punjenje gorivom, pre nego što je ispraznjena u pripremi za pravi let.

Naravno, još analiziramo podatke, ali sve što imamo do sada pokazuje da naša ‘beba’ Ariane 6 radi savršeno“, izjavila je Lucia Linares, šef strategije i institucionalnih lansiranja u ESA.

Foto: Youtube Printscreen

Ariane 6 će biti opremljena Vinci gornjim stepenom, koji se može ponovo zapaliti u orbiti, omogućavajući jednoj misiji da postavi više satelita na različite orbite. Planirano je da tokom prvog leta raketa postavi devet cubesatova u nisku orbitu Zemlje (LEO) na visini od 520 kilometara, kao i četiri neorbitalna eksperimenta, uključujući sistem za brzo lociranje satelita.

Ova misija predstavlja ključni trenutak za evropske svemirske ambicije. Sa planiranim ritmom od 9 do 12 lansiranja godišnje do 2026. godine, već je rezervisano 30 misija, uključujući 18 za Amazonov projekat Kuiper satelitske konstelacije. Prvobitno planiran za 2020. godinu, prvi let Ariane 6 je više puta odlagan zbog tehničkih problema i poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Osoblje centra aplauzom je pozdravilo trenutak kada se raketa vredna četiri milijarde evra vinula u nebo. Nakon što je raketa bez problema dostigla željenu visinu i rasporedila jedan broj malih satelita, na njenom gornjem delu došlo je do anomalija na samom kraju leta. Kompjuteri su doneli odluku da prevremeno isključe jedinicu za pomoćno napajanje koje drži pod pritiskom propulzioni sistem. Zbog toga gornji deo rakete nije mogao da dobije pogon koji bi je izbacio izvan orbite i pripremio finalni zadatak misije, a to je lansiranje dve kapsule za povratak. Kontrolori leta nisu mogli da poprave situaciju, ali je Arijanin let ipak proglašen uspešnim.

„Laknulo nam je, vrlo smo uzbuđeni“, izjavio je generalni direktor Evropske svemirske agencije Džozef Ašbaher. On je dodao da je ovo istorijski moment i da se lansiranje ovakve rakete događa jednom u 20 ili možda 30 godina. Uspešno lansiranje Ariane 6 nakon četiri godine odlaganja omogućiće Evropi da pošalje svoje satelite u svemir bez plaćanja kompanijama kao što je SpaceX biznismena Ilona Maska.


Uz visoka očekivanja i spremnost za nove izazove, ESA i njeni partneri veruju da će Ariane 6 doneti novu eru evropske suverenosti u svemiru.

Spremni smo za lansiranje“, rekla je Linares, naglašavajući značaj ove misije za evropsku svemirsku industriju.

 

 

 

 

Mirodjija

Related articles

UPOZORENjE DERMATOLOGA devojkama koje rade ‘GEL LAK’ nokte

Lakove za nokte zamenili su gel lakovi odavno. I možda takva praksa nije jednostavnija od pukog premazivanja sopstvenih noktiju, ali je svakako dugotrajnija, sa povremenim korekcijama. Ipak, sa sobom nosi određene rizike, koje je dr Jelena Filipović, dermatolog, pokušala da predoči ženama u jednom kratkom video zapisu. Koliko ‘izliveni’, odnosno ‘gel lak’ nokti mogu biti […]

ODRŽANA KONFERENCIJA VRŠNJAČKO DIGITALNO NASILJE: Svaki drugi osnovac doživeo onlajn nasilje

European Communication Centar i Udruženje građana Amikus, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja danas je u Narodnoj skupštini organizovala Konferenciju “VRŠNJACKO DIGITALNO NASILJE: KAKO MU STATI NA PUT ?”, sa ciljem da se, pre svega, ugrožene kategorije ali i odrasli iz njihovog okruženja, kao i nadležne institucije i celo društvo upoznaju sa problemom […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *