EVROPSKA ZELENA NEDELJA U NOVOM SADU

Povodom Evropske zelene nedelje održaće se šesti po redu Grad humanost – Rastemo uz EKO stvaralaštva, 10. juna od 10 sati, na platou ispred Promenade, u organizaciji EU info pointa i Čepom do osmeha, a uz podršku Grada Novog Sada.

Građani mogu da ponesu plastične čepove i ubace ih u postavljene kante. Sakupljeni čepovi se recikliraju, a prikupljena novčana sredstva koriste se za kupovinu pomagala deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, kao i njihovim porodicama, kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju, pa tako akcija, osim što ima humanitarni karakter, podupire ekološko osvešćivanje društva i unapređivanje sistema odvajanja čvrstog otpada u Srbiji.

Pored sajamskog programa, najmlađi posetioci će moći da učestvuju u kreativnim radionicama, dečjim predstavama, recitacijama, kao i pravljenju mozaika od plastičnih čepova. Takođe, prisutni će moći da se upoznaju sa udruženjima i pojedincima koji svojim radom utiču na bolji položaj osoba sa invaliditetom i dece i odraslih sa smetnjama u razvoju.

Evropska zelena nedelja, koja se održava od 3. do 11. juna, fokusiraće se na veštine za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice. Ona je svedočanstvo podrške EU ovom sektoru u Srbiji i njene saradnje sa nacionalnim i lokalnim institucijama.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine i podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. Sa preko 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.

Izvor: EUIP NS

Related articles

SKRIVENI SMARAGDI SRBIJE: Jeste li posetili vodopad Prskalo?

Skrivene lepote nastale prirodnim procesima zadivljuju. Baš zato što čovek nije imao mnogo udela u formiranju ovih mesta, ona su sačuvala svoju iskonsku lepotu i netaknutost. Kada se sa njima sretnete, ostaviće vas bez daha mir i tajnovitost kojom odišu ovi prostori. Srbija se može pohvaliti destinacijama i prostorima koji su manje poznati, a koji […]

Foto-ilustracija: Pixabay

REGIONALNA MREŽA EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA U ORGANIZACIJI WWF ADRIA POSETILA BRISEL

Svih šest država Zapadnog Balkana pokazalo je ograničen napredak u usklađivanju sa ekološkim politikama EU, zaključak je izveštaja o napretku u pristupanju EU, objavljenog prošlog meseca u okviru novog paketa proširenja za Zapadni Balkan i Tursku. U izveštaju se navodi i da postojeće politike i nivoi ulaganja nisu bili dovoljni za rešavanje nagomilanih ekoloških problema, koji direktno […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *