(FOTO) MALO ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE U CENTRU GRADA Osim grobnica pronađeno i sedam bunara

Na parceli srušene zgrade Crkvene opštine u Ulici Nikole Pašića, na čijem mestu će se zidati Parohijski dom, arheolozi Pokrajinskog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture pronašli su grnčariju, razne predmete, kosti i, ono što nisu očekivali, čak sedam bunara lociranih bliže Platoneumu.

Kako „Dnevnik“ nezvanično saznaje iz Pokrajinskog zavoda, još uvek se ne zna čemu su bunari služili – da li za snabdevanje vodom ili odvođenje Dunava kad se prelivao – ali je ustanovljeno da su zatrpani recentnim materijalom. Ekipe na terenu su dokumentovale sve što su pronašle, ali najverovatnije će se na tome i zadržati, odnosno bunari neće dalje biti raskopavani, ali će se raditi ispitivanja kada su iskopani i s kojom svrhom. Ono što je još utvrđeno, jeste da su zidani od cigle koja je starija od one koja se koristila za zgradu Crkvene opštine.

Foto: dnevnik.rs

Naime, arheolozi su na raskopanom terenu očekivali uglavnom ostatke grobova, budući da je u 18. i 19. veku na toj parceli bilo groblje, te su pronašli tri grobnice, od kojih je jedna oštećena zidanjem Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”. Takođe, pronađeni su i grobovi sa kostima i tragovi drvenih kovčega.

Foto: dnevnik.rs

Rušenjem Crkvene opštine počelo je u novembru, ali je sačuvana prednja fasada koja će ostati autentična i po dogradnji objekta za novi Parohijski dom. Inače, reč je o zgradi koja je pretrpela bombardovanje sredinom 19. veka, te je iznova sazidana na samom početku 20.

Foto: dnevnik.rs

Related articles

BEZMESNA HRANA NIJE POST Otac Arsenije objašnjava: Pravila nisu ista za sve EVO GDE GREŠIMO

Danas počinje Veliki post, sedmonedeljna priprema pred najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Ovonedeljni post posebno je zahtevan i strog. Ipak, mnogi vernici ne znaju čega sve treba da se pridržavaju u dane posta. Otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu, jednom je govorio o pravilima i suštini posta, objašnjavajući da post nije samo telesno […]

RODITELjI POD OSMOMARTOVSKIM PRITISKOM; Koliko izdvojiti za poklon učiteljici i vaspitačici; ODGOVORI ĆE VAS ŠOKIRATI

Poslednjih nekoliko godina „osmomartovska groznica“ trese roditeljske grupe. Nekada su se mesila srca od obojenog testa u maminoj kuhinji, u poslednjem trenutku oslikavane su čestitke od suvog cveća i pisale pesme. A danas? Nećete verovati, ali testo su zamenili televizori, čestitke – vaučeri, a pesme – neskromni komadi nakita. I simptomi ove tzv. groznice po […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *