G7 Samit: Fokus na tenzije sa Kinom

Na nedavno održanom samitu G7, koji je održan pod predsedavanjem Italije, tenzije sa Kinom bile su jedna od centralnih tema. Iako su lideri zadržali kritički stav prema određenim kineskim politikama, ton diskusija bio je značajno blaži u poređenju sa prethodnim godinama.

Ključne Teme Samita:

  • Konstruktivan Dijalog sa Kinom: Lideri G7 naglasili su važnost izgradnje konstruktivnih i stabilnih odnosa sa Kinom, priznajući da bi rastuća Kina koja igra po međunarodnim pravilima bila u globalnom interesu. Ovo predstavlja značajan pomak od retorike “decoupling” ka “de-risking,” čiji je cilj smanjenje zavisnosti od Kine u ključnim sektorima bez potpunog prekida ekonomskih veza​​.
  • Šira Saradnja: Samit je takođe obuhvatio teme kao što su klimatske promene, održivost duga i globalno zdravlje, što ukazuje na nijansiran pristup koji balansira konkurenciju sa saradnjom. Lideri su se složili da je potrebno sarađivati sa Kinom na ovim globalnim izazovima​ ​.
  • Ekonomska Prisila: G7 je uveo Koordinacionu platformu za suprotstavljanje ekonomskoj prisili, što indirektno ukazuje na prethodne kineske ekonomske mere protiv zemalja poput Australije i Južne Koreje. Ova inicijativa ima za cilj povećanje kolektivne spremnosti i odgovora na ekonomsku prisilu​​.
Foto: Freepik.com

Kina je izrazila oštro nezadovoljstvo zbog saopštenja samita, posebno kritikujući Japan kao domaćina i širu koaliciju G7. Kineski mediji su istakli da su mnoge reference u saopštenju samita neosnovane i da predstavljaju mešanje u unutrašnje poslove Kine​​.

Značaj za Globalnu Politiku:

Ovaj samit pokazuje kako se G7 bori da uravnoteži ekonomske i sigurnosne izazove koje predstavlja Kina, dok istovremeno traži načine za konstruktivnu saradnju na globalnim pitanjima. Pomak ka terminologiji “de-risking” umesto “decoupling” odražava potrebu za selektivnim smanjenjem rizika, a ne potpunim ekonomskim razdvajanjem od Kine, što je ključna poruka za globalne partnere i tržišta​.

Related articles

IMAJU 22 DECE, a planiraju DA DOGURAJU DO 100! Kristina se udala za 32 godine starijeg MILIONERA; ČEKAJU da im bebe porastu pa da DOBIJU NOVE

Kristina Ozturk, 26. godišnja Ruskinja koja živi u Gruziji, ima 22. dece, ali neostvarena želja joj je da ih ima više od sto! Kako su za kratko vreme ona i suprug dobili preko dvadesetoro, tako planiraju i narednih osamdesetoro! Kristina se udala za 32 godine starijeg milionera, Galipoa, i par je do sada potrošio oko […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *