Postoje neka opšta pravila koje jabuke će duže da traju, ali danas vam donosimo cake kako da učinite da ostanu sveže nedeljama.
Opšte poznata pravila
Manja jabuka sa debljom kožicom će duže da traje od velike sa tankom korom. a jabuka sa debljom kožicom će duže da traje od velike sa tankom korom. Verovatno znate da kisela sorta duže traje od slatke. Istina je da ako stavite jednu pokvarenu jabuku, ona će uticati na ostale zdrave. Čak i ako jabuka ima samo malu flekicu, sastojak etilen se brže ispušta, pa će da pokvari ostale oko nje.
Gde ne treba da držite jabuke
Nemojte da držite jabuke blizu drugog voća, posebno banana, grožđa ili breskvi, takođe zbog etilena. Nemojte da čuvate jabuke na stolu ili kuhinji, jer ako ih ne iskoristite za nekoliko dana, krenuće da se kvare.
Čuvajte jabuke u frižideru + dodatna caka
Najbolje da čuvate jabuke u vratima frižidera jer tamo mogu da opstanu 3 do 4 nedelje. A ako ih stavite u plastičnu činiju sa poklopcem u frižider, a na dno i preko jabuka stavite parče ubrusa, on će da skupi višak vlage i uspori prerano truljenje.