Grad Kraljevo je za energetsku sanaciju dobio više od 15 miliona dinara

Grad Kraljevo se našao među više od dvadeset gradova i opština koji su dobili sredstva po Nacionalnom programu za sanaciju objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović svečano je uručila ugovore za energetsku sanaciju javnih objekata u Vrnjačkoj Banji.

Foto: Grad Kraljevo

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić istakao je da naš grad godinama veoma uspešno sarađuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

„Do sada smo zajedničkim sredstvima završili rekonstrukciju zgrade Elektrosaobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“ i zgrade Doma učenika srednjih škola u Kraljevu, te radove na energetskoj sanaciji zgrade br. Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Ribnici je pri kraju“, podsetio je Terzić.

Prema njegovim rečima, Grad Kraljevo se ove godine odazvao na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike i dobio 15.600.000 dinara za energetsku sanaciju zgrade Mašinsko-tehničke škole „14. oktobar“.

„Pored ovih sredstava, Grad će obezbediti dodatnih 30 odsto od ukupnog iznosa, a nakon toga očekujemo početak javne nabavke i po izboru izvođača radova na energetskoj sanaciji ove škole. “, objasnio je gradonačelnik i istakao da Grad svake godine konkuriše i dobija sredstva za energetsku sanaciju, a kako smatra, ovakvim projektima su najzadovoljniji nastavnici, profesori i njihovi učenici.

Ministar Đedović Handanović je pojasnio da će kroz Program sanacije objekata od javnog značaja, prema procjenama stručnjaka, kada se objekti renoviraju, doći do uštede energije između 20 i 50 odsto.

„Biće značajne uštede na računima za struju, pre svega, ali i na očuvanju životne sredine i boljem komforu za ljude i decu, jer imamo 10 osnovnih škola i dva vrtića koji su dobili sredstva. U prethodnim pozivima obnovljeno je 145 objekata, uloženo je ukupno 2,7 milijardi dinara, a ušteđeno je 30 miliona kilovat sati, odnosno 12.500 tona emisije ugljen-dioksida. To je ono što pokušavamo da uvedemo u celoj Srbiji – da pre svega budemo energetski efikasni, da više štedimo, manje trošimo, imamo manje račune“, rekao je ministar.

Foto: Grad Kraljevo

Projekti za koje su obezbeđena sredstva, u okviru Nacionalnog programa sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave, u najvećem broju slučajeva odnose se na sanaciju škola, vrtića, zdravstvenih ustanova i sl.

Related articles

photo: tara.rs

Za „srpskim Maldivima“ vlada opšta pomama, smeštaj se rezerviše godinu dana unapred

Smaragdno zelena voda i kućice na samoj površini jezera jedan su od najatraktivnijih prizora u Srbiji, pa jezero Perućac kod Bajine Bašte mnogi nazivaju srpskim Malidivima. Ova turistička destinacija iz godine u godinu postaje sve popularnija, a pravu ekspanziju doživela je tokom pandemije korona virusa. Od tada zainteresovanost gostiju za ovu lokaciju ne jenjava. Pre […]

ZLATIBORSKE LEPOTICE JEDINE U SRBIJU DAJU ORGANSKO MLEKO: Milan je dve godine čekao sertifikat, ali je računica više nego odlična

ČAJETINA: Poseban po mnogo čemu, Zlatibor se ističe i po tome što se na njegovim proplancima nalazi jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji. Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koji potiču od malih farmera i proizvođača. Pa tako deset kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *