GRADONAČELNIK PODNO ALPA PRELOMIO: Ko se penje na Monblan daje avans 15.000 evra za spašavanje ili sahranu

Monblan je najviši vrh Alpa i najviši vrh zapadne Evrope, a iznosi 4807 metara. Procena iz 1994. godine navodi da je na Monblanu bilo ukupno 6.000 do 8.000 smrtnih slučajeva alpinista, više nego na bilo kojoj drugoj planini.

Zato je Žan Mark Peljeks, gradonačelnik Sen Žervea mesta od 5.000 stanovnika, odlučio da pre nego što neko poželi da se popne na ovu planinu uplati depozit od 15.000 evra. Taj novac bi pokrio troškove eventualnog spašavanja ili sahrane.

Vodiči sa francuske strane suspendovali su svoje aktivnosti duž rute sredinom jula zbog brojnih odrona, a lokalne vlasti izdale su savete ljudima da izbegavaju penjanje. Intenzivni toplotni talas samo je pogoršao uslove.

Peljeks je rekao da su desetine “pseudoplaninara” ignorisale upozorenja, a kao primer je naveo pet rumunskih turista koji su pokušali da se popnu “u šortsu, trenerci i sa slamnatim šeširom”, koje je na kraju planinska policija morala da vraća.

nsuzivo.rs

Related articles

RIBOLOVCI, PAZITE SE Počela intenzivna kontrola na novosadskim vodama, koristi se i dron

U cilju sprovođenja Naredbe o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda i početka lovostaja na autohtonu riblju vrstu, smuđa, Ribočuvarska služba JVP „Vode Vojvodine“ započela je intenzivne i neprekidne kontrole rekreativnih ribolovaca na teritoriji Grada Novog Sada i drugih ribarskih područja pod svojom ingerencijom. Kako su istakli, akcenat je na kontroli ulova ribolovaca i […]

TRAŽITE STAN? PAZITE SE OVAKVOG OGLASA Obratite pažnju na OVU STVAR

Lažni stanodavci masovno pokušavaju od lakovernih građana da uzmu novac unapred za stanove čiji nisu ni vlasnici, već su fotografije ukrali na oglasima, stalno ih objavljuju samo menjaju lokacije! Svakodnevno na društvenim mrežama možemo da vidimo neko upozorenje podstanara na lažne oglase za nekretnine, a na Instagram stranici moj_beo_grad_ se pojavilo novi apel na građane […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *