Gradu Kraljevu oko tri i po miliona evra za razvoj lokalne infrastrukture – održana Uvodna konferencija projekta LIID

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlada Republike Srbije ulažu velike napore u izgradnju moderne, moderne i razvijene Srbije, poštujući principe ravnomernog održivog razvoja, a sve u službi poboljšanja uslova života građana Srbije.

Prema Okvirnom sporazumu o realizaciji Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalne samouprave („Projekat LIID“), potpisanog sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sredstva u iznosu od 3.946.581 US dolara stavljaju na raspolaganje Gradu Kraljevu, tj. 3.488.574 evra, za realizaciju projekata u oblastima sanacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom drenažnog sistema. , sanacija klizišta, jačanje obala, aktivna mobilnost, kao što je ozelenjavanje i rešavanje problema nasleđenog zagađenja, javna rasveta, unapređenje sistema upravljanja saobraćajem, unapređenje sistema regulisanja saobraćaja, regulisanje parkiranja, bezbednost saobraćaja i slično, e- mobilnost, postavljanje električnih stanica za punjenje, razvoj saobraćajne infrastrukture za e-bicikle i e-motocikle.

Foto: grad Kraljevo

Ministarstvo je otpočelo realizaciju Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja u Republici Srbiji, koji se realizuje na osnovu Ugovora o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovora o zajmu između Francuske razvojne agencije i Republike Srbije, a ukupna vrednost je 300.000.000 američkih dolara (265.200.000 evra).

Nosilac projekta, čija će realizacija trajati do 30. novembra 2028. godine, je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U okviru Projekta planirano je da 145 jedinica lokalne samouprave dobije bespovratna sredstva za realizaciju projekata na svojoj teritoriji. Visina grantova koji se dodeljuju definisana je prema unapred utvrđenoj formuli, na osnovu parametara: stanovništvo (demografija), površina (prostorni aspekt), indeks razvijenosti (ekonomski aspekt) i osetljivost na klimatske promene (klimatski aspekt).

Foto: grad Kraljevo

Na Uvodnoj konferenciji Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Republici Srbiji, na kojoj je učestvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, iznete su najvažnije informacije o procesu implementacije projekta i njegovim efektima na unapređenje infrastrukture, uslova života građana i upravljačkih kapaciteta lokalnih uprava u Republici Srbiji. Učesnicima konferencije su zvanično uručeni sertifikati o stupanju na snagu Okvirnog sporazuma o realizaciji projekta.

Konferenciju je svečano otvorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je zahvalio Francuskoj razvojnoj agenciji i Svetskoj banci na ogromnoj podršci i sredstvima koja će omogućiti lokalnim samoupravama u Srbiji da apliciraju za različite projekte u narednom periodu. On je istakao da je reč o velikom novcu, do 30 odsto budžeta jedinica lokalne samouprave.

„Hvala vam na ogromnoj podršci i pomoći. Hvala vam na želji da pomognete Republici Srbiji. Naši predstavnici lokalnih samouprava moraju da pokažu znanje, posvećenost, želju da se predstave i dođu do najboljih projekata u interesu građana, ali ćemo morati da pokažemo i veću ozbiljnost i odgovornost nego u mnogim projektima u kojima smo učestvovali. dosad. Uložili smo ogromne količine novca u prečistače otpadnih voda u pojedinim opštinama, milione evra, a danas od toga nemamo ništa, jer nismo znali da upravljamo njima. Zato je važno da postoji kontrola i da komisija određuje kako će se novac trošiti i na koje projekte“, rekao je predsednik i istakao da je, u apsolutnom iznosu, dug jedinica lokalne samouprave mnogo manji. u poređenju sa 2012. godinom.

„Milion puta sam pitao da je bolje skromnije izdvajati budžetska sredstva, samo nemojte da zadužujete opštinu i očekujte da vam država pruži podršku likvidnosti. Iskoristite ovaj novac na najbolji mogući način. Ne tražite načine da pokrijete nedostatak likvidnosti. Ovo će biti značajna finansijska injekcija za vaše opštine. Bacite se na posao, predložite najbolje moguće projekte. Nastavićemo da razmatramo kako možemo nastaviti da vam pomažemo. Na vama je da pametno upotrebite taj novac“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je pre početka konferencije potpisan važan ugovor – najveći projekat koji je Grad Kragujevac video poslednjih decenija – 265 miliona evra za 22 kilometra put, odnosno izgradnja obilaznice oko Kragujevca.

Related articles

U OVOM MESTU MEŠTANI U SNEGU DO GUŠE, NE PRESTAJE DA PADA VIŠE OD 50 SATI: Ne mogu da izađu iz kuće, a OVA STVAR JE DOBRA

Sneg je u većini mesta u Srbiji prestao da pada. Na Goliji, u Crnoj Travi i Trgovištu ima i do tri metra snežnih nanosa. Većina zavejanih puteva je očišćena. U Trgovištu je proglašena vanredna situacija. Doneta je i naredba da se obustavi nastava u planinskim predelima do sutra. Ekipe novopazarskih putara rade i na čišćenju […]

PONOVO PUNOM PAROM RADI NOVOSADSKI SAJAM : Ruku pod ruku sa Pokrajinskim sekretarijatom pripremaju se sajmovi turizma i preduzetništva

– Dočekali smo da možemo da se okupljamo na najboljem mestu – na Novosadskom sajmu. Insistiramo da sarađujemo sa najboljima, a Novosadski sajam to jeste, ono najbolje iz Vojvodine. Želimo da u saradnji sa najboljima budemo još bolji, rekao je pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević, pri jučerašnjem potpisivanju Protokola o saradnji Sajma i Pokrajinskog sekretarijata […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *