HITNA EVAKUACIJA NA ISLANDU Vulkan bi mogao da eruptira SVAKI ČAS

Vlasti Islanda evakuisale su poznatu turističku atrakciju “Plava laguna” zbog obližnje seizmičke aktivnosti koja ukazuje na skoru vulkansku erupciju.

Nakon intenzivne seizmičke aktivnosti, magma je počela da teče u oblasti oko lagune, popularne geotermalne banje poznate po prelepoj plavoj toploj vodi.

Brza saobraćajnica i nova veza sa autoputem biće gotova do kraja godine

„S obzirom na dubinu magme, koja je oko četiri kilometra, vulkan bi mogao da eruptira u roku od nekoliko sati“, rekao je vulkanolog Torvaldur Tordarson za RUV, a prenosi CNN.

Foto: Youtube Printscreen

U toku je evakuacija i obližnjeg grada Grindavik, navodi RUV.

Policija je saopštila da evakuacija teče po planu i da je poslednjih dana u gradu bilo svega nekoliko ljudi. Plava laguna je saopštila da će kompleks biti zatvoren najmanje do naredne nedelje, kada će biti izvršena ponovna procena opasnosti.

U novembru je Plava laguna zatvorena na nedelju dana nakon što je zabeleženo 1.400 zemljotresa u 24 sata. Smešten na specifičnoj lokaciji između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, dve najveće na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dve ploče kreću u suprotnim smerovima.

Samo poluostrvo Rejkjanes ima šest aktivnih vulkanskih sistema. Ceo Island ima više od 30 aktivnih vulkana.

Related articles

VIŠE OD 3.000 FALSIFIKATA GODIŠNjE Ove novčanice su FALSIFIKATORIMA u Srbiji „najmilije“! Nije u pitanju samo domaća valuta, a evo kako da PREPOZNATE „lažnjake“

U Srbiji se godišnje registruje i više od 3.000 falsifikovanih novčanica, a u Narodnoj banci Srbije ekspertizom se bavi posebno odeljenje. Koje se novčanice najčešće falsifikuju i kako prepoznati falsifikat? Direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja i analizu novčanica i kovanog novca Narodne banke Srbije Miroslav Jeremić ističe da je u prva tri meseca ove […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *