HOĆE LI OVE GODINE BITI DOVOLjNO ZEČEVA Šta kaže NAUKA o uticaju klime na zečju populaciju

Što stabilniji april, pre svega maj i dobrim delom jun, bez većih padavina, hladnoće i ekstremnih oscilacija temperature, to će na jesen biti više zečeva – potvrdilo je više naučnih istraživanja.

S obzirom na to da su ove sezone april i maj bili bez većih padavina i hladnoće, a za jun se (za sada) ne predviđaju vremenski ekstremi, to je lepa prilika za dalji oporavak populacije vojvođanskih zečeva. Podsećanja radi, nakon istorijskog minimuma pre desetak godina, minule jeseni zapažena je ekspanzija zečeva i čak 71 odsto udela mladih u populaciji ovog glodara.

Foto: Freepik.com

Studija rađena u Holandiji od 1995. do 2003. jasno pokazuje negativan uticaj padavina na podmladak zeca, a samim tim i na čitavu populaciju. U navedenom periodu populacija se pokazala naročito osetljivom u mesecima kada je palo više od 100 milimetara padavina. Kao razlog opadanja brojnosti u tim nepovoljnim vremenskim uslovima navodi se hipotermija, veća podložnost bolestima i predatorima usled slabije fizičke kondicije.

U našim uslovima 70-ih su takođe rađena istraživanja. Tako su Jovanović i sar. (1971) proučavali uticaj minimalnih, srednjih i maksimalnih mesečnih ekstremnih temperatura, broja dana sa temperaturama ispod nule, višim od 25 stepeni… Obuhvaćene su i padavine, broj dana sa snegom i snežnim pokrivačem. Ovo istraživanje obuhvatilo je samo period februar-maj i pokazalo da klimatske prilike tokom maja imaju veliki uticaj na krajnji priraštaj zeca i jesenju populaciju. U nastavku istraživanja Jovanović i sar. (1977) proširili su period istraživanja na sedam godina (1967-1973) na uzorku od 13.258 zečeva iz 205 lovišta u Vojvodini. Potvrdili su se prethodne rezultate da najveći uticaj na priraštaj zeca imaju klimatski uslovi u maju, najviše padavine.

 

 

 

 

Dnevnik

Related articles

SUTRA JE OGNJENA MARIJA: Ako zagrmi loš znak, a evo šta devojke treba da poklone onom ko im se sviđa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju spomen na Svetu velikomučenicu Marinu koja je u našem narodu mnogo poznatija kao Ognjena Marija. Sveta velikomučenica Marina nije upisana u crkvenom kalendaru kao crveno slovo, ali je mnoge porodice obeležavaju kao krsna slava. Praznik se svrstava među veoma poštovane u narodu, posebno među ženama, tako da […]

SRBIJA GRADI JOŠ JEDAN GRANIČNI PRELAZ U VOJVODINI Biće deo budućeg auto puta Beograd-Temišvar; Evo o kom mestu je reč

Potpisano tehničko rešenje za zajednički granični prelaz sa Rumunijom Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je potpisano tehničko rešenje za izgradnju novog zajedničkog graničnog prelaza sa Rumunijom. Nakon niza sastanaka u svrhu usaglašavanja sadržaja na graničnom prelazu, a u kojima su učešće uzeli Granična policija, Uprava carina, Direkcija za imovinu, Veterinarska i fitosanitarna […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *