HOLANDIJA DONIRALA BEOGRADU 20.000 LUKOVICA NOVE VRSTE LALA

Photo Vecteezy

 

Članica Gradskog veća Ružica Belanović posadila je na Kalemegdanu, zajedno sa Anom Sietske Brinks, zamenicom ambasadora Kraljevine Holandije, sadnice nove vrste lala nazvane po srpskoj arhitektici Jelisaveti Načić, saopštio je Beoinfo.

Belanović je istakla da je Grad Beograd veoma zahvalan Ambasadi Holandije na ovoj donaciji, kao i na činu pažnje jer je nova vrsta lale ponela ime „Jelisaveta”, po prvoj srpskoj arhitektici.

Photo Vecteezy

„Novu vrstu lale videćemo na proleće i u njenim lepim listovima uživaće kako stanovnici glavnog grada tako i turisti koji posećuju naš Beograd, posebno Kalemegdan, koji je simbol našeg glavnog grada. Uz zahvalnost ambasadi, nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti lepu dosadašnju saradnju“, istakla je Belanovićeva.

Zamenica ambasadora Kraljevine Holandije Ana Sietske Brinks istakla je da je na ovaj način donirano ukupno 20.000 lukovica gradu Beogradu.

„To je simbol našeg zajedničkog učešća na projektu ‘Zeleni gradovi’. Vlada Republike Srbije zaista ima veliku ambiciju u okviru ovog projekta gde je planirala da do 2025. godine 25 odsto urbanih površina bude pokriveno zelenilom. Zato smo u Holandiji osnovali asocijaciju sa sedam naših kompanija koje Srbiji nastoje da pomognu da ostvari taj svoj cilj. Želimo da lala ‘Jelisaveta’ bude simbol naše zajedničke saradnje i da Srbija što lakše ostvari taj cilj“, istakla je Ana Sietske Briks.

Kreator nove sorte Jos Belen rekao je da je za novu vrstu bilo potrebno 20 godina istraživanja. Kako je napomenuo, reč je o vrsti koja se ističe šarenilom boja i koja je pogodna kako za sadnju na javnim zelenim površinama tako i kao rezano cveće u kućnim uslovima.

Izvor: Energetski portal

Related articles

PIJACA U CENTRU BEOGRADA NOSI IME POZNATOG ČEŠKOG PIVARA: Malo ko zna priču o Bajloniju

Ako Beograđane upitate za Skadarsku pijacu,  zbunićete ih, sigurno.  Za Bajloni već nema ko ne zna. Lako ćete do ove magične tržnice smeštene nadomak gradskog centra, iako je niko ne zove zvaničnim imenom. Izgrađena davne 1927. na mestu nekadašnje bare, Bajloni snabdeva Beograđane i njihove goste već skoro 100 godina. Čeh Ignjat Bajloni osnivač je […]

SVETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI, UŠTEDE UZ SUBVENCIJE DRŽAVE

Svetski dan energetske efikasnosti, koji se obeležava danas, ima za osnovni cilj podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. Energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije’’. U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *