I KOMŠIJE REKLE DOVIĐENJA PLASTICI: Hrvatska ozvaničila zabranu proizvoda od plastike

Misli zeleno- Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pridružujući se grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su Direktivu o jednokratnoj upotrebi plastike prenele u nacionalno zakonodavstvo.

Zakonom, koji stupa na snagu narednih dana, neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće odmah zabranjeni, uključujući plastične slamčice, tanjire, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževe i štapiće), posude za hranu od polistirena itd.

Plastične kese biće zabranjene od januara 2022. godine, a flaše sa plastičnim poklopcem od jula 2024. godine

Neki drugi proizvodi biće zabranjeni u narednim godinama.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu stupila je na snagu 2019. godine, a državama članicama je dat rok do 3. jula ove godine da usvoje propise o zabrani plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Međutim, samo je nekolicina država članica EU ispunila Direktivu do tog roka, prema ranijim izveštajima.

Related articles

PHOTO VECTEEZY

TRI ZELENE OAZE NEMAČKE : Ekoturizam cveta u ovoj zemlji

Siti brejk sa izletom u prirodu – kako zvuči? Naravno, uvek želimo da vidimo i najpoznatije turističke atrakcije, isprobamo nacionalna jela i pića, pa se ubacimo u ludački tempo kako bismo sve (po)stigli. Međutim, nekada je potrebno da malo usporimo, zastanemo i oslušnemo prirodu, čujemo zvuk ptičica, odmorimo oči u pejzažu pred nama. Nemačka je […]

Photo Vecteezy

JESTE LI POSETILI SRPSKE ANDE? U Lazarevom kanjonu kompas vam ništa ne znači

Lazarev kanjon vara sve kompase. u tom području se nalazi geomagnetna anomalija koja je prisutna na svega nekoliko mesta u svetu. Iz dubine zemlje izbija magnetizam koji remeti iglu na kompasu i on postaje neupotrebljiv. Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u Lazarev kanjon, zadržavši se tu određeno vreme. Odatle potiče […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *