23 °C Belgrade, RS
1 jula, 2022

I KOMŠIJE REKLE DOVIĐENJA PLASTICI: Hrvatska ozvaničila zabranu proizvoda od plastike

Misli zeleno- Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pridružujući se grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su Direktivu o jednokratnoj upotrebi plastike prenele u nacionalno zakonodavstvo.

Zakonom, koji stupa na snagu narednih dana, neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće odmah zabranjeni, uključujući plastične slamčice, tanjire, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževe i štapiće), posude za hranu od polistirena itd.

Plastične kese biće zabranjene od januara 2022. godine, a flaše sa plastičnim poklopcem od jula 2024. godine

Neki drugi proizvodi biće zabranjeni u narednim godinama.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu stupila je na snagu 2019. godine, a državama članicama je dat rok do 3. jula ove godine da usvoje propise o zabrani plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Međutim, samo je nekolicina država članica EU ispunila Direktivu do tog roka, prema ranijim izveštajima.

Related articles

SAJAM KNJIGA POD NOVOSADSKOM KUPOLOM! Svečano otvoren Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti u Novom Sadu

Novosadski sajam od danas je mesto dobre knjige, umetnosti i obrazovanja. Od 3. do 10. marta biće održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti “Art Ekspo”, dok će Sajam obrazovanja “Putokazi” trajati dva dana, 9. i 10. marta. Na današnjem svečanom otvaranju istaknuto je da će biti ukupno 180 izlagača iz 6 zemala, […]

PRIZNANJE ZA ŠARGANSKU OSMICU I DRVENGRAD : Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svetu!

Na 24. zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu na ceremoniji dodele nagrada, za “Najbolje turističko selo” proglašena je Mokra Gora. Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija istakla je da je Mokra Gora sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela 2021. godine u svetu, navodeći da je Svetska turistička […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.