I KOMŠIJE REKLE DOVIĐENJA PLASTICI: Hrvatska ozvaničila zabranu proizvoda od plastike

Misli zeleno- Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pridružujući se grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su Direktivu o jednokratnoj upotrebi plastike prenele u nacionalno zakonodavstvo.

Zakonom, koji stupa na snagu narednih dana, neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće odmah zabranjeni, uključujući plastične slamčice, tanjire, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževe i štapiće), posude za hranu od polistirena itd.

Plastične kese biće zabranjene od januara 2022. godine, a flaše sa plastičnim poklopcem od jula 2024. godine

Neki drugi proizvodi biće zabranjeni u narednim godinama.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu stupila je na snagu 2019. godine, a državama članicama je dat rok do 3. jula ove godine da usvoje propise o zabrani plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Međutim, samo je nekolicina država članica EU ispunila Direktivu do tog roka, prema ranijim izveštajima.

Related articles

Svi će vas pitati za recept: Pita sa pečurkama

SastojciPotrebno je: 500 g tankih kora za pitu 40 g kvasca 400 ml vode 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 17 punih kašika brašna 2 dl ulja 1 struk praziluka 300 g šampinjona 1 kašičica začinskog bilja 1/2 kašičice bibera Priprema Na ulju prodinstati sitno sečen praziluk. Mešati dok blago ne porumeni, a zatim dodati […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *