I KOMŠIJE REKLE DOVIĐENJA PLASTICI: Hrvatska ozvaničila zabranu proizvoda od plastike

Misli zeleno- Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pridružujući se grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su Direktivu o jednokratnoj upotrebi plastike prenele u nacionalno zakonodavstvo.

Zakonom, koji stupa na snagu narednih dana, neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće odmah zabranjeni, uključujući plastične slamčice, tanjire, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževe i štapiće), posude za hranu od polistirena itd.

Plastične kese biće zabranjene od januara 2022. godine, a flaše sa plastičnim poklopcem od jula 2024. godine

Neki drugi proizvodi biće zabranjeni u narednim godinama.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu stupila je na snagu 2019. godine, a državama članicama je dat rok do 3. jula ove godine da usvoje propise o zabrani plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Međutim, samo je nekolicina država članica EU ispunila Direktivu do tog roka, prema ranijim izveštajima.

Related articles

DANAS TREBA UŠIVATI ODEĆU Evo kog sveca SLAVIMO, A GDE JE KONAČNO SAHRANjEN

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju prenos moštiju svetog Nikifora Carigradskog. Nikifor je rođen kao plemić, njegov otac Teodor bio je visoki činovnik na carskom dvoru. Nikifor je kada je odrastao ostao na dvoru i službovao nekoliko godina imavši isto zvanje kao i njegov otac. Kada je odlučio da ostavi dvor otišao je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *