I KOMŠIJE REKLE DOVIĐENJA PLASTICI: Hrvatska ozvaničila zabranu proizvoda od plastike

Misli zeleno- Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pridružujući se grupi zemalja članica Evropske unije (EU) koje su Direktivu o jednokratnoj upotrebi plastike prenele u nacionalno zakonodavstvo.

Zakonom, koji stupa na snagu narednih dana, neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće odmah zabranjeni, uključujući plastične slamčice, tanjire, pribor za jelo (viljuške, kašike, noževe i štapiće), posude za hranu od polistirena itd.

Plastične kese biće zabranjene od januara 2022. godine, a flaše sa plastičnim poklopcem od jula 2024. godine

Neki drugi proizvodi biće zabranjeni u narednim godinama.

Rok za zabranu jednokratne plastike u zemljama EU bio je 3. jul ove godine

Direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu stupila je na snagu 2019. godine, a državama članicama je dat rok do 3. jula ove godine da usvoje propise o zabrani plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Međutim, samo je nekolicina država članica EU ispunila Direktivu do tog roka, prema ranijim izveštajima.

Related articles

KALCIT – MINERAL ZNAČAJAN ZA EKOLOGIJU I ENERGETSKU TRANZICIJU

Republika Srbije veoma je bogata mineralnim sirovinama koje su važne za privredni razvoj, kao što je kalcit, o kojem se od nedavno sve više govori. Ministarstvo rudarstva i energetike na svom sajtu približilo je značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala, naročito njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral koristi, između ostalog, i u filterima […]

ENERGETSKA EFIKASNOST UZ UPOTREBU SOLARNE i ENERGIJE BIOMASE: Kako do investicija u eko projekte?

Četvrta Međunarodna investiciona konferencija „Energetska efikasnost kroz upotrebu solarne i energije biomase“ u organizaciji Nacionalne asocijacije za biomasu „SERBIO“ i GIZ DKTI programa održana je u Novom Sadu. Učesnici konferencije imali su jedinstvenu priliki da čuju sve o solarnoj energiji, biomasi, i finansijskim podsticajima kada je reč o ulaganjima u obnovljive izvore energije. Izgradnja prve solarne […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *