IDU KAO ALVA Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, SKORO SVE RASPRODATO U REKORDNOM ROKU

ČAČAK: Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli.

Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

„Najveća potražnja je za sadnicama šljive. Ostao je još neki komad čačanske lepotice i sorte Nada , dok su rasprodate čačanska rodna i stenlej. Što se tiče drugih voćnih vrsta u Institutu se još uvek mogu kupiti sadnice kajsije , kruške , maline kupine, lešnika , dok su ostale voćne vrste gotovo sve rasprodate“, kažu za RINU u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Oni dodaju da su za ovu 2024. godinu zbog velike potražnje pripremili znatno veću količinu sadnog materijala, a proces proizvodnje sadnica traje dve godine.

Foto: dnevnik.rs

„Pre nego što se voće posadi potrebno je dobro pripremiti zemljište. Ne bi trebalo žuriti sa sadnjom iako je lepo vreme. Neophodno je izvršiti zalivanje sadnica. Kada se sadi u martu biljkama treba više vlage, kako bi se sadnice lepo primile i da bi lepo napredovale“, kažu u Institutu.

Ističu da bi idealni uslovi za voće bili da do kaja februara i u martu temperature budu nešto niže, ne ispod nule već oko 10 stepeni. To bi omogućilo voćkama da budu u stanju mirovanja i pripreme se za vegetaciju. Ono što je u svakom slučaju nepoželjno jesu prolećni mrazevi.

Related articles

RIBOLOVCI, PAZITE SE Počela intenzivna kontrola na novosadskim vodama, koristi se i dron

U cilju sprovođenja Naredbe o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda i početka lovostaja na autohtonu riblju vrstu, smuđa, Ribočuvarska služba JVP „Vode Vojvodine“ započela je intenzivne i neprekidne kontrole rekreativnih ribolovaca na teritoriji Grada Novog Sada i drugih ribarskih područja pod svojom ingerencijom. Kako su istakli, akcenat je na kontroli ulova ribolovaca i […]

POČELE KONZERVACIJA I RESTAURACIJA ČUVENE SLIKE „BLAGOVEŠTENSKI SABOR” Briga o važnom delu za istoriju i umetnost

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture juče je počela realizacija projekta konzervacije i restauracije čuvene slike akademika Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861”. Jedan od najistaknutijih umetnika sa ovih prostora naslikao je 1901. ovo ulje na platnu dimenzija 122×192 cm povodom 40-godišnjice Sabora na osnovu starije litografije izvedene prema originalnoj fotografiji novosadskog […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *