IMA NADE ZA SRPSKU POLJOPRIVREDU: Mladi talenti napravili bolju i duplo jeftiniju prskalicu od evropskih!

Domaća industrija mehanizacije zadaje udarac strancima svojim novim izumima! Dva mlada momka,poljoprivredna inženjera sa smera poljoprivredne mehanizacije, Aleksandar Labanac i Lazar Turšijan, konstruisala su izum koji može biti konkurentan po kvalitetu, ali i ceni stranim proizvođačima poljoprivrednih mašina. Reč je o poljoprivrednoj prskalici!

Kada su svojevremeno nestali giganti IMT i IMR sa njima kao da su nestale i ambicije da se prave velike poljopriverdne mašine kao što su velike prskalice. Mala privreda Srbije je tada zauzela skromno mesto.

Dva mlada i ambiciozna stručnjaka u okviru porodične firme u Staroj Pazovi napravila su domaću prskalicu od 1200 litara. Za sada imaju prototip, ali  vrlo je verovatno da će prototip ući u proizvodnju.

Cena ove prskalice je kako uverava Aleksandar Labac u emisiji Bolja zemlja,  duplo niža od nekih uvoznih iz Evropske Unije.

Da ne bude dileme, momci su dizajnirali prskalicu, a podrazumeva se da su neke komponente kupljene na međunarodnom tržištu: pumpa, ventili, deo hidraulike. Srbija za sada te delove nije u stanju da proizvede, ili oš nije razvijena ta proizvodnja na potrebnom nivou.

Ključno je bilo sve spojiti i napraviti krila koja nose dizne, kao i sistem za kopiranje terena, osnovu koja treba da nosi tank, proizveden u firmi iz Alibunara. Sve to je bilo izazov, tvde Labanac i Turšijan.

Proizvodni pogon u kom je sve napravljeno je u vlasništvu porodice Labanac, u Staroj Pazovi. U njemu su takođe i urđeni svi delovi koji su mogli da se tu naprave.

 

 

Related articles

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE: Mikroplastika prvi put nađena u ljudskoj krvi!

Najnovije naučno otkriće holandskih naučnika pokazuje da čestice mikroplastike prodiru u ljudsku krv i da mogu da se zadrže u organima, piše Gardijan. Kažu da tačan uticaj mikroplastike na ljudsko zdravlje još nije poznat, ali dodaju da su zabrinuti zbog tog otkrića. „Naša studija je prvi pokazatelj da u našoj krvi imamo čestice polimera, to je revolucionarni rezultat“, rekao […]

Photo : Vecteezy

“TRKA ZA ŠUME” STARTUJE USKORO – Pokrenuta ekološka kampanja sadnje 100.000 stabala

Najveći tim bilding događaj i serija poslovnih trka Schneider Electric Serbia Business Run u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac pokrenuli su kampanju “Trka za šume”. Cilj kampanje je da društveno najodgovornije kompanije kroz svoje donacije doprinesu da se do kraja 2025. godine zasadi 100.000 stabala i time značajno promeni ekološka slika naše zemlje. Uroš Delić […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *