IMA NADE ZA SRPSKU POLJOPRIVREDU: Mladi talenti napravili bolju i duplo jeftiniju prskalicu od evropskih!

Domaća industrija mehanizacije zadaje udarac strancima svojim novim izumima! Dva mlada momka,poljoprivredna inženjera sa smera poljoprivredne mehanizacije, Aleksandar Labanac i Lazar Turšijan, konstruisala su izum koji može biti konkurentan po kvalitetu, ali i ceni stranim proizvođačima poljoprivrednih mašina. Reč je o poljoprivrednoj prskalici!

Kada su svojevremeno nestali giganti IMT i IMR sa njima kao da su nestale i ambicije da se prave velike poljopriverdne mašine kao što su velike prskalice. Mala privreda Srbije je tada zauzela skromno mesto.

Dva mlada i ambiciozna stručnjaka u okviru porodične firme u Staroj Pazovi napravila su domaću prskalicu od 1200 litara. Za sada imaju prototip, ali  vrlo je verovatno da će prototip ući u proizvodnju.

Cena ove prskalice je kako uverava Aleksandar Labac u emisiji Bolja zemlja,  duplo niža od nekih uvoznih iz Evropske Unije.

Da ne bude dileme, momci su dizajnirali prskalicu, a podrazumeva se da su neke komponente kupljene na međunarodnom tržištu: pumpa, ventili, deo hidraulike. Srbija za sada te delove nije u stanju da proizvede, ili oš nije razvijena ta proizvodnja na potrebnom nivou.

Ključno je bilo sve spojiti i napraviti krila koja nose dizne, kao i sistem za kopiranje terena, osnovu koja treba da nosi tank, proizveden u firmi iz Alibunara. Sve to je bilo izazov, tvde Labanac i Turšijan.

Proizvodni pogon u kom je sve napravljeno je u vlasništvu porodice Labanac, u Staroj Pazovi. U njemu su takođe i urđeni svi delovi koji su mogli da se tu naprave.

 

 

Related articles

2023. GODINE PRVI PUT U ISTORIJI, SVAKI DAN U GODINI BIO JE ZA NAJMANJE JEDAN STEPEN CELZIJUSA TOPLIJI NEGO U PREDINDUSTRIJSKOJ ERI

Sada i zvanično, a ne samo po onome što smo osetili i što pamtimo, 2023. godina bila je najtoplija godina od kako je uspostavljeno sistemsko meteorološko merenje. Prošla godina imala je globalnu prosečnu temperaturu za 1.48°C višu od predindustrijskog proseka i za 0.17°C višu od, do sada najtoplije,  2016. godine. Čak 11 meseci je imalo […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *