INOVATIVNO STAKLO KOJE HLADI UNUTRAŠNJE PROSTORIJE

Inovativna rešenja u borbi protiv klimatskih promena, naročito poslednjih godina, idu i u pravu poboljšanih funkcija stakla. Danas, recimo, prozori mogu ujedno da budu i solarni paneli, a naučnici sa Univerziteta Merilend osmislili su na koji način staklo postavljeno na naše domove ili druge objekte, može da smanji upotrebu rashladnih uređaja u domovima.

Takozvano Cooling glass, odnosno staklo za hlađenje, ima sposobnost reflektovanja i do 99 odsto sunčevog zračenja nazad u svemir i na taj način smanjuje temperaturu u unutrašnjosti prostorija za oko 3,5 oC.

Kako se navodi na sajtu Univerziteta, staklo može da bez oštećenja bude izloženo vodi, ultraljubičastom zračenju, čak i plamenu i temperaturi od 1.000 oC. Ovo staklo može da se postavi na različite površine, kao što su pločice i metal.

Njegova funkcija smanjenja temperature u objektima smanjuje potrebu za korišćenjem rashladnih uređaja čime se smanjuje ujedno i potrošnja električne energije, što dalje dovodi do manjih emisija ugljenika za oko 10 odsto.

Kako prenose svetski mediji, jul u 2023. godini bio je verovatno najtopliji mesec u poslednjih 120.000 godina. I bez ovakvih podataka, temperature se osetno više, što se naročito zapaža u kasnim jesenjim i zimskim mesecima, koji su sve češće bez niskih temperatura i snežnog pokrivača.

Zbog toga, naučnici koji su radili na stvaranju ovog stakla za hlađenje, smatraju da je veoma značajno u trenutku kada se svet suočava sa globalnim zagrevanjem.

Izvor: Energetski portal

Related articles

SVETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI, UŠTEDE UZ SUBVENCIJE DRŽAVE

Svetski dan energetske efikasnosti, koji se obeležava danas, ima za osnovni cilj podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. Energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije’’. U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri […]

KAKVE PROMENE DONOSI SPORAZUM O SARADNJI SA POLJOPRIVREDNICAMA?

Sporazum o međusobnoj saradnji sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača je potpisan. Pregovori vođeni sa Vladom i nadležnom ministarkom, doneli su promene u domaćoj poljoprivredi. Kako se navodi u saopštenju,  budžet Ministarstva poljoprivrede, u ovoj godini iznosiće 120 milijardi dinara, jer je ovim pregovorima obezbeđemo novih 40 milijardi dinara. „Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *