INOVATIVNO STAKLO KOJE HLADI UNUTRAŠNJE PROSTORIJE

Inovativna rešenja u borbi protiv klimatskih promena, naročito poslednjih godina, idu i u pravu poboljšanih funkcija stakla. Danas, recimo, prozori mogu ujedno da budu i solarni paneli, a naučnici sa Univerziteta Merilend osmislili su na koji način staklo postavljeno na naše domove ili druge objekte, može da smanji upotrebu rashladnih uređaja u domovima.

Takozvano Cooling glass, odnosno staklo za hlađenje, ima sposobnost reflektovanja i do 99 odsto sunčevog zračenja nazad u svemir i na taj način smanjuje temperaturu u unutrašnjosti prostorija za oko 3,5 oC.

Kako se navodi na sajtu Univerziteta, staklo može da bez oštećenja bude izloženo vodi, ultraljubičastom zračenju, čak i plamenu i temperaturi od 1.000 oC. Ovo staklo može da se postavi na različite površine, kao što su pločice i metal.

Njegova funkcija smanjenja temperature u objektima smanjuje potrebu za korišćenjem rashladnih uređaja čime se smanjuje ujedno i potrošnja električne energije, što dalje dovodi do manjih emisija ugljenika za oko 10 odsto.

Kako prenose svetski mediji, jul u 2023. godini bio je verovatno najtopliji mesec u poslednjih 120.000 godina. I bez ovakvih podataka, temperature se osetno više, što se naročito zapaža u kasnim jesenjim i zimskim mesecima, koji su sve češće bez niskih temperatura i snežnog pokrivača.

Zbog toga, naučnici koji su radili na stvaranju ovog stakla za hlađenje, smatraju da je veoma značajno u trenutku kada se svet suočava sa globalnim zagrevanjem.

Izvor: Energetski portal

Related articles

ENERGETSKA EFIKASNOST U SIVCU Štedljiva rasveta u hali

SIVAC: U okviru mera energetske efikasnosti u opštini Kula uvodi se LED rasveta u većini škola i vrtića, a ovih dana završena je zamena rasvete u sportskoj hali u Sivcu, čime se ostvaruje značajna ušteda električne energije. Kako je najavio predsednik opštine Damjan Miljanić, predstoji postavljanje solarnih panela, nakon čega će maksimalno biti smanjeni troškovi […]

ATOMSKA ENERGIJA: DA ILI NE Srbija čeka nuklearne reaktore

Električne energije u svetu sve će više nedostajati, energija će biti sve skuplja i biće je sve manje, pa mnogi ukazuju da je budućnost u nukleranoj energiji. U Srbiji nukelarki nema i postoji moratorijum na izgradnju nuklearki, ali smo okruženi nuklearnim reaktorima – u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj… Da li će ih biti u […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *