IZDVAJA SE VELIKI NOVAC Za male VINARIJE i proizvođače RAKIJE od 200.000 do 3,5 miliona dinara (foto)

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs radi sufinansiranja investicija kako bi gazdinstva preradom postigla veću vrednost proizvoda.

Foto: dnevnik.rs

Za tu namenu opredeljeno je 95 miliona dinara.

Pokrajina će sufinansirati kupovinu nove opreme za proizvodnju i preradu mesa i mleka, proizvodnju vina i rakije, preradu voća, povrća, uključujući pečurke, uljanih kultura, začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja i preradu pčelinjih proizvoda.

Za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za preradu mleka i mesa na gazdinstvima u Vojvodini u ovoj godini, po jednoj prijavi može se po konursu dobiti bespovratno od 200.000 do dva miliona dinara, a za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije od 200.000 do 3,5 miliona.

95 miliona dinara namenjeno za investicije

Za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za preradu voća, povrća, uključujući pečurke, uljanih kultura, začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, najviše se može dobiti bespovratno po jednoj prijavi 2,2 miliona dinara, a najmanje 200.000 dinara.

Maksimalan iznos bez vraćanja novca, takođe po jednoj prijavi, za sufinansiranje investicija radi nabavke op­re­me za preradu pčelinjih proizvoda jeste 350.000 dinara, dok je minimalan iznos 150.000 dinara.

Foto: dnevnik.rs/R. Hadžić

U konkursu je istaknuto i da se bespovratno daje do 60 odsto prihvatljivih troškova investicije, dok preduzetnici i pravna lica čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i osobe mlađe od 40 godina mogu dobiti do 70 odsto ukupno prihvatljivih troškova ivesticije.

Foto: dnevnik.rs/F. Bakić

Pokrajina želi da podigne standard na selu

Konkurs je otvoren do 5. aprila ove godine. Objavljen je da bi registrovana poljoprivredna gazdinstva proširila asortiman novim proizvodima, brendirala ih i tako uvećala prihode na selu, postala konkurentna na domaćem i stranom tržištu i uskladila se sa standardima, politikama i praksama EU. Pokrajina sufinansiranjem želi da poljoprivredna domaćinstva smanje troškove proizvodnje i unaprede tehničko-tehnološku opremljenost.


60−70 odsto troškova investicije u subvencije

Pravo na podsticaje imaju aktivni poljoprivrednici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

 

Dnevnik.rs

Related articles

POČELE KONZERVACIJA I RESTAURACIJA ČUVENE SLIKE „BLAGOVEŠTENSKI SABOR” Briga o važnom delu za istoriju i umetnost

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture juče je počela realizacija projekta konzervacije i restauracije čuvene slike akademika Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861”. Jedan od najistaknutijih umetnika sa ovih prostora naslikao je 1901. ovo ulje na platnu dimenzija 122×192 cm povodom 40-godišnjice Sabora na osnovu starije litografije izvedene prema originalnoj fotografiji novosadskog […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *