IZGRADNJA RHE BISTRICA JEDAN OD PRIORITETNIH PROJEKATA

O produbljivanju saradnje i novim projektima u oblasti energetike, a pre svega o podršci izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom.

JICA je već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine, sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.

Reverzibilna hidroelektrana Bistrica jedna od najvažnijih investicija na listi prioritetnih projekata, rekla je ministarka i dodala da je ovaj projekat važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije.

Prema njenim rečima, Srbija bi izgradnjom RHE Bistrica povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz hidro potencijala.

Ministarka Đedović Handanović je podsetila na to da je planirani kapacitet RHE Bistrica 656 MW i da je izgradnja ovog postrojenja značajna za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema, jer RHE brzo mogu preći iz režima skladištenja u režim proizvodnje energije kako bi kompenzovale fluktuacije u potražnji ili iznenadne prekide u snabdevanju energijom.

Izvor: Energetski portal

Related articles

VAŽNA POGODONOST ZA PČELARE Od 1. maja manji troškovi za selidbu košnica

BEOGRAD: U Srbiji će se od 1. maja primenjivati pravilnik koji pčelare oslobađa plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela i  naknade za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu. Takođe, ukida se i dezinfekcija vozila pre selidbe, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Kako se navodi, to će pčelarima doneti u proseku, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *