IZMEĐU PETROVARADINA I BEOČINA NEĆE BITI SAMO BICIKLISTIČKA STAZA Ekološko povezivanje naselja zelenim koridorom uz desnu obalu Dunava

Ideja o pretvaranju najkraćih pružnih pravaca u zeleni koridor, odnosno transformacija i rekonstrukcija železničke pruge  Petrovaradin – Beočin, nije novina, a pred odbornicima novosadske Skupštine naći će se danas predlog o izradi Plana generalne regulacije, kojim je obuhvaćeno područje na sremskoj strani grada površine približno 88,5 hektara, u katastarskim opštinama Petrovaradin, Sremska Kamenica i Ledinci.

Foto: dnevnik.rs/Urbanistički projekat

Turistički pravac „Zelena staza“ biće namenjen za, kako je navedeno, nemotorna kretanja i omogućiće ekološko povezivanje naselja na desnoj obali Dunava.

„Porodično stanovanje će se planirati u delovima celina Bocke, priobalje, KIP, Mali do i Bukovački plato, gde su u velikoj meri već realizovani objekti. Vikend naselje u priobalju KO Sremska Kamenica zadržaće postojeći obuhvat , s mogućnošću završetka realizacije na slobodnim parcelama“, navode urbanisti u predlogu odluke.

88,5 hektara obuhvaćeno planom u katastarskim opštinama Petrovaradin, Sremska Kamenica i Ledinci

 „Severni deo Bukovačkog platoa obuhvata parcele sa izgrađenim porodičnim stambenim objektima i versko obeležje – kalvariju, koje je u postupku utvrđivanja za nepokretno kulturno dobro i koje će biti zadržano u integralnom obliku, uz ishodovanje uslova za sprovođenje mera tehničke zaštite, koje utvrđuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada“, objašnjavaju nadležni.

Foto: dnevnik.rs
17,5 kilometara dvosmerna biciklistička staza širine 2,5 metara

U priobalju Dunava  planirane su turističko-sportsko-rekreativne površine, kao i južno od celine Vojinovo, uz Ulicu Ive Lole Ribara. U zoni priobalja predviđeno je uređenje obale i gradnja sportsko rekreativnih sadržaja.

Parkovska površina, kako je navedeno, s elementima uređenja za rekreaciju nalaziće se uz turistički pravac „Zelena staza“ i srednju školu, uz Ulicu vojvode Putnika, gde je predviđen i parking.

Related articles

ZA 60 DANA ZARADA 18.000 EVRA Traže se dobrovoljci za istraživanje; Ovi uslovi moraju biti zadovoljeni

„Nemački centar za vazduhoplovstvo i svemirska istraživanja“ (DLR) traži dobrovoljce koji treba da simuliraju dugotrajno putovanje u stanju bez gravitacije do druge planete, ležeći u krevetu sa spuštenim uzglavljem tokom 60 dana. Istraživači žele da utvrde koje metode mogu sprečiti posledice stanja bez gravitacije od kojih astronauti strahuju, kao što su vrtoglavica i poremećaji koordinacije. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *