JAPAN ĆE ISPUŠTATI PREČIŠĆENU VODU IZ FUKUŠIME U OKEAN

Veliki zemljotres u istočnom Japanu jačine 9,0 i kasniji cunami u martu 2011. godine rezultirali su sa preko 20.000 smrtnih slučajeva, velikim oštećenjem infrastrukture i teškom situacijom u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči.

Nakon katastrofe 2011. godine, podzemne vode koje su se infiltrirale u nuklearnu elektranu Fukušima pomešale su se sa radioaktivnim ostacima, što je dovelo do kontaminacije, i potrebe za čišćenjem reaktora. Ovu vodu sakuplja i skladišti na licu mesta Tokio Electric Pover Compani (TEPCO) kako bi se sprečila šteta po životnu sredinu. To su dugo sakupljane velike količine vode.

Da bi zaštitio radnike i ispunio bezbednosne ciljeve, TEPCO je implementirao napredni sistem za obradu tečnosti (ALPS) kako bi smanjio radioaktivnost u vodi. Takođe su instalirali dodatne sisteme za prečišćavanje, rezervoare za skladištenje i nepropusne zidove na obali, i preusmerili nezagađene podzemne vode oko lokacije. Ova strategija značajno je smanjila proizvodnju kontaminirane vode, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Radovi na razgradnji počeli su nakon katastrofe i nastavljaju se danas. U aprilu 2021. godine, japanska vlada je objavila svoju politiku, koja je favorizovala ispuštanje ove sada prečišćene vode u okean, pod uslovom da se pridržavaju međunarodnih propisa, s obzirom da je voda iz elektrane Fukušima zauzimala previše mesta nakon toliko skladištenja. Radovi potrebni za ispuštanje ove vode, koja je do skoro služila za hlađenje raktora, završeni su.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) podržala je plan Japana za ispuštanje prečišćene vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean, smatrajući da je u skladu sa međunarodnim standardima bezbednosti, nakon prečišćavanja. Izveštaj agencije, nakon pregleda od strane njenog tima stručnih lica, ukazuje da je voda dekontaminirana, ali ipak u zanemarljivoj meri radioktivna zbog određenih elemenata (tricijum), ali nema radiološki uticaj na životnu sredinu i ljude. Pre ispuštanja, Japan će dodatno, vodu razblažiti baš zbog  prisustva tricijuma, a prečišćenu vodu otpuštati postepeno.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Čudesna isceljenja koja su se dogodila pred moštima Svetog Vasilija

Sva čuda koja se događaju u Ostrogu monasi brižljivo beleže kao svedočanstvo o mnogim dobrima Svetog Vasilija. Preko stotinu njih je zabeleženo samo u poslednje vreme, a neki su čak i objavljeni. Evo nekih od tih čuda: Jedan zanatlija iz okoline Nikšića beše se teško razboleo. Lekari na pregledu ustanoviše da je paraliza u punom […]

VIŠE OD 700 POVREĐENIH U ZEMLjOTRESU NA TAJVANU Najmanje četvoro poginulih, spasioci tragaju za zatrpanima POTRESNE SCENE NA ULICAMA

TAJPEJ: Broj povređenih u snažnom zemljotres koji je jutros pogodio Tajvan porastao je na 711, saopštile su lokalne vlasti dodajući da je broj nastradalih i dalje četiri. Zemljotres jačine 7,2 stepena Rihterove skale izazvao je urušavanje više zgrada u Hualijenu, gradu najbližem epicentru, gde su toku spasilačke akcije. Gotovo 80 ljudi je zatrpano u ruševinama, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *