JAPAN ĆE ISPUŠTATI PREČIŠĆENU VODU IZ FUKUŠIME U OKEAN

Veliki zemljotres u istočnom Japanu jačine 9,0 i kasniji cunami u martu 2011. godine rezultirali su sa preko 20.000 smrtnih slučajeva, velikim oštećenjem infrastrukture i teškom situacijom u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči.

Nakon katastrofe 2011. godine, podzemne vode koje su se infiltrirale u nuklearnu elektranu Fukušima pomešale su se sa radioaktivnim ostacima, što je dovelo do kontaminacije, i potrebe za čišćenjem reaktora. Ovu vodu sakuplja i skladišti na licu mesta Tokio Electric Pover Compani (TEPCO) kako bi se sprečila šteta po životnu sredinu. To su dugo sakupljane velike količine vode.

Da bi zaštitio radnike i ispunio bezbednosne ciljeve, TEPCO je implementirao napredni sistem za obradu tečnosti (ALPS) kako bi smanjio radioaktivnost u vodi. Takođe su instalirali dodatne sisteme za prečišćavanje, rezervoare za skladištenje i nepropusne zidove na obali, i preusmerili nezagađene podzemne vode oko lokacije. Ova strategija značajno je smanjila proizvodnju kontaminirane vode, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Radovi na razgradnji počeli su nakon katastrofe i nastavljaju se danas. U aprilu 2021. godine, japanska vlada je objavila svoju politiku, koja je favorizovala ispuštanje ove sada prečišćene vode u okean, pod uslovom da se pridržavaju međunarodnih propisa, s obzirom da je voda iz elektrane Fukušima zauzimala previše mesta nakon toliko skladištenja. Radovi potrebni za ispuštanje ove vode, koja je do skoro služila za hlađenje raktora, završeni su.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) podržala je plan Japana za ispuštanje prečišćene vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean, smatrajući da je u skladu sa međunarodnim standardima bezbednosti, nakon prečišćavanja. Izveštaj agencije, nakon pregleda od strane njenog tima stručnih lica, ukazuje da je voda dekontaminirana, ali ipak u zanemarljivoj meri radioktivna zbog određenih elemenata (tricijum), ali nema radiološki uticaj na životnu sredinu i ljude. Pre ispuštanja, Japan će dodatno, vodu razblažiti baš zbog  prisustva tricijuma, a prečišćenu vodu otpuštati postepeno.

Izvor: Energetski portal

Related articles

PRIPREME ZA SEZONU: U toku radovi na rekonstrukciji Antičke nekropole u Budvi

Sekretarijat za društvene delatnosti Opštine Budva u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve, započeo je radove na rekonstrukciji arheološkog lokaliteta Antičke nekropole. Predmetni lokalitet predstavlja prezentaciju monumentalnih rimskih grobnih konstrukcija, odnosno njihovu rekonstrukciju na zelenoj površini koja se nalazi južno od stepeništa koje vodi od trga ispred Starog grada ka ulazu u hotel Avala, pišu Vijesti. […]

U NIKŠIĆU USKORO POČINJE PROIZVODNJA SOLARNIH PANELA

Nedavno je zvanično počela sa radom EPCG Željezara Nikšić. Izvršni direktor te kompanije Đorđije Manojlović, kaže da je za sad zaposleno 200 bivših radnika Željezare, te da se početak proizvodnje solarnih panela očekuje za mesec i po, do dva. Uskoro će, kaže, biti raspisan i konkurs na kojem mogu da učestvuju svi zainteresovani. Manojlović je u emisiji […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *