JUGOSLAVIJA OČIMA STRANACA: Stari snimci sa letovanja na JADRANU koje DANAŠNJI KLINCI NE MOGU DA RAZUMEJU

Sezona odmora i mora sve nam je bliža. I dok prema najnovijim istraživanjima većina Srba danas bira „lavor na terasi“ ili neki gradski bazen, podsetite se kako je letovanje izgledalo u „staroj“ Jugoslaviji… ovako je to bilo ne tako davnih ‘60-ih i ‘70-ih godina prošlog veka.

Snimci koji su se poslednjih godina pojavili ja Jutjubu uglavnom su iz ličnih arhiva britanskih porodica koje su počev od ‘60-ih godina letovali u Jugoslaviji.

Jutjub kanal MyCentry koji prikuplja snimke iz prošlosti socijalističkih država, a Jugoslavija i život u njoj jedna im je od najzastupljenijih tema.

– Komunistička Jugoslavija bila je važna destinacija za turste iz Zapadne Evrope i Amerike. Ovo je amaterski snimak koji je načinila jedna britanska porodica sa severa Engleske tokom posete jadranskoj obali 1960. godine – piše u opisu snimka.

Autori takođe podsećaju da je Jugoslavija tokom Hladnog rata bila jedina socijalistička zemlja u koju je letela Pan Amerika, najveća onovremena aviokompanija na svetu, kao i da je tokom ’60-ih i ’70-ih godina primorje Jugoslavije bilo pravi hit za turiste i velike kruzere iz zemalja Zapada.

Ovakvi snimci uvek izazovu mnogo komentara. Većina se slaže da je atmosfera na njima nekako setna i nostalgična, kako sve odiše mirom, ali opšti utisak je i da je sve bilo dosta jednostavnije, skromnije, a svejedno lepo.

Evo šta su stranci imali da vide prilikom posete… Ovo je Jugoslavija snimljena njihovim očima:

 

 

 

Istorijski Zabavnik

 

Related articles

Photo Vecteezy

Udruženje “Ulice za bicikliste” sprovodi kampanju “Bajsom na posao“

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” od 1. avgusta do 31. septembra sprovodi kampanju #BajsomNaPosao kojom poziva Beograđane i Beograđanke da isprobaju alternativne i održive vidove transporta. U sklopu kampanje biće urađeno i istraživanje o načinu transporta naših sugrađana na posao i sa posla. Iako je tempo u našem gradu tokom jula i avgusta laganiji, za september […]

SMATRA SE NAJMODERNIJOM BAKOM NA SVETU: Radila u fabrici, potom postala SENZACIJA od 96 godina, koju prate čak i POZNATI

Ovo je najmodernija baka na svetu sa savršenim osećajem za modu. Živi dokaz da su godine samo broj. Neki ljudi u šezdesetim, sedamdesetim ili čak devedesetim razbijaju sve stereotipe o starenju. Oni ostaju mladi u srcu, vode aktivni život na kome zavide i mladi. Jedna takva inspirativna osoba je Helen Rut Elam. Helen, rođena 1928. godine, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *