KAKO KLIMATSKE PROMENE UGROŽAVAJU LEPTIRE?

Leptiri su mnogo više od prelepog ukrasa koji je iznedrila priroda, više od šarene palete boja i raskošnih krila. Osim toga što su simbol lepote i prirodne transformacije, ova graciozna stvorenja igraju važnu ulogu u zdravlju našeg ekosistema. Kao oprašivači pomažu u razmnožavanju biljaka i na taj način doprinose biodiverzitetu. Tamo gde ima leptira, ima i žive prirode.

Međutim, širom sveta, oni su u opasnosti, a njihov značaj se ne shvata dovoljno ozbiljno. Borba leptira za opstanak znači i borba drugih vrsta koje zavise od njih, samim tim i opstanak neke treće vrste, s obzirom na međuzavisnost ekosistema kao i njegovih elemenata.

Istraživačka studija Univerziteta u Kembridžu, objavljena u časopisu Journal of Animal Ecology, upozorava da su manji leptiri svetlije boje ugroženiji. Kako leptiri zavise od sunca jer tako crpe energiju, oni ujedno treba da uravnoteže svoju temperatutu u odnosu na spoljnu. Oni za to imaju svoje strategije, poput korigovanja ugla pod kojim se nalaze krila u odnosu na sunce ili određena vrsta letenja. Međutim ako se globalno zagrevanje nastavi, kao i trend krčenja šuma, njihove strategije, uz pomoć kojih žive, biće pogođene ovim promenama. Ipak, studija je pokazala – što veća krila, i što tamnija, to bolje za održavanje strategije leptira da kontrolišu svoju temperaturu. Iz tog razloga, postoje vrste koje su ugroženije, a to su leptiri svetlih i malih krila, pokazuje istraživanje.

U borbi sa klimatskim promenama, ova mala bića krčenjem šuma, ostaju i bez hlada i staništa, što je pretnja za mnoge vrste.

Izvor: Energetski portal

Related articles

DEPONIJA U VINČI POČELA SA SPALJIVANJEM OTPADA I PROIZVODNJOM ENERGIJE

Kompanija Beo Čista Energija, firma koja upravlja sanacijom stare i izgradnjom nove deponije u Beogradu koja se nalazi u naselju Vinča, počela je da spaljuje otpad i da proizvodi električnu i toplotnu energiju. Ovako dobijena struja biće dovoljna za snabdevanje pet odsto beogradskih domaćinstava i toplotnu energiju za zagrevanje deset odsto stanova u Beogradu. Prvo spaljivanje otpada predstavlja poslednju fazu probnog rada postrojenja […]

JAPAN ĆE ISPUŠTATI PREČIŠĆENU VODU IZ FUKUŠIME U OKEAN

Veliki zemljotres u istočnom Japanu jačine 9,0 i kasniji cunami u martu 2011. godine rezultirali su sa preko 20.000 smrtnih slučajeva, velikim oštećenjem infrastrukture i teškom situacijom u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči. Nakon katastrofe 2011. godine, podzemne vode koje su se infiltrirale u nuklearnu elektranu Fukušima pomešale su se sa radioaktivnim ostacima, što je dovelo do kontaminacije, i potrebe […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *