KAKO KLIMATSKE PROMENE UGROŽAVAJU LEPTIRE?

Leptiri su mnogo više od prelepog ukrasa koji je iznedrila priroda, više od šarene palete boja i raskošnih krila. Osim toga što su simbol lepote i prirodne transformacije, ova graciozna stvorenja igraju važnu ulogu u zdravlju našeg ekosistema. Kao oprašivači pomažu u razmnožavanju biljaka i na taj način doprinose biodiverzitetu. Tamo gde ima leptira, ima i žive prirode.

Međutim, širom sveta, oni su u opasnosti, a njihov značaj se ne shvata dovoljno ozbiljno. Borba leptira za opstanak znači i borba drugih vrsta koje zavise od njih, samim tim i opstanak neke treće vrste, s obzirom na međuzavisnost ekosistema kao i njegovih elemenata.

Istraživačka studija Univerziteta u Kembridžu, objavljena u časopisu Journal of Animal Ecology, upozorava da su manji leptiri svetlije boje ugroženiji. Kako leptiri zavise od sunca jer tako crpe energiju, oni ujedno treba da uravnoteže svoju temperatutu u odnosu na spoljnu. Oni za to imaju svoje strategije, poput korigovanja ugla pod kojim se nalaze krila u odnosu na sunce ili određena vrsta letenja. Međutim ako se globalno zagrevanje nastavi, kao i trend krčenja šuma, njihove strategije, uz pomoć kojih žive, biće pogođene ovim promenama. Ipak, studija je pokazala – što veća krila, i što tamnija, to bolje za održavanje strategije leptira da kontrolišu svoju temperaturu. Iz tog razloga, postoje vrste koje su ugroženije, a to su leptiri svetlih i malih krila, pokazuje istraživanje.

U borbi sa klimatskim promenama, ova mala bića krčenjem šuma, ostaju i bez hlada i staništa, što je pretnja za mnoge vrste.

Izvor: Energetski portal

Related articles

KLIMATSKE PROMENE I REŠENJA ZASNOVANA NA PRIRODI

U cilju edukacije o klimatskim promenama, kancelarija Međunarodne unije za zaštitu prirode za istočnu Evropu i centralu Aziju (IUCN) pripremila je kratku obrazovnu i ilustrativnu knjižicu o klimatskim promenama, njihovim posledicama i Rešenjima zasnovanim na prirodi kao odgovoru na ove izazove i bolje prilagođavanje. Klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se priroda i […]

Photo Vecteezy

DO JESENI NEMA POMFRITA: Naslednik Mekdonaldsa u Rusiji ostao bez krompira:

Pojedini restorani novootvorenog lanca brze hrane “Ukusno i tačka”, koji je u Rusiji zamenio Mekdonalds, već su ostali bez krompira pa će prestati da služe ​​krompiriće do jeseni. Nedostatak prave sorte krompira znači da će kupci morati da odaberu drugi prilog za svoje hamburgere. Kompanija očekuje povratak krompirića na jelovnik do jeseni. Mekdonalds se povukao […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *