KAKO KLIMATSKE PROMENE UGROŽAVAJU LEPTIRE?

Leptiri su mnogo više od prelepog ukrasa koji je iznedrila priroda, više od šarene palete boja i raskošnih krila. Osim toga što su simbol lepote i prirodne transformacije, ova graciozna stvorenja igraju važnu ulogu u zdravlju našeg ekosistema. Kao oprašivači pomažu u razmnožavanju biljaka i na taj način doprinose biodiverzitetu. Tamo gde ima leptira, ima i žive prirode.

Međutim, širom sveta, oni su u opasnosti, a njihov značaj se ne shvata dovoljno ozbiljno. Borba leptira za opstanak znači i borba drugih vrsta koje zavise od njih, samim tim i opstanak neke treće vrste, s obzirom na međuzavisnost ekosistema kao i njegovih elemenata.

Istraživačka studija Univerziteta u Kembridžu, objavljena u časopisu Journal of Animal Ecology, upozorava da su manji leptiri svetlije boje ugroženiji. Kako leptiri zavise od sunca jer tako crpe energiju, oni ujedno treba da uravnoteže svoju temperatutu u odnosu na spoljnu. Oni za to imaju svoje strategije, poput korigovanja ugla pod kojim se nalaze krila u odnosu na sunce ili određena vrsta letenja. Međutim ako se globalno zagrevanje nastavi, kao i trend krčenja šuma, njihove strategije, uz pomoć kojih žive, biće pogođene ovim promenama. Ipak, studija je pokazala – što veća krila, i što tamnija, to bolje za održavanje strategije leptira da kontrolišu svoju temperaturu. Iz tog razloga, postoje vrste koje su ugroženije, a to su leptiri svetlih i malih krila, pokazuje istraživanje.

U borbi sa klimatskim promenama, ova mala bića krčenjem šuma, ostaju i bez hlada i staništa, što je pretnja za mnoge vrste.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Bajkovito jezero roze boje na sat vremena od Novog Sada

Sigurno ste gledajući razne putopise videli daleke predele koji oduzimaju dah, upravo je zadatak rubrike Upoznajte Srbiju da vam otkrijemo i bliže vas upoznamo sa podjednako čarobnim krajevima naše zemlje. Jedno od takvih mesta nalazi se u Pačiru nadomak Subotice. Reč je o nestvarnoj, bajkovitoj pojavi – termalnom jezeru roze boje. Banja Pačir nije poznata […]

PORED PUTA NAIŠLI NA GIGANTSKU ŽABU OD 27 KILOGRAMA – Sklonili je iz parka jer je predstavljala opasnost (FOTO)

Foto: Pexels Rendžeri u australijskoj državi Kvinslend bili su zaprepašćeni proteklih dana kada su naišli na gigantsku žabu koja je, kako se kasnije ispostavilo, teška čak 27 kilograma. Sve se dogodilo u Nacionalnom parku Konvej, a rendžeri su se zaustavili na putu kako bi propustili jednu zmiju da bezbedno pređe preko asfalta. U tom momentu, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *