KAKO OTKRITI PESTICIDE I VOSAK NA JABUKAMA

Originalan trik sa toplom vodom za bezbednije voće

Da li ste se ikada zapitali koliko se pesticida krije u tim prelepim, sjajnim jabukama koje vidite na policama prodavnica? Iako izgledaju sveže i primamljivo, većina komercijalno uzgojenog voća prekrivena je slojem voska i često pesticida koji ostaju na površini dugo vremena. Ovi hemijski ostaci nisu vidljivi golim okom, ali postoji jednostavan trik kojim ih možete otkriti kod kuće.

Kako prepoznati pesticide i vosak na jabukama

Iako pesticidi čuvaju voće od štetočina, njihovi ostaci mogu ugroziti zdravlje, posebno uz redovnu konzumaciju. Jabuke u prodavnicama su često premazane tankim slojem voska, što im daje privlačan sjaj i štiti ih od sušenja. Međutim, taj sjaj skriva više nego što mislimo – zajedno sa voskom, voće može da zadrži i ostatke pesticida. Zato je važno pronaći efikasan način uklanjanja ovih supstanci pre konzumacije.

Jedan od najefikasnijih načina da proverite da li su jabuke premazane voskom i pesticidima jeste test sa toplom vodom. Kada se jabuka prelije vrelom vodom, ako je prisutan vosak, površina ploda će postati zamućena ili će se sitne čestice pojaviti na vrhu vode. Ovaj test možete uraditi i tako što ćete jabuke potopiti u vrelu vodu na nekoliko sekundi. Ako primetite premaz koji se topi, najverovatnije su jabuke tretirane.

Prirodne metode čišćenja voća

Topla voda može ukloniti deo voska, ali za temeljno čišćenje preporučuje se prirodni rastvor sode bikarbone i limunovog soka. Napravite mešavinu od jednog litra vode, kašičice sode bikarbone i nekoliko kapi svežgeg limunovog soka. Jabuke natrljajte ovim rastvorom, a zatim ih dobro isperite pod hladnom vodom i osušite krpom. Ovaj postupak efikasno uklanja ostatke pesticida i voska, čineći voće bezbednijim za konzumaciju.

Zdravlje na prvom mestu

Bezbedna ishrana ne zavisi samo od ispiranja voća vodom – važno je razviti svest o potencijalnim rizicima i koristiti prirodne metode čišćenja. Redovnim uklanjanjem pesticida smanjujemo unos štetnih materija u organizam, što je posebno važno za decu i starije osobe. Jednostavnim trikovima možemo uživati u voću bez bojazni, znajući da smo preduzeli sve mere za svoju sigurnost.

 

 

 

Dnevnik

Related articles

ORGANSKA PROIZVODNJA U SRBIJI: VELIKI POTENCIJAL KOJI ČEKA

Organska proizvodnja u Srbiji i dalje je neiskorišćeni dragulj domaće poljoprivrede, sa ogromnim potencijalom za razvoj i izvoz. Iako beleži značajan napredak, njene mogućnosti ostaju daleko od potpuno iskorišćenih, posebno u oblasti povrtarstva, gde se kriju najveće prilike za rast. RAST, ALI I PROPUŠTENE PRILIKE Tokom 2023. godine, ukupne površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji […]

POČINjE SMENA TURISTA, STIŽU GASTARBAJTERI

Kako se bliži poslednji vikend u julu, intenzitet saobraćaja značajno se pojačava na putevima koji vode do krajnjeg jugoistoka Evrope, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS). Prvi veći povratni talas ove turističke sezone izazvaće pojačan intenzitet saobraćaja i u suprotnom smeru, pa će na prelazima ka zemljama zapadne Evrope biti dužih zadržavanja, kako na […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *