Kako podesiti klimu da vas struja košta manje?

Majstori podelili jednostavan trik koji štiti Vaš novčanik.

Visoke temperature i život bez klima uređaja su gotovo nezamislivi. Ipak, čim se uhvatite za daljinski, nameće se još jedno pitanje – koliki će biti račun za struju?

Da li štedite struju isključivanjem klima uređaja kada vas nema kod kuće ili je bolje da ostavite klimu da radi na istoj temperaturi ceo dan?

Stručnjaci kažu da sistem za rashlađivanje prostora najbolje radi kada je u punoj brzini, a ne kada radi u kraćim intervalima manjom brzinom. Tačnije, bolje je da klimu pustite da radi u punoj snazi, kraće, a kada ohladi prostoriju da je isključite, nego da radi po čitav dan na istoj temperaturi.

Foto: Freepik.com

U ovom, punom intenzitetu rada klima ne samo što će vam uštedeti novac, već će i oterati vlagu iz prostorije.

Termostat – ključ za uštedu

Takođe, kada pričamo o uštedi i klimi, ne možemo da zaobiđemo termostat. Ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu, recimo da razlika između temperature u prostoriji i spoljne bude najviše sedam stepeni, uštedećete mnogo.

Prema nekim podacima, klime troše tri do pet posto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, stručnjaci preporučuju da klimu ostavite da radi na 26 stepeni.

Foto: Freepik.com

Pravilno korišćenje klima uređaja ne samo da vam može pomoći da se osećate ugodno tokom vrelih letnjih dana, već može značajno smanjiti i vaše račune za struju. Pratite savete stručnjaka i uživajte u rashlađenom prostoru bez brige o prevelikim troškovima.

 

 

 

Izvor: Dnevnik

Related articles

ZA SUBVENCIONISANJE KUPOVINE ELEKTRIČNIH I HIBRIDNIH VOZILA 294 MILIONA DINARA

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas da je Vlada donela Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon. Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđeno je da se dodeli subvencija u iznosu od 250 evra, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl […]

Žena spasena 36 sati nakon nestanka u moru

Mladu kineskinju je more odnelo 80 kilometara od plaže. TOKIO: Japanske spasilačke ekipe su spasile 21-godišnju Kineskinju koju su morske struje odnele oko 80 kilometara od obale, 36 sati nakon njenog nestanka. Žena, koja je nosila šlauf, ušla je u vodu na plaži Širama Ohama (Shirahama Ohama) u Japanu oko 19:30. Nakon što se nije […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *