KAKVE PROMENE DONOSI SPORAZUM O SARADNJI SA POLJOPRIVREDNICAMA?

Sporazum o međusobnoj saradnji sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača je potpisan. Pregovori vođeni sa Vladom i nadležnom ministarkom, doneli su promene u domaćoj poljoprivredi.

Kako se navodi u saopštenju,  budžet Ministarstva poljoprivrede, u ovoj godini iznosiće 120 milijardi dinara, jer je ovim pregovorima obezbeđemo novih 40 milijardi dinara.

„Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći do 120 milijardi dinara, od čega imamo preko 104 milijarde koje su namenjene subvencijama. Mislim da nikad u istoriji nije bio budžet Ministarstva poljoprivrede na ovom nivou“, istakla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Iznos po hektaru povećan je sa 9.000 na 18.000 dinara. Vlada je povećala premije za mleko i subvencije po grlu stoke. Premije za mleko biće povećane sa 15 na 19 dinara po litru, a subvencije po grlu za priplodne mlečne krave se podižu sa 30.000 na 40.000 dinara, a isplata za iste vrši se prijavom na javni poziv.

Jedna od tačaka sporazuma je podizaje maksimalne granice površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, u skladu sa Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ukidanje 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu i ukidanje naknade za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024. godine takođe se nalaze u dokumentu. Pored ovoga, poljoprivrednike čekaju olakšice koje se tiču akciza na sto litara dizela po hektaru za upisane površine.

„Ukinut im je trošak u visini od 50 odsto za odvodnjavanje u ovoj godini, sa tim da sledeće godine idemo na kompletno ukidanje tog nameta. Naredne godine ćemo pronaći model za subvencionisanje „plavog dizela“, koji poljoprivrednici koriste u proizvodnji“, objasnila je ministarka.

Sporazum je potpisan sa Inicijativom za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženjem proizvođača mleka „Naše mlekoˮ, Udruženjem Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženjem „STIGˮ Požarevac, Udruženjem „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbijeˮ, Savezom Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženjem proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ.

Energetski portal

Related articles

POKAZNA VEŽBA VATROGASACA-SPASILACA U ŠKOLI “LAZA KOSTIĆ” Veliki broj učenika okupio se da nauči da zaštiti sebe i druge

Vatrogasni savez grada Novog Sada u saradnji sa Gimnazijom “Laza Kostić” danas je održao javno-pokaznu vežbu u dvorištu ove škole, kojoj je prisustvovao zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac kao i veliki broj đaka i nastavnika. Ovaj događaj predstavio je simulaciju hitne situacije u kojoj je demonstriran koordinirani odgovor na eksploziju u kotlarnici škole. Scenario je uključivao […]

Photo Vecteezy

Pirot dobija solarnu elektranu do kraja godine snage 150 kW

JKP „Regionalna deponija Pirot“ trenutno je u fazi izrade projektne dokumentacije za solarnu elektranu snage 150 kW, rekao je za Energetski potral izvršni direktor tehničkog sektora Nenad Đorđević. Prema rečima našeg sagovornika, linija za separaciju otpada troši dosta struje, a u zavisnosti od toga koje mašine se pokreću, i do 100 kW dnevno. Stoga očekuju da će solarna elektrana […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *