KAKVE PROMENE DONOSI SPORAZUM O SARADNJI SA POLJOPRIVREDNICAMA?

Sporazum o međusobnoj saradnji sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača je potpisan. Pregovori vođeni sa Vladom i nadležnom ministarkom, doneli su promene u domaćoj poljoprivredi.

Kako se navodi u saopštenju,  budžet Ministarstva poljoprivrede, u ovoj godini iznosiće 120 milijardi dinara, jer je ovim pregovorima obezbeđemo novih 40 milijardi dinara.

„Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći do 120 milijardi dinara, od čega imamo preko 104 milijarde koje su namenjene subvencijama. Mislim da nikad u istoriji nije bio budžet Ministarstva poljoprivrede na ovom nivou“, istakla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Iznos po hektaru povećan je sa 9.000 na 18.000 dinara. Vlada je povećala premije za mleko i subvencije po grlu stoke. Premije za mleko biće povećane sa 15 na 19 dinara po litru, a subvencije po grlu za priplodne mlečne krave se podižu sa 30.000 na 40.000 dinara, a isplata za iste vrši se prijavom na javni poziv.

Jedna od tačaka sporazuma je podizaje maksimalne granice površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, u skladu sa Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ukidanje 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu i ukidanje naknade za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024. godine takođe se nalaze u dokumentu. Pored ovoga, poljoprivrednike čekaju olakšice koje se tiču akciza na sto litara dizela po hektaru za upisane površine.

„Ukinut im je trošak u visini od 50 odsto za odvodnjavanje u ovoj godini, sa tim da sledeće godine idemo na kompletno ukidanje tog nameta. Naredne godine ćemo pronaći model za subvencionisanje „plavog dizela“, koji poljoprivrednici koriste u proizvodnji“, objasnila je ministarka.

Sporazum je potpisan sa Inicijativom za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženjem proizvođača mleka „Naše mlekoˮ, Udruženjem Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženjem „STIGˮ Požarevac, Udruženjem „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbijeˮ, Savezom Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženjem proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ.

Energetski portal

Related articles

Photo zlatarinfo.rs

STAJAĆA MORA SRBIJE SVE POSEĆENIJA: Za letovanje na jezeru traži se mesto više

Poslednjih godina sve veći broj građana se odlučuje da umesto mora, leto provede na srpskim jezerima. Za manje novca, možete boraviti duže i uživati u sjajnim prirodnim predelima, uz osvežavanje u nekom od jezera u Srbiji. Palićko jezero Palićko jezero je odlično poznata turistička destinacija u Srbiji i jedno od najposećenijih jezera u zemlji. Palić je lokacija koja, […]

IZ OVOG SELA MLADI NE ODLAZE: U Tomislavcima organizovali život „u kocku“ , među njima i Vijetnamka

Drvored bagremova, kosilica nasred trave, traktori špartaju kroz selo, obdaništanci ciče od sreće po popodnevnoj sparini, starije komšinice na biciklima klimaju glavom u prolazu, otrovana pčela u ruci pčelara, kosooka bela mačka u ’ladovini, opanci, bigl trči za devojčicom, kameni konji ispred kuće, sveže ofarbana ograda ispred neke druge kuće, krevetić-ljuljaška stara više od sto […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *