Kina najavila PRVE ASTRONAUTE iz Hong Konga i Makaa: “Slavna Stranica u Istoriji Grada”

HONG KONG, 11. jun – Kina je u utorak najavila prve kandidate za astronaute iz svojih posebnih administrativnih regija Makaa i Hong Konga, označivši ovo kao “slavnu stranicu” u istoriji grada.

Beijing je uložio milijarde dolara u svoj vojni svemirski program, sa ambicioznim planovima za sletanje ljudi na Mesec do 2030. godine. Kineska agencija za upravljanje svemirskim misijama sa posadom (China Manned Space Agency) saopštila je da su specijalista za teret iz Hong Konga i još jedan iz Makaa među 10 kandidata za četvrtu grupu astronauta.

Foto: Freepik.com

Lider Hong Konga, Džon Li, nazvao je ovo “slavnom stranicom u istoriji Hong Konga”.

“Ovo je prvi put da je građanin Hong Konga izabran za specijalistu za teret u kineskom svemirskom programu sa posadom, sa šansom da postane astronaut, ode u svemir, učestvuje u istraživanju i doprinese nacionalnom svemirskom programu,” rekao je Li.

Sun Dong, sekretar za tehnologiju i inovacije Hong Konga, izjavio je da je izabrani kandidat odabran iz grupe od 120 prijavljenih kroz višekružni proces koji traje od 2022. godine.

Foto: Freepik.com

“Prihvatili smo prilično širok spektar profesionalnih pozadina, uključujući prirodne nauke, inženjering, biologiju i medicinske nauke, jer je svemir novo područje za naučna istraživanja,” rekao je Dong novinarima, odbijajući da imenuje izabranog kandidata iz Hong Konga.

Vlada Makaa takođe je u utorak izdala saopštenje, nazivajući izbor jednog od svojih građana “časti” koja šalje “snažnu inspirativnu poruku mladima Makaa”.

Kineska agencija za upravljanje svemirskim misijama sa posadom saopštila je da je odluka o izboru astronauta iz ove dve teritorije “dobila snažnu podršku i entuzijastično učešće lokalnih zajednica”.

Svemirski San Kine

Planovi za kineski svemirski san ubrzani su pod predsednikom Si Đinpingom. Beijing je uložio mnogo u svoj svemirski program u poslednjoj deceniji, pokušavajući da sustigne Sjedinjene Američke Države i Rusiju nakon godina zaostajanja za njihovim dostignućima.

Foto: Freepik.com

Kina je ovog meseca zabeležila uspeh kada je njena sonda sa uzorcima sa daleke strane Meseca započela svoj povratak na Zemlju. Ostala dostignuća uključuju izgradnju svemirske stanice Tiangong, ili “nebeske palate”, kao i sletanje robotičkih rovera na Mars i Mesec.

Kina planira da pošalje ljudsku posadu na Mesec do 2030. godine i planira izgradnju baze na površini Meseca.

 

 

Mirodjija

Related articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *