Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.
Mišljenje Stručnjaka: Ruska nutricionistkinja Alena Paretsku objašnjava u čemu je tajna. „Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta,“ objašnjava nutricionistkinja.
Hemijski Sukob
Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), dok krastavci sadrže enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin C. Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, dok paradajz ima dosta kiselina. Njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt, što kod ljudi sa osetljivim crevima može izazvati dijareju.
pH Neusklađenost
Još jedna tačka – krastavci formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav. Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.
Preporuke za Zdravlje:
Dakle, ukoliko želite da izbegnete nadimanje i iritaciju digestivnog trakta, izbegavajte ovu kombinaciju.