Kombinacija krastavaca i paradajza nije baš zdrava

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

Mišljenje Stručnjaka: Ruska nutricionistkinja Alena Paretsku objašnjava u čemu je tajna. „Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta,“ objašnjava nutricionistkinja.

Foto: Freepik.com

Hemijski Sukob

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), dok krastavci sadrže enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin C. Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, dok paradajz ima dosta kiselina. Njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt, što kod ljudi sa osetljivim crevima može izazvati dijareju.

pH Neusklađenost

Još jedna tačka – krastavci formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav. Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.

Foto: Freepik.com

Preporuke za Zdravlje:

Dakle, ukoliko želite da izbegnete nadimanje i iritaciju digestivnog trakta, izbegavajte ovu kombinaciju.

 

 

 

 

Related articles

ZAŠTO NE TREBA BACATI ELEKTRONIKU U ĐUBRE: PRAVILAN NAČIN RECIKLIRANJA TEHNIKE

Odlaganje stare elektronike može biti izazov, ali je neophodno preduzeti korake ka pravilnom recikliranju kako bi se zaštitila životna sredina. Elektronski otpad, poput telefona, računara i baterija, sadrži vredne i potencijalno opasne materijale koji zahtevaju odgovorno postupanje. Elektronika sadrži dragocene elemente Da li ste znali da vaša stara elektronika krije pravo bogatstvo? Kerol Handverker, profesor […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *