KRALJEVSTVO PAPRIKA NALAZI SE U SRBIJI: Ovu titulu seoce na jugu zasluženo nosi

Verovatnoća da ste probali papriku iz kraljevstva ovog povrća, a da to niste znali, je velika. Selo Donja Lokošnica nadomak Leskovca, je zaista zasluženi nosilac titule- kraljevstvo paprika.

U Donjoj Lokošnici ćete videti seoske kućice koje, umesto fasada, imaju nizove crvenih paprika koje ih prekrivaju. Zato, ako se nađete na jugu Srbije, obavezno posetite i ovo neobično seoce blizu Leskovca. Kuća koja je crvenija se ovde smatra lepšom i boljom.

Photo : kragujevcani.com

Svake godine u septembru ovde se održavaju „Dani paprike“, a meštani tvrde da od njene prodaje može dobro da se živi. Selo je od polovine avgusta, pa sve do polovine oktobra okićeno crvenim paprikama.

Ovo mesto brižljivo čuva tadiciju po kojoj su poznati širom Srbije. Svi znaju da paprika iz Donje Lokošnice – suva ili mlevena – ima poseban ukus i kvalitet.  Zato ni mladi ne odlaze iz odavde – naprotiv. Trude se da osavremene preradu paprike ali i da se udruže kako bi imali bolji nastup na tržištu.

 

Od oko 280 domaćinstava sa 1.300 stanovnika, 250 porodica bavi se gajenjem paprika.Već 400 godina seoce proizvodi autohtonu vrstu crvene  paprike.

Od ove autohtone sorte paprike koja uspeva samo ovde, domaćice iz Donje Lokošnice prave i dobar ajvar.

Na površini od oko 250 hektara godišnje proizvedu između 60 i 80 vagona aleve paprike.

Photo: Vecteezy

Početkom jeseni celo selo pocrveni od nepreglednih ćilima satkanih od oko 150.000 ručno nizanih venaca paprike, koja se suši na zidovima kuća i pomoćnih objekata.

Nakon što se osuši, paprika se potom prevozi u domaće radionice, gde nastaje gotov proizvod – aleva paprika, veoma popularan začin za jelo u Srbiji.

Prošle godine iz Donje Lokošnice kupcima širom Srbije prodato je između 500 i 600 tona začina.

Related articles

DANAS JE ČISTI PONEDELjAK Njime POČINjE VASKRŠNjI POST Vera u vaskrsenje SUŠTINA HRIŠĆANSKE VERE

BEOGRAD: Veliki Vaskršnji post, najduži i najznačajniji u pravoslavnoj veri, počinje danas, 18. marta, a završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista, koji se ove godine slavi 5. maja. Prvi dan Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta je Čisti ponedeljak, a za pravoslavne vernike sledi sedmica – Čista koja podrazumeva najstroži post, kao i tokom poslednje Stradalne […]

GRAĐEVINSKOM FAKULTETU POSAO VREDAN ŠEST MILIONA DINARA Planira se sanacija dva mosta u Zrenjaninu

Građevinski fakultet u Beogradu dobio je posao izrade projektno–tehničke dokumentacije za sanaciju dva mosta na teritoriji grada Zrenjanina. Stručnjaci ovog fakulteta trebalo bi da urade projekat i izrade nacrt troškova za sanaciju mosta preko Jezera 1, u Ulici Narodne omladine u Zrenjaninu, kao i drumskog mosta preko kanala DTD u Jankovom Mostu, na putu prema Banatskom […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *