KRALJEVSTVO PAPRIKA NALAZI SE U SRBIJI: Ovu titulu seoce na jugu zasluženo nosi

Verovatnoća da ste probali papriku iz kraljevstva ovog povrća, a da to niste znali, je velika. Selo Donja Lokošnica nadomak Leskovca, je zaista zasluženi nosilac titule- kraljevstvo paprika.

U Donjoj Lokošnici ćete videti seoske kućice koje, umesto fasada, imaju nizove crvenih paprika koje ih prekrivaju. Zato, ako se nađete na jugu Srbije, obavezno posetite i ovo neobično seoce blizu Leskovca. Kuća koja je crvenija se ovde smatra lepšom i boljom.

Photo : kragujevcani.com

Svake godine u septembru ovde se održavaju „Dani paprike“, a meštani tvrde da od njene prodaje može dobro da se živi. Selo je od polovine avgusta, pa sve do polovine oktobra okićeno crvenim paprikama.

Ovo mesto brižljivo čuva tadiciju po kojoj su poznati širom Srbije. Svi znaju da paprika iz Donje Lokošnice – suva ili mlevena – ima poseban ukus i kvalitet.  Zato ni mladi ne odlaze iz odavde – naprotiv. Trude se da osavremene preradu paprike ali i da se udruže kako bi imali bolji nastup na tržištu.

 

Od oko 280 domaćinstava sa 1.300 stanovnika, 250 porodica bavi se gajenjem paprika.Već 400 godina seoce proizvodi autohtonu vrstu crvene  paprike.

Od ove autohtone sorte paprike koja uspeva samo ovde, domaćice iz Donje Lokošnice prave i dobar ajvar.

Na površini od oko 250 hektara godišnje proizvedu između 60 i 80 vagona aleve paprike.

Photo: Vecteezy

Početkom jeseni celo selo pocrveni od nepreglednih ćilima satkanih od oko 150.000 ručno nizanih venaca paprike, koja se suši na zidovima kuća i pomoćnih objekata.

Nakon što se osuši, paprika se potom prevozi u domaće radionice, gde nastaje gotov proizvod – aleva paprika, veoma popularan začin za jelo u Srbiji.

Prošle godine iz Donje Lokošnice kupcima širom Srbije prodato je između 500 i 600 tona začina.

Related articles

Foto: Marko Šćiban/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

REDAK FENOMEN NA NEBU NAD NAŠOM ZEMLJOM: Beli mišar snimljen drugi put u Srbiji ikada

Mišar (lat. Buteo Buteo), najčešća je ptica grabljivica u Srbiji, ali mišar bele boje izuzetno je redak fenomen i do sada je bio samo jedanput zabeležen u Srbiji, u okolini Šida prošle godine. U okolini Leskovca meštani sela Igrište nekoliko godina ga primećuju, ali je tek pre nekoliko dana ovekovečen foto-aparatom. To je učinio ornitolog amater Stefan Zdravković, […]

GODINAMA BROJITE KALORIJE ALI VAGA JOŠ POKAZUJE PLUS?! Evo kako da vas mršavljenje ne stresira a efekat bude vidljiv!

Sve internet dijete već znamo napamet, sve narodske savete za gubljenje kilograma smo probali najmanje jednom. Godinama se većini koji kubure s kilogramima brojka na vagi posle serija izgladnjivanja iznova vraća na istu cifru ili čak dodatno raste. Nutricionisti koji, skoro svi do jednog, viču ako zgrešite i dodatno pritiskom stresiraju, su trend kojem ne […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *