KRALJEVSTVO PAPRIKA NALAZI SE U SRBIJI: Ovu titulu seoce na jugu zasluženo nosi

Verovatnoća da ste probali papriku iz kraljevstva ovog povrća, a da to niste znali, je velika. Selo Donja Lokošnica nadomak Leskovca, je zaista zasluženi nosilac titule- kraljevstvo paprika.

U Donjoj Lokošnici ćete videti seoske kućice koje, umesto fasada, imaju nizove crvenih paprika koje ih prekrivaju. Zato, ako se nađete na jugu Srbije, obavezno posetite i ovo neobično seoce blizu Leskovca. Kuća koja je crvenija se ovde smatra lepšom i boljom.

Photo : kragujevcani.com

Svake godine u septembru ovde se održavaju „Dani paprike“, a meštani tvrde da od njene prodaje može dobro da se živi. Selo je od polovine avgusta, pa sve do polovine oktobra okićeno crvenim paprikama.

Ovo mesto brižljivo čuva tadiciju po kojoj su poznati širom Srbije. Svi znaju da paprika iz Donje Lokošnice – suva ili mlevena – ima poseban ukus i kvalitet.  Zato ni mladi ne odlaze iz odavde – naprotiv. Trude se da osavremene preradu paprike ali i da se udruže kako bi imali bolji nastup na tržištu.

 

Od oko 280 domaćinstava sa 1.300 stanovnika, 250 porodica bavi se gajenjem paprika.Već 400 godina seoce proizvodi autohtonu vrstu crvene  paprike.

Od ove autohtone sorte paprike koja uspeva samo ovde, domaćice iz Donje Lokošnice prave i dobar ajvar.

Na površini od oko 250 hektara godišnje proizvedu između 60 i 80 vagona aleve paprike.

Photo: Vecteezy

Početkom jeseni celo selo pocrveni od nepreglednih ćilima satkanih od oko 150.000 ručno nizanih venaca paprike, koja se suši na zidovima kuća i pomoćnih objekata.

Nakon što se osuši, paprika se potom prevozi u domaće radionice, gde nastaje gotov proizvod – aleva paprika, veoma popularan začin za jelo u Srbiji.

Prošle godine iz Donje Lokošnice kupcima širom Srbije prodato je između 500 i 600 tona začina.

Related articles

Photo Vecteezy

ENERGETSKI MEMORANDUM POTPISAN: Srbija će skladištiti 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike. Osim toga, potpisan je i ugovor između „Srbijagasa“ i mađarske kompanije „MVM CEEnergy“, na osnovu kojeg će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime, prenose domaći mediji. „Srbija će u dva skladišta u […]

PHOTO VECTEEZY

TRI ZELENE OAZE NEMAČKE : Ekoturizam cveta u ovoj zemlji

Siti brejk sa izletom u prirodu – kako zvuči? Naravno, uvek želimo da vidimo i najpoznatije turističke atrakcije, isprobamo nacionalna jela i pića, pa se ubacimo u ludački tempo kako bismo sve (po)stigli. Međutim, nekada je potrebno da malo usporimo, zastanemo i oslušnemo prirodu, čujemo zvuk ptičica, odmorimo oči u pejzažu pred nama. Nemačka je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *