KRALJEVSTVO PAPRIKA NALAZI SE U SRBIJI: Ovu titulu seoce na jugu zasluženo nosi

Verovatnoća da ste probali papriku iz kraljevstva ovog povrća, a da to niste znali, je velika. Selo Donja Lokošnica nadomak Leskovca, je zaista zasluženi nosilac titule- kraljevstvo paprika.

U Donjoj Lokošnici ćete videti seoske kućice koje, umesto fasada, imaju nizove crvenih paprika koje ih prekrivaju. Zato, ako se nađete na jugu Srbije, obavezno posetite i ovo neobično seoce blizu Leskovca. Kuća koja je crvenija se ovde smatra lepšom i boljom.

Photo : kragujevcani.com

Svake godine u septembru ovde se održavaju „Dani paprike“, a meštani tvrde da od njene prodaje može dobro da se živi. Selo je od polovine avgusta, pa sve do polovine oktobra okićeno crvenim paprikama.

Ovo mesto brižljivo čuva tadiciju po kojoj su poznati širom Srbije. Svi znaju da paprika iz Donje Lokošnice – suva ili mlevena – ima poseban ukus i kvalitet.  Zato ni mladi ne odlaze iz odavde – naprotiv. Trude se da osavremene preradu paprike ali i da se udruže kako bi imali bolji nastup na tržištu.

 

Od oko 280 domaćinstava sa 1.300 stanovnika, 250 porodica bavi se gajenjem paprika.Već 400 godina seoce proizvodi autohtonu vrstu crvene  paprike.

Od ove autohtone sorte paprike koja uspeva samo ovde, domaćice iz Donje Lokošnice prave i dobar ajvar.

Na površini od oko 250 hektara godišnje proizvedu između 60 i 80 vagona aleve paprike.

Photo: Vecteezy

Početkom jeseni celo selo pocrveni od nepreglednih ćilima satkanih od oko 150.000 ručno nizanih venaca paprike, koja se suši na zidovima kuća i pomoćnih objekata.

Nakon što se osuši, paprika se potom prevozi u domaće radionice, gde nastaje gotov proizvod – aleva paprika, veoma popularan začin za jelo u Srbiji.

Prošle godine iz Donje Lokošnice kupcima širom Srbije prodato je između 500 i 600 tona začina.

Related articles

photo: pixabay

Gornji Milanovac prvi u Srbiji počinje proces reciklaže asfalta

Gornji Milanovac je prva opština u Srbiji u kojoj će da se primeni nova tehnologija reciklaže asfalta. Direktivom, koja je upućena klasterima Evropske unije, predviđeno je da se stari asfalt više ne tretira kao građevinski otpad, već da se koristi kao resurs. Prisutni u novoj bazi JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac imali su priliku da vide […]

AUSTRIJANCI ŠIRE PROJEKAT GRAĐANSKIH ELEKTRANA: Solarni paneli uskoro i na bečkom groblju!

Već deset godina u Beču postoje tzv. građanske solarne elektrane koje sprovodi bečko preduzeće za snabdevanje energijom „Wien Energie“. Svako može da učestvuje u finansiranju solarnih postrojenja i za iste da dobije vaučer od Grada. Na proleće ove godine solarno postrojenje biće postavljeno na 29. lokaciju i to na Centralnom groblju u Beču. Novo fotonaponsko postrojenje sa 1,4 […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *