KRIZA I PREKRETNICA KA ZELENOJ ENERGIJI, SRBIJA U JEDNOM IZVORU IMA VEĆI POTENCIJAL OD NEMAČKE

Svetska energetska kriza i rat u Ukrajini ubrzavaju gradnju postrojenja obnovljive energije. Međunarodna agencija za energiju saopštava da će globalni kapaciteti zelene energije narednih pet godina biti duplo veći nego danas. Najisplativije su solarne elektrane i vetroparkovi. Iz Vlade poručuju da i Srbija ima ozbiljne zelene planove.

Svet je spreman da u narednih pet godina doda količinu obnovljive energije, jednaku proizvodnji u prethodnih 20 godina, poručuju iz Međunarodne agencije za energiju.

Rastu zelenih energetskih investicija najviše doprinose Kina, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Indija.

,,Očekuje se veliki rast. To je oko 2.400 gigavata novih instalisanih, što je posledica i dekarbonizacije i orjentacije, naročito Evrope, da se oslobodi ruskih energenata“, objašnjava lider za energetiku u „Dilojtu“ Željko Marković.

Kriza napravila prekretnicu

Iako je ugalj još dominantan i nijedna zemlja ne zasniva energetsku bezbednost samo na obnovljivoj energiji, stručnjaci su saglasni da je energetska kriza napravila istorijsku prekretnicu ka čistijem energetskom sistemu i to je budućnost.

,,Brza energetska tranzicija ka obnovljivim izvorima energije i na pametan način vođena tranzicija, gde se staro ne zaboravlja brzo, a gde novo pristiže omogućava da energetski miks Evrope bude mnogo kvalitetniji nego sada“, kaže profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković.

Naglašava i da se u naredne dve, tri decenije ne možemo odreći fosilnih goriva: uglja, nafte, a posebno gasa.

photo: vecteezy
photo: Vecteezy - Energy saving lamp with green leaf on white

Koji su potencijali Srbije

Devedeset odsto novih investicija za proizvodnju struje su iz vetra i sunca. U tim izvorima, Srbija ima ogroman potencijal.

Iz Udruženje za energetiku i rudarstvo PKS Ljubenko Savić kaže da je najveći potencijal Srbije solarna energija.

,,Imamo 30 odsto većeg potencijala od Nemačke ili 40 odsto od zapadnih zemlja. Imamo preko 2.000 sunčanih sati“, navodi Savić.

Plan „Zeleni put“

Osim privatnog kapitala, tu su i projekti iz EPS-ovog plana „Zeleni put“. Najvažnije je da je i Elektroprivreda počela realizaciju svojih projekata obnovljive energije, a ključna je hidrolektrana „Bistrica“ koja do kraja decenije treba da bude na mreži.

,,U toku je izgradnja vetroparka ‘Kostolac’, koji će biti 66 megavata instalisane snage. Na tom području planiramo još dva vetroparka Stiško polje 1 i 2″, objašnjava savetnik direktora EPS-a Vladimir Šiljkut.

Prema njegovim rečima, kada budu zatvorene najstarije termoelektrane „Morava“ i „Kolubara A“, na njihovim pepelištima planirana je izgradnja solarnih elektrana.

Bržoj energetskoj traziciji doprinosi i pojeftinjenje opreme i tehnologije za obnovljivu energiju. Za dve decenije, proizvodnja iz solarnih panela pojeftinila je čak 12 puta, a iz vetroelektrana tri puta.

Izvor: RTS

Related articles

KROVNE SOLARNE INSTALACIJE NAJZASTUPLJENIJE U EU

Razvoj solarne energije u Evropskoj uniji tokom 2023. godine, pokazao je dobre rezultate. Od početka razvoja najzastupljenije je bila krovna instalacija, što je dodatno unapređeno nastupanjem energetske krize, bilo da je reč o stambenim, komercijalnim ili industrijskim objektima. U odnosu na godinu ranije ove instalacije porasle su za 54 odsto, s tim da je komercijalni i […]

OBNOVA MATARUŠKE BANJE SREDSTVIMA EVROPSKE UNIJE

U MATARUŠKOJ BANJI POČELI RADOVI NA REVITALIZACIJI INFRASTRUKTURE. SREDSTVIMA VLADE REPUBLIKE SRBIJE UZ DONACIJU EVROPSKE UNIJE BIĆE OBNOVLJENA VODOVODNA MREŽA, POPRAVLJENO DEČIJE IGRAOIŠTE I POSTAVLJEN NOVI NAMEŠTAJ. Nakon višegodišnjeg mrtvila Mataruška i Bogutovačka Banja vraćaju se na turističku mapu Srbije. Grad Kraljevo i Evropska unija projektno će sa 429.000 evra  učestvovati u rekonstrukciji vodovodne mreže […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *