KROVNE SOLARNE INSTALACIJE NAJZASTUPLJENIJE U EU

Razvoj solarne energije u Evropskoj uniji tokom 2023. godine, pokazao je dobre rezultate. Od početka razvoja najzastupljenije je bila krovna instalacija, što je dodatno unapređeno nastupanjem energetske krize, bilo da je reč o stambenim, komercijalnim ili industrijskim objektima. U odnosu na godinu ranije ove instalacije porasle su za 54 odsto, s tim da je komercijalni i industrijski deo ostvario najveći porast, navodi se u novom izveštaju ,,EU Market Outlook 2023-2027’’, objavljenom od strane Solar Power Europe.

Gledajući celu godinu, krovni solarni sistemi opali su u drugom polugodištu usled pada cene električne energije. Za razliku od krovova, veliki kapaciteti suočili su se sa padom tržišnog udela od šest procentnih poena, a razlozi su brojni. Među njima treba istaći odložene aukcije u Portugalu i Francuskoj tokom 2022. godine, kao i više naknade za mreže u Danskoj. Takođe, tu su problemi profitabilnosti usled inflacija, visokih kamatnih stopa i troškova materijala i radne snage, zatim pad cene električne energije blizu nivoa pre energetske krize i drugo.

Sveukupno gledano, solarna energija ima dobar uspon, te su novi kapaciteti povezani sa mrežom u Evropskoj uniji dostigli 55,9 GW, što je porast od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a kapaciteti su premašili i prognozu iz 2022. godine. Prisećanja radi, najveći uspeh u 2023. godini, kada je reč o novim kapacitetima solara, ostvarila je Nemačka.

Kako jedan od problema predstavlja vremenski period potreban za povezivanje na mrežu, Evropska komisija je u novembru ove godine objavila Akcioni plan EU za mreže ima za cilj da obezbedi međusobno povezane i stabilne energetske mreže, koje će se brže razvijati, a povezivanje će biti olakšano. Ovo je neophodno za zelenu tranziciju i sigurno snabdevanje energijom s obzirom na to da su procene da će se potrošnja električne energije u Evropskoj uniji povećati ta oko 60 odsto do 2030. godine.

Izvor: Energetski portal

Related articles

OVO SU NAJGLASNIJI I NAJTIŠI EVROPLjANI: Evo gde smo mi!

Na društvenoj mreži Redit nedavno je osvanula interesantna mapa Evrope na kojoj su zemlje predstavljene različitim bojama, zavisno od toga koliko je narod koji u njima živi glasan. Svaki narod se razlikuje u komunikaciji: govori (makar za nijansu) drugačijim jezikom, više ili manje koristi govor tela, reaguje temperamentnije i glasnije ili, pak, mirnije. Ove osobenosti […]

ZDRAVLjE NA PRVOM MESTU Sve železničke stanice na brzoj pruzi Beograd-Subotica imaće defibrilatore

BEOGRAD: Infrastruktura železnice Srbije primiće sutra donaciju od 10 aparata za primenu mera oživljavanja kod naglog zastoja srca (defibrilatora) od kineskog proizvođača, kompanije Mindrej, koji će biti raspoređeni duž brze pruge Beograd – Novi Sad, kao i buduće deonice do Subotice. Ukupna vrednost ove donacije je oko 1,3 miliona dinara, a ovu donaciju Infrastruktura obezbedila […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *