KROZ PROJEKAT „ZAPLOVI SRBIJOM” I BEZDAN DOBIJA MARINU Vezovi za manja plovila

SOMBOR: Proslava Dana grada proteklog vikenda je bila prilika da se među brojnim drugim planovima za ovu godinu, u javnosti plasira i informacija da bi u Bezdanu uskoro trebala da bude izgrađena i marina za manja plovila.

Prema prvim informacijama ova marina bi trebala da ima više od 100-120 vezova namenjenih rečnim nautičarima, što bi nakon nedavne rekonstrukcije prevodnice na Dunavu imalo ogroman uticaj na turizam severne „dunavske kapije Srbije“, odnosno Sombor i njegovu okolinu.

Višedecenijski planovi koji tretiraju rečni nautički turizam učinili su se ne tako davno potpuno „klinički mrtvi“, pošto je na iznenađenje ovdašnje javnosti bez okakvog obrazloženja ukinuta Kapetanija Bezdan, što bi za sobom povuklo“ i neminovno ukidanje carinarnice na Dunavu kod ovog somborskog sela.

Na sreću, Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja je ishodovalo promenu, odnosno poništavanje te odluke, a ako je suditi po pojedinostima projekta „Zaplovimo Srbijom”, u čijem okviru bi se i gradila bezdanska marina. Veći brodovi i kruzeri će nizvodno od srpsko-mađarske granice pristajati tek u Apatinu u kojem bi konačno trebalo da zaživi pristanište za putničke brodove.

Foto: dnevnik.rs/ Rekonstruisana prevodnica oživela projekat marine

Trend razvoja nautičkog turizma na ovom delu dunavske obale je aktuelizovan početkom veka, kada je pod nedovoljno razjašnjenim okolnostima somborska lokalna samouprava, odnosno njena turistička organizacija, nabavila dva velika šlepa koji su, ukotvljeni kod spomenika Batinskog bitki dve decenije trunuli iščekujući njihovo, nikad ostvareno, pretvaranje u pristan za željene goste sa gigantskih rečnih kruzera. Ne samo da se nije odmaklo dalje od ove nabavke, već su i ideje o dolasku nautičara manjim jahtama, brodovima i čamcima Dunavom u gustu kanalsku mrežu na severozapadu Bačke bili anulirani činjenicom da je prevodnica na rečnom divu kod Bezdana bila nefunkcionalna tri desetleća.

Rekonstrukcijom prevodnice u leto 2021. godine obezbeđen je ulazak plovila do 500 tona deplasmana i do tri metra gaza, što je i preduslov za oživotvorenje ideje o izgradnji marine u samom Bezdanu, svojevrsnoj raskrsnici složenog kanalskog sistema DTD.

Related articles

TURISTI IZ SVETA MASOVNO OTKAZUJU LETOVANjE U ZEMLjI KOJA JE SRBIMA OMILjENA Ima li razloga za strah

Poslednjih dana u stranim medijima često se može pročitati da je Egipat trenutno nesigurna destinacija za turiste, sa navodno 600.000 otkazanih rezervacija, međutim, situacija na terenu izgleda sasvim drugačije. „Činjenica je da situacija nije takva kakvom se prikazuje,“ potvrdili su iz Ambasade Egipta za 92 putovanja, pružajući sveobuhvatan uvid u trenutno stanje turizma u zemlji. […]

STROGI SAOBRAĆAJNI PROPISI NA OMILjENOJ DESTINACIJI ZA LETOVANjE MEĐU SRPSKIM TURISTIMA: Grci skidaju tablice zbog lošeg parkiranja

SAOBRAĆAJNI propisi jednako važe za Grke i za strance. U ovoj državi i dalje je na snazi ovlašćenje policiji da skida registarske tablice usled nepropisnog parkiranja. Za ozbiljne prekršaje, oduzimaju se i dozvole. Stoga, turisti treba da se pričuvaju i ovog visokog troška, koji ih neće zaobići ukoliko se neodgovorno ponašaju. A na sve već […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *