Većina ljudi čuva ulje za kuvanje na dohvat ruke, obično pored šporeta, zbog praktičnosti. Međutim, prema rečima stručnjaka, ovo je jedna od najgorih lokacija za skladištenje ulja.
Zašto ne smete čuvati ulje pored šporeta?
Prema rečima Elizabet Berger, stručnjaka za kvalitetna maslinova ulja, ulje ne bi trebalo držati blizu izvora toplote. Promene temperature, koje su česte pored šporeta, mogu negativno uticati na stabilnost ulja, čime se smanjuju njegove zdravstvene prednosti.
„Najbolja opcija je da ulje čuvate u boci od tamnog stakla i na mestu gde je temperatura konstantna,“ savetuje Elizabet. Dodaje da je ključno da ulje bude dalje od prozora, jer fluktuacije temperature mogu dodatno ubrzati kvarenje ulja.
Gde je najbolje mesto za ulje?
Umesto pored šporeta, Elizabet predlaže čuvanje ulja u ormaru, zajedno sa začinima poput soli i bibera. Na taj način ćete osigurati da ulje ostane stabilno i zadrži svoja svojstva duže vreme. Takođe je preporučljivo da ulje iskoristite što pre nakon kupovine, naročito kada je reč o visokokvalitetnom maslinovom ulju.
Rok trajanja maslinovog ulja
Kvalitetno maslinovo ulje bogato je polifenolima, naročito u periodu neposredno posle berbe. Međutim, nakon 18 meseci, ulje gubi većinu svojih zdravstvenih benefita i počinje da gubi okus. Iz tog razloga, preporučuje se da ga potrošite u roku od godinu dana, kako bi zadržalo sve korisne sastojke.
Bergerova objašnjava da se u mediteranskim zemljama maslinovo ulje koristi u velikim količinama i obnavlja svake godine sa novom berbom, čime se osigurava da se uvek koristi sveže i bogato polifenolima.